EXTRA: Stor flyttkarusell i Regeringskansliet – Tyder på att Stefan Löfven räknar med att vinna duellen om statsministerposten

  • Torsdag 10 Jan 2019 2019-01-10
E-post 596

Sedan några månader har det varit mer eller mindre stiljte på flera departement inom regeringen. Flertalet källor rapporterar om hur tjänstemän endast genomför rutinmässiga möten och avstämningar och en del har så mycket tid över att de på arbetstid hinner läsa klart de böcker de fick av barnen som julklapp.

I praktiken är det färdigförhandlat mellan partierna menar Tomas Ramberg, SR/Ekot. Det som nu återstår är förhandlingar INOM två partier: Centern och Liberalerna. De förhandlingarna avgör alltihop och Löfven och Kristersson vill inte störa dem genom att säga något som kan uppfattas som att de försöker påverka den interna diskussionen inom C och L – de tror att det skulle riskera att slå tillbaka. Därav deras intetsägande uttalanden idag.

Men. I förra veckan inträffade något som kan ge en fingervisning om att Stefan Löfven nu räknar med att sitta kvar och dessutom att förhandlingarna med C och L kan innebära dels fler partier i regeringen, dels en helt ny departementsindelning.

Ledarsidorna.se har tagit del av de dokument som idag satt igång fler än 1 700 regeringstjänstemäns flytt under brådstörtade former till andra lokaler. Flytten skall vara slutförd innan nästa veckas utgång. Helst tidigare.

De medarbetare som i några veckor suttit och löst korsord eller läst julklappsböcker har nu fått se de få planerade externa aktiviteterna, som till exempel resor för tjänstemöten i bilaterala samarbeten, inställda. All tid kommer går nu åt till att få flyttlogistiken att gå ihop.

I premiummaterialet:

  • Den officiella förklaringen som avges på interna möten
  • Den realistiska förklaringen
  • Motiven bakom som kan kopplas direkt till regeringsförhandlingarna och statsministerns lugna uppträdande
  • Ett nytt superdepartement skapas
  • Faksimil på ett av dokumenten som reglerar flytten

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se