Centerpartiet och Liberalerna har Sveriges skickligaste politiska förhandlare mot sig. Tror ändå på framgång

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Tisdag 8 Jan 2019 2019-01-08
E-post 958

Förhandlingsspelet inför statsministervoteringen den 16 januari fortsätter. Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp frågade ut både Stefan Löfven och Ulf Kristersson under gårdagen med för omvärlden okänt innehåll i sakpolitiska förslag till överenskommelser. Vad inte Liberalerna eller Centerpartiet kanske är riktigt förberedda på är att de har Sveriges absolut skickligaste förhandlare på andra sidan bordet. En duo främst företrädd av statsminister Stefan Löfven och socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.

Inte oväntat fick Ulf Kristersson flera frågor som rör Sverigedemokraternas inflytande. Hur kommer han till exempel att göra om Sverigedemokraterna väljer att rösta emot vårbudgeten redan inom några månader. Kommer han att avgå då, löd en av frågorna. Inga beslut kom ut från mötet. Först på lördag kommer partistyrelsen att bestämma sig och det blir partirådet som får säga sista ordet vid mötet på söndag.

Partiledningen  för Liberalerna vill nu få mandat att släppa fram Stefan Löfven och samarbeta med honom kring budgeten. Nu hörs även röster om att partiet inte bara ska budgetsamarbeta med Socialdemokraterna, utan även sitta med i regering med dem. Det menar till exempel Karin Karlsbro, viceordförande i partiets största länsförbund, Stockholm, och ett av ombuden i partirådet. Men flera tunga liberaler vill istället släppa fram moderaten Ulf Kristersson som statsminister.

Ett av de stora problemen för Centerpartiet och Liberalerna att hantera, och som inte annan media berört i någon mening, är att se igenom vilka förslag som har Vänsterpartiet som ursprung och som Stefan Löfven är beroende av för att kunna hålla avgivna löften sedan den förra mandatperioden.

Utan att själva förstått hur det gick till kommer Annie Lööf och Jan Björkliund sannolikt påstå att de är nöjda med resultatet när de står på presskonferensen om de landar i att stödja Stefan Löfven.

Endast iförda tunnor.

I premiummaterialet kan du ta del av en rad med exempel på vad Centerpartiet och Liberalerna riskerar i att stödja.

  • Expropieringslagstiftningen vars process fortsätter trots att företrädare för Centerpartiet påstår att den “bör” kasseras
  • Repressiva mediegrundlagar
  • Fortsatt projektfinansiering av identitära och polariserande krafter som det Muslimska Brödraskapet
  • Mörkläggning av Sida´s verksamhet
  • Remissvar från Sida och Journalistförbundet inför den eventuella repressiva grundlagsförändringen riktad mot media och journalister

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se