C och L har bytt blocktillhörighet – kommer göra allt för att rädda Januariuppgörelsen

  • Måndag 14 Jan 2019 2019-01-14
E-post 737

Tidigare i dag höll talmannen Andreas Norlén samtalsrunda med samtliga partier. Vänsterpartiets besked om att man inte accepterar att uteslutas från inflytande i en kommande S-ledd regering fick talmannen att skjuta fram statsministeromröstningen med två dagar. Så som händelserna utvecklats så ser det inte bättre ut än att det inte är Socialdemokraterna som har kniven mot strupen. Det är de två senaste tillskotten i det rödgröna blocket som slåss för sitt liv. Som kommer göra allt de kan med de mandat de har för att undvika gå till ett extra val med ett valmanifest ingen vill ha.

Fredrik Furtenbach, SR P1, är förvånad över talmannens förvåning samt menar att kravlistan borde gå tämligen snabbt att förhanda igenom.

“Om Sjöstedt var uppriktig och uttömmande med sina krav så borde det absolut inte vara omöjligt, kan jag tycka. Det han sa var att han tyckte att Stefan Löfven skulle klargöra att man kan förhandla och samarbeta med Vänsterpartiet. det har han redan gjort, det gjorde han på sin pressträff. Dessutom sa Sjöstedt att han vill att Stefan Löfven står upp för de jämställdhetsreformer som Vänsterpartiet redan drivit igenom i budgetförhandlingar. Det handlar då om glasögon för barn, gratis medicin för äldre och så vidare”.

Det Vänsterpartiet har reagerat på är det underlag som tagits fram i sin helhet, inte bara den förolämpande meningen. Dels rent inriktningsmässigt, men även reella sakpolitiska förslag. Som arbetsrätten. Det finns dessutom en glidning hos Jonas Sjöstedt från det att han stod på presskonferensen och ställer explicita krav tills han ger intervjuer efter presskonferensen. Då är det inte något absolut krav att uppgörelsen skall rivas upp eller att en uppgörelse mellan S och V skall dokumenteras utan att det kommer räcka med att Stefan Löfven avger löften till Jonas Sjöstedt i slutna rum. När ingen annan finns närvarande.

Att det är Jonas Sjöstedt, V, som drivit på för att släppa igenom Stefan Löfven i Vänsterpartiet blir tydligt med det gångna dygnets händelser. Sjöstedt har inte sitt parti med sig. Det förtida läckage av olika ställningstaganden som kom från bland annat Vänsterpartiet i Falun respektive Malmö med explicita krav på att rösta rött från respektive enhälliga styrelser var nog inte så mycket menat åt media och allmänhet som riktat till Sjöstedt. Som en påminellse att partiorganisationen kräver resultat för att lägga ner rösterna vid voteringen som nu ser ut att ske på fredag.

En annan intressant detalj med dagen var hur liberalernas partiledare Jan Björklund agerat. I TV4 morgonprogram kommunicerade Björklund att han hellre ville att Löfven fick ett par extra dagar på sig om Löfven inte hade tillräckligt stöd än att Björklund skulle utnyttja det andra mandatet han har, att gå med Ulf Kristersson.

Att Liberalerna nu bytt block till att ingå i det rödgröna är nu ställt utom allt rimligt tvivel. Och borde, i efterhand, inte förvåna någon. Dagens Nyheters porträtt av Björklund, signerat Karin Eriksson, från 2017 vittnar om en partiledare som i mer än ett år (sannolikt närmare 18 månader) långsamt och metodiskt förberett och förflyttat sitt parti från att vara ett Alliansparti till att befinna sig närmare Socialdemokraterna.  Såväl Liberaler som Centerpartister lät dessutom avsevärt mildare i tonen idag under pressträffarna än efter sina respektive partiråd. 

Tonläget i relation till Vänsterpartiet gick inte att jämföra. De tidigare hårda, och bitvis oresonliga, uttrycken var som bortblåsta. Den tolkning som Stefan Löfven gjorde av Januariuppgörelsen följdes upp direkt av exakt likadana tolkningar från både Björklund och Lööf. En väsentlig mjukare variant på temat än den som Liberalerna lämnat inte ens 24 timmar tidigare och Centerpartiet 48 timmar tidigare inför sina respektive partiråd. Beredvilligheten att gå Sjöstedt och Vänsterpartiet till mötes liknade mer en inbjudan till att bli en del av gemenskapen som de fyra nu bildar än den tidigare exkluderingen.

Det som förenar Centerpartiet och Liberalerna är vad som skulle ske om inte uppgörelsen kan tolereras av riksdagen. Då skulle vi röra oss mot ett extraval och vad ska då Centerpartiet och Liberalerna gå till val på?

En Januariuppgörelse som föll?

Fördel Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. Centerpartiet och Liberalerna har under Annie Lööf och Jan Björklunds ledarskap bytt blocktillhörighet även om de själva inte vill erkänna det öppet. De är nämligen livrädda nu för alternativet, ett extraval, och kommer nu när respektive partis förtroenderåd sagt sitt göra allt för att lirka uppgörelsen i hamn.

Kosta vad det kosta vill. Men smakar det så kostar det.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se