Fortsatt kaos i regeringsbildningen – Kommunerna rör sig obevekligen närmare avgrunden

  • Onsdag 9 Jan 2019 2019-01-09
E-post 1010

Under tisdagen rapporterar SR Ekot att Allianspartierna förhandlar om en ”anti-SD-klausul” som ska garantera att Sverigedemokraterna står utanför politiskt inflytande. Enligt källor till Ekot försöker partierna enas om ett gemensamt dokument för att garantera att SD hålls utanför. Det är Liberalerna och Centerpartiet som ställer dessa krav för att släppa fram Ulf Kristersson, enligt Ekot.

Bara uppgifterna om att Alliansen formulerar en slags anti-SD-klausul för att förhindra att partiet får inflytande kan sätta käppar i hjulet för Ulf Kristersson, säger Ekots inrikespolitiska kommentator vilket har stöd i Jimmie Åkessons egna uttalanden.

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande”.

Huruvida, eller kanske snarare VARFÖR, motsvarande Vänsterpartiklausul inte nämns eller har varit föremål för skriftlig överenskommelse är okänt. Det kan ha sin förklaring i att Centerpartiet och Liberalerna redan implicit inlett ett samarbete med Vänsterpartiet när de vice talmännen valdes. Att ett sådant samarbete inte är i behov av skriftliga begränsningar eftersom det redan finns ett fungerande samarbete.

Det finns nu två alternativ till händelseutveckling. Antingen rör vi oss mot ett extraval alternativt går Liberaler och Centerpartiet mot dels en partisplittring, dels mot att stödja en socialdemokratisk regering som vilar på en kommunistisk inriktning med Vänsterpartiets stöd. Genom att villkora ett stöd för Kristersson med en Januari-överenskommelse som uppbär alla likheter med Decemberöverenskommelsen har i varje fall Jan Björklund satt kursen mot sin egen och Liberalernas undergång. Å andra sidan öppnar detta för de som pekat på hur svag Kristerssons regering kommer att bli. Men Stefan Löfvens regering skulle heller inte bli speciellt mycket starkare om inte Centerpartiet och Liberalerna accepterar att regera med kommunistiskt stöd.

Ett stöd till kommunister de redan visat vara beredda att ge kommunisterna själva i valet av vice talmän varför det alternativet redan finns. Trots löftet om motsatsen.

Det finns i grunden inte några argument för att skuldbelägga Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson för den uppkomna situationen. Åkesson har hela tiden gjort det han sagt att han skall göra, säkerställa sina väljares inflytande. Han har inte gått till val på att sitta passiv och finna sig i att utsätta sig för vuxenmobbing i fyra år till. Såväl Annie Lööf som Jan Björklund har däremot agerat mot de väljare som röstat på dom för att få till stånd ett regeringsskifte och en Alliansregering. Och därmed byta ut såväl Stefan Löfven som Morgan Johansson och Margot Wallström.

Samtidigt driver nu de förhandlande parterna väljarna mot en ännu lägre toleranströskel med sin attityd till väljare. Det är i och för sig naturligt att förhandlingar inte sker via media men väljarna har inte längre några som helst begrepp om hur ens en skuggregering skulle kunna se ut. Företrädare för Liberalernas partiråd har kastat in nya parametrar som förvirrar ännu mer när de börjat tala om ministerposter. Samtidigt skall då Stefan Löfven frigöra taburetter och departement på bekostnad av dels egna poster, dels skall han då minska Miljöpartiets motsvarande. Något som inte kommer bli smärtfritt alls.

Det har idag förflutit 122 dagar sedan valet. Den 16 januari har det gått 129 dagar. Det politiska Sverige har inte rört sig ur fläcken annat än att riksdagen röstat igenom en budget ingen egentligen kommer vilja regera på. Kommunernas strukturella underskott fram till 2022 är fortfarande, oavsett vad Annie Lööf och Jan Björklund nu gör,  43 MDR SEK samt att polisen går på knäna av personalbrist som ytterst verkar vara deras tilltänkta justitieminister Morgan Johanssons fortsatta politiska ansvar.

Och Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

You do the math.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se