Antisemitism – antirasisternas blinda fläck

© Kjell Nillson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Fredag 4 Jan 2019 2019-01-04
E-post 1594

Antisemitismen är idag antirasisternas blinda fläck och tvärtom vad många självutnämnda antirasister själva vill hävda är antisemitismen i antirasistiska kretsar utbredd. De häftiga reaktionerna när antisemitism ”från fel håll” diskuteras är ett återkommande problem i antirasistiska sammanhang.

Antisemitiska yttringar från nazister och andra extremnationalistiska och rasistiska grupper känns vanligen igen. Värre är det med antisemitismen från “den goda sidan” och inte minst när den uttrycks av rasifierade och/eller muslimer. Då blir antisemitism ”Israelkritik” och den som påtalar antisemistismen misstänkliggörs för att ha andra, mindre ädla motiv. Det är så vanligt att det inom antisemitismforskningen fått en egen beteckning, The Livingstone Formulation, uppkallad efter den tidigare London- borgmästaren Ken Livingstone. 

The Livingstone Formulation David Hirsh

David Hirsh är docent i sociologi vid Goldsmiths College, University of London och grundaren av Engage, en kampanj mot Israels akademiska bojkott.

Som forskare av modern antisemitism är Hirsh känd för termen ”The Livingstone Formulation", efter borgmästaren i London, Ken Livingstone. Hirshs benämning är avsedd att beskriva en individ som Livingstone som omedelbart vänder sig mot anklagelser om antisemitiska attityder och anklagar sin anklagare för att "spela det antisemitiska kortet" i syfte att kväva debatten.

I den antirasistiska rörelsen finns det flera exempel på hur grupper som ingår i denna gör anspråk på att företräda ”muslimerna” i Sverige  återkommande bjudit in allmänt kända antisemiter som fått framträda och föreläsa på konferenser som de Muslimska Familjedagarna och i andra sammanhang. 

Det rör sig inte om uttalat salafistiska grupper, eller om Daesh, IS- eller al-Qaidasympatisörer, utan om grupper som Sveriges unga Muslimer, SUM, Islamiska förbundet i Sverige, IFIS, studieförbundet Ibn Rushd och andra, som vanligen uppbär statligt stöd för att främja integration och motverka islamofobi och annan rasism.

Det finns också andra exempel. Café Pan Africa på Södermalm, som drivs av Afrosvenskarnas Riksförbund, med Kitimbwa Sabuni som främste företrädare, bjöd vid två tillfällen in en antisemitisk konspirationsteoretiker, som bland annat upplyste om att 

”Libyen var ett av de då fem länder som inte hade en centralbank som ägdes av familjen Rothschild [och som därför invaderades av USA]. Familjen Rothschild är de som kontrollerar Federal Reserve i USA”.

Föreläsningarna filmades och lades upp på Youtube. 

Antisemitismen är antirasisternas blinda fläck. Av en rad med skäl med flera exempel från främst den svenska antirasistiska kontexten som redogörs för i Karin Kvist Geverts och Lars M. Anderssons artikel i Exkurs. Artikeln är vetenskapligt uppbygd och det bör nu anses  med vetenskapen som grund bekräftat att Ibn Rushdsfären, eller det som utgör Muslimska Brödraskapet i Sverige, i allra högsta grad driver en antisemitisk agenda och opinion.

Hur detta har påverkat statsbidragen kommer Ledarsidorna.se återkomma till under nästa vecka eller när regeringen ger ifrån sig relevant information som begärts ut.

Lars M Andersson KARIN KVIST GEVERTS

Lars M Andersson var universitetslektor i modern svensk politisk historia vid Uppsala universitet 2003–14 och är från årsskiftet 2014/15 verksam vid Högskolan i Halmstad.

Han var redaktör för Historisk tidskrift 2002–06.

Karin Kvist Geverts är fil dr i historia vid Uppsala Universitet. Hon disputerade 2008 på en avhandling om svensk flyktingpolitik och de judiska flyktingarna under Förintelsen och är idag verksam som utredare vid Kungliga Biblioteket.

I premiummaterialet kan du ta del av artikeln tidigare publicerad i tidskriften Exkurs.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se