Centerpartiet och Liberalerna driver på för en politik som tränger undan de svagaste

  • Onsdag 30 Jan 2019 2019-01-30
E-post 929

Januariavtalets migrationspolitiska inriktning kommer innebära dramatiska förändringar inom vården och omsorgen. Centerpartiet driver tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet en linje där grupper som tidigare inte beviljats asyl nu skall få detta samt i praktiken en prioriterad fil in i det svenska sjuk- och socialförsäkringssystemet.

– Tidigare har vi ju haft “särskilt och synnerligen ömmande skäl” och “övrigt skyddsbehövande” i Sverige. I grunden handlar det om de allra mest utsatta. De som var och en, som ser det fallet, skulle säga att ” det är klart att den här personen borde får stanna”, att de personerna får en möjlighet att leva här i trygghet.

Det säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet till Sveriges Radio i samband att det blev klart att regeringsunderlaget nu backar från det tidigare avgivna löftet av statsminister Stefan Löfven att Sverige inte klarar av mer migration för närvarande.

– Det skulle kunna vara att man flyr från en klimatkatastrof, vilket “övrigt skyddsbehövande” tidigare omfattade. Det kan också handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon över huvud taget i hemlandet och som också är väldigt sjuk. Det är den typen av fall som är särskilt ömmande, säger Johanna Jönsson.

Liberalerna i Stockholms stad vill gå ännu längre än Centerpartiet i riksdagen. Härbärge till EU-medborgare och bistånd till papperslösa barnfamiljer är uttryck för stockholmarnas medmänsklighet – något som Liberalerna menar att Stockholmare värderar högt, skriver socialborgarråd Jan Jönsson (L) i Dagens Samhälle.

Bristen på vårdplatser är akut på många orter i landet. En av 20 inlagda patienter vårdas nu på ett sätt som innebär att sjukhusen bryter mot de riktlinjer som finns för patientsäkerhet. På många ställen är situationen så allvarlig att patienter riskerar att dö. Det visade SVT:s genomgång 2017 och ingenting har i grunden förändrats.

Samtidigt dras hela kommunsektorn med växande strukturella underskott enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste prognos.

Ur extramaterialet:

  • Överbeläggningen på vårdplatser har ökat och ligger de senaste åren konstant på runt fyra procent
  • Antalet utlokaliserade vårdnadstagare har fördubblats sedan 2016
  • Av antalet dödsfall i vården svarar de utlokaliserade för en fjärdedel då en flytt av en patient medför stora risker
  • Enbart vården har en strukturell brist på 12 MDR SEK utan demografiska förändringar
  • Personalbristen består för många år framöver

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se