Ur Bo Theutenbergs Dagböcker från UD: “Palmes Pojkar” – nätverket som styrt socialdemokratin

  • Lördag 29 Dec 2018 2018-12-29
E-post 469

Säpo angav tidigare som skäl för att vilja neka regeringskansliet tillgång att riskanalyserna kan ”utnyttjas för att allvarligt skada det svenska samhället”. En omskrivning av att det finns politiska medarbetare som bedöms vara ett sådant säkerhetshot mot rikets säkerhet att skriftlig delgiven information kan hamna hos främmande makt.

Säkerhetsproblemen inom framför allt Socialdemokraterna är känd materia sedan lång tid. Ledarsidorna.se samarbete med Bo Theutenbergs och genom enstaka utdrag från hans dagböcker från UD belyser problematiken på djupet. Pierre Schori och Sverker Åström är bara två av de högt meriterade socialdemokrater som haft nära eller för nära relationer med framför allt det kommunistiska Sovjetunionen. Det var ingen slump att Pierre Schori gav sitt stöd för en sovjetisk intervention i Polen på 1980-talet under arbetarrevolten.

Det nätverk av socialdemokrater som dominerat den svenska utrikesförvaltningen och som kretsar kring Pierre Schori omfattar även Sverker Åström, med bekräfade relationer med KGB men även Jan Eliasson och Anders Thunberg. En sammansvetsad grupp, trots stora avstånd och åldersskillnad, som kom att dominera och forma den svenska utrikespolitiken. “Palmes pojkar” eller “Entouraget” var den beteckning som de gick under. Inget passerade obemärkt för dessa samtidigt som Palme själv i några fall gav explicita instruktioner om att ges “full deniability” – att han inte ville veta vad som pågick för att slippa ställas till svars om något gick snett.

Dessa dagböcker kan endast inhandlas på Bo Theutenbergs egen webbshop och är att betrakta som obligatorisk för alla in- och utrikespolitiska journalister, analytiker samt en rik källa för övrigt politiskt intresserade. Dagböckerna är rika på källor från internationella arkiv med bland annat utskrifter från CIA filer.

Det bör vara årets julklapp till hela den politiskt medvetna eller intresserade familjen.

Ur extramaterialet

  • Palmes order: Samverka med KGB
  • Hur Pierre Schori – med sina tydliga band till Moskva och KGB – var påtänkt som chef för IB. Sveriges högste spionchef
  • Hur Olof Palme som statsminister begärde ut, ett otillåtet fall av ministerstyre, en lista på samtliga utländska spioner aktiva på svenskt territorium
  • Vilka utländska organisationer som fanns med på förteckningen
  • Hur Olof Palme reagerade när han läste igenom listan
  • Hur Olof Palme ansåg att Säpo var opålitliga och inte tillräckligt hörsammade den politiska inriktningen från regeringen
  • Pierre Schoris irritation och förvåning när han, som minister, inte fick läsa igenom sin egen akt på Säpo.

Dessa dagböcker kan endast inhandlas på Bo Theutenbergs egen webbshop.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.