Frankrike skärper tonen mot återvändande jihadister

  • Torsdag 31 Jan 2019 2019-01-31
E-post 1085

Ska franska staten låta underrättelsetjänsten avrätta franska IS terrorister som fortfarande befinner sig i Syrien eller återbörda dem till franska mark och ställa dem inför rätta? I Frankrike pågår en intensiv debatt om hur det franska samhället skall skyddas från terrorister och folkmördare.

Inom närmsta tiden väntas 130 franska medborgare som tagits till fånga av Syrian Democratic Forces, en milis bestående av kurder, armenier och assyrier, sändas till Frankrike sedan det blivit ohållbart för kurderna att behålla alla de IS män de tillfångatagit. I många fall håller de även kvinnor och barn.

Debatten har blossat upp i Frankrike sedan inrikesminister Christophe Castaner liksom franska  utrikesministeriet i dagarna klargjort att denna, den senaste gruppen av väntade hemvändare, kommer att fängslas och ställas inför rätta. Men deras uttalanden har väckt stark kritik från högeroppositionen som anser att trots att det handlar om franska medborgare bör de dömas i det land där brotten begåtts. Det skulle också i en rad fall vara näst intill omöjligt för Frankrike att få tag i det underlag som gör fällande domar möjliga.

Över 800 IS-terrorister har hållits fängslade av kurdiska styrkor i norra Syrien men sedan USA lämnat  Syrien anses det såväl för svårt som för dyrt för kurderna att underhålla de läger där IS männen – och kvinnorna – vistas.

Långt ifrån alla är fransmän och just nu kohandlas det med en rad länder för hur ett frisläppande , eller överlämnande till irakiska och syriska regimerna ska genomföras. Få är de länder som vill ha tillbaka dessa personer då man fruktar att de kommer att kunna utgöra sovande terroristceller.

Marine Le Pen, ledare för Rassemblement National, före detta  Nationella Fronten, har inte förvånande sagt att de med franskt medborgarskap inte bör tillåtas återvända till Frankrike. Hon anser att de genom att ha valt att kämpa mot Frankrike istället bör förlora sitt medborgarskap. Men än mer frispråkig har tex den republikanske parlamentsledamoten Pierre-Henri Dumont varit . Enligt honom är ”oskadliggörande” av jihadister något som redan tillämpas av en rad länders säkerhetstjänster som befinner sig i Irak och Syrien, inklusive franska. 

”Vi dödar dem på plats, riktade mord har alltid genomförts”, säger Dumont.

Barn till jihadister som redan återvänt till Frankrike har tagits om hand av franska sociala myndigheter. De har placerats i fosterhem och följs noggrant av psykologer då många av dem har djupt traumatiska erfarenheter. Men många barn befinner sig fortfarande i Syrien och frågan har nu väckts om hur man ska förhålla sig till dem.

Till en början var franska myndigheter mer förlåtande gentemot de kvinnor som följt män som lämnat Frankrike för att strida för IS. Men nu har man kommit till en annan insikt. Kvinnorna anses ha varit fullt medvetna om vad de begav sig in i och har i en lång rad fall fängslats. Deras fosterhemsplacerade barn har fått besöka dem i fängelse.

Mer läsning: Återvändande Jihadister – Sverige sämst i Europa

Redan idag sitter över 500 återvända jihadister fängslade i Frankrike. Man har försökt säkra fängelser med speciella avdelningar för att inte dessa IS anhängare ska radikalisera andra fångar men anser inte att man kan garantera att detta fungerar.

Dessutom anses fängelsestraffen ofta vara alltför korta och därefter är det svårt att övervaka alla dessa personer när de släpps ut i frihet i det franska samhället. Ett samhälle som gång på gång utsatts för terrordåd och där redan idag tusentals personer övervakas.

Att bara släppa in återvändare i landet och okontrollerbart vidare ut i samhället är för fransk del otänkbart.

 

Chris Forsne

 

Redaktörens kommentar:

Ledarsidorna.se intensifierar bevakningen hotet från terrorismen och av händelserna i vår omvärld. Frankrike och Östeuropa är fokusområden på samma sätt som Annika Hernroth-Rothsteins bevakning av konflikthärdar som i Venezuela.

Vi gör denna satsning för att bryta av mot den starkt begränsade rapporteringen som framför allt public service svarar för inom dessa ämnen.

Stöd gärna årets satsningar genom att bli prenumerant eller

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se