Gyttjans folk – Kryp tillbaka under din sten

  • Måndag 21 Jan 2019 2019-01-21
E-post 1761

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L har väckt upprörda känslor på sociala medier. Nu har mängden hat och hån mot C-ledaren Annie Lööf fått den nygamle statsministern att ryta till rapporterar Aftonbladet. Men han, och partiorganet Aftonbladet, glömmer sin egen historia. Carl Bildts omdöme om formen för opinionsbildning, gyttjans folk, är sannolikt här för att stanna.

– Jag har så förbannat svårt att förstå vad det är som gör att man använder det här språket överhuvudtaget, och framför allt mot kvinnor. Det är något här, en rädsla för starka kvinnor uppenbarligen, säger han till Aftonbladet med anledning av den kritik som riktats mot Centerpartiledaren Annie Lööf.

Stefan Löfven nämner inte när han själv på en presskonferens i Davos, på World Economic Forum, tog tillfället i akt att kritisera författaren Katerina Janouch för den intervju hon medverkat i tjeckisk television. Stefan Löfven tog tillfället i akt att inför media kritisera en enskild svensk medborgare – tillika ”stark kvinna”. Den grupp han idag påstår sig vilja försvara.

Löfven var i Davos i egenskap av statsminister. Inte som privatperson. Uttalandet är att betrakta som ett officiellt uttalande från Sveriges regering inför media. Riktat mot en enskild svensk medborgare som i grunden är barnboksförfattarinna men utvecklats till opinionsbildare. Hade statsministern uttalat sin åsikt som privatperson hade han gjort det i ett privat sammanhang. Inte med den fullmakt som statsminister han har när han representerar Sverige inför World Economic Forums pressuppbåd i Davos.

En statsminister är aldrig privat i relation till media. Han är alltid i tjänst.

Andra exempel, där media som Aftonbladets ledarredaktion men även Dagens Nyheters ledar- respektive kultursida systematiskt smutskastar och misstänkliggör enskilda opinionsbildare som doktorn i etik och fritidspolitikern (M), Ann Heberlein. I en rad med artiklar, både opinionstexter men även kulturtexter, åsätts Heberlein egenskaper och åsikter som hon inte har och som hon inte heller kan bemöta. Den starke medieaktören, i DN:s fall formellt och informellt gestaltad av chefredaktören Peter Wolodarski är i allra högsta grad en del av denna utveckling. Expressens kultursida är värt ett omnämnande. Jens Liljestrand anser bland annat i mailkonversation med Ledarsidorna.se att kulturjournalistik aldrig behöver vila på fakta eller källkontroller utan Expressen Kultur förbehåller sig för var tid att åsätta bland annat Heberlein åsikter och egenskaper hon inte har och kommunicera dessa som absoluta sanningar samt som faktabaserade och källkontrollverade nyheter.

Liljestrand är väl medveten om att det som står på kultursidor betraktas som faktabaserat av läsarna. Trots att han anser att han inte behöver källkontrollera Expressens påståenden.

Det tredje exemplet på det etablerade medielanskapets makt är Anders Lindberg, idag Aftonbladets ledarredaktör. Lindberg har en historia i det socialdemokratiska partiet som ”omvärldsbevakare” åt Mona Sahlin, en annan term för ”chief mudslinger”. Under valrörelsen 2006 ingick Lindberg i den krets kring bland idag politisk sakkunnig i regeringen Löfven, som anonymt spred bilden av Fredrik Reinfelt (M) som pedofil. Lindberg är en mycket effektiv och driven opinionsbildare som i februari 2015 ansåg att alla som reste frågan om migrationsvolymernas undanträngningseffekter i samhällskontraktet var rasister. Ett effektivt grepp för att tysta meningsmotståndare som baserade sin argumentation på forskning och empiri.

Carl Bildt (M) skriver på Twitter att Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg tillhör ”gyttjans folk” och liknar honom vid Donald Trump.

Detta efter att Lindberg häcklat moderatledaren Ulf Kristersson. Expressen talar med Anders Lindberg vid klockan halv tre på fredagseftermiddagen:

– Jag tycker det börjar bli ett problem faktiskt, att ledande politiker håller på och uttalar sig på det här sättet, om ledarskribenter eller journalister eller andra i media, säger Anders Lindberg.

Men Expressen ställer inga kritiska frågor om Lindbergs egen roll och retorik utan låter Lindbergs ord sätta punkt. Men att begreppet ”Gyttjans folk” nu är etablerat råder inte något tvivel om. Carl Bildt har en särskild talang för slagkraftiga ”one-liners” och begreppet ”Rödgrön röra” kan tillskrivas Bildt som var först att mynta det.

Att tonläget på sociala medier är hårt är ingen nyhet. Allra minst för en person som Annie Lööf som inte drar sig för att blockera meningsmotståndare (Ledarsidorna.se är en av de som blockerats av partiledaren för Centerpartiet och därmed från en av de som gjort omvalet av Stefan Löfven möjligt) men inte heller drar sig från att som folkvald representant be meningsmotståndare och väljare ”krypa in under sin sten igen”.

Annie Lööf möts av motreaktioner inte bara för hennes politiska sidbyte. Hon får igen för sitt sätt att tysta sina motståndare. Lööf är, vid sidan av riksdagsledamoten Hanif Bali (M), den folkvalde som har hårdast och mest oförsonlig retorik i sociala medier.

 

(för de som blockerats av Centerpartiets partiordförande och eventuellt inte kan se hennes replik finns en skärmavbildning i slutet av artikeln)

Lööfs egen opinionbildning på sociala medier bidrar till den hårda tonen på samma sätt som Stefan Löfvens ensidiga stigmatisering av meningsmotståndare och lika ensidiga försvar av nya samarbetspartners och koalitionsfränder. Då statsministern inte ingrep i Lööfs retorik vid tiden blir den enda rimliga slutsatsen att de förenas i sin syn på väljare. Något som förstärks med vad statsministern kommunicerar inför ett pressuppbåd i Davos. På toppen skall läggas opinionsbildande mediers agerande där Peter Wolodarski och Anders Lindbergs retorik och agerande bekräftar legitimiteten att från makten sätta invektiv och andra smädelser på enskilda medborgare.

Gyttjans folk – ett begrepp som sannolikt kommer stanna och även användas i bredare termer. Men som kommer att förknippas med medias opinionsbildare i allmänhet och Aftonbladets ledarredaktion i synnerhet för lång tid framöver. 

Alldeles oavsett vad Anders Lindberg och hans kollegor anser om det rättfärdiga i det. Hans egen, och hans kollegors historia är inget som bidrar till att tvätta bort det tillnamnet. 

Snarare tvärtom är det med stor sannolikhet här för att stanna.

 

 

Redaktörens kommentar:

Inbäddningskoden till Annie Lööfs tweet är taget från annat konto då Centerpartiets ordförande har blockerat Ledarsidorna.se av oklara skäl.

För de läsare som även de är blockerade har vi gjort en skärmavbildning.

Ledarsidorna.se är långt ifrån perfekt. Men någonstans bör alla – från statsministern, hans stabsmedlemmar och hans regeringsunderlag i form av Annie Lööf ner till Anders Lindbergs nivå – börja fundera på sin egen roll. Annie Lööf kommer aldrig bemötas med en mer respektfull ton än den hon själv sätter.

Carl Bildts one-liner har inte uppstått ur tunn luft.

En rimlig slutsats från i varje fall statsministerns sida är att koncentrera sig på att regera landet istället för att delta i drev riktade mot enskilda medborgare som till exempel Janouch, oaktat hur hennes åsikter utvecklats, eller som nu att försvara kanske en av de mest profilerade och högst uppsatta politiska näthatarna i svensk politik i form av Annie Lööf. 

Statsministern löper annars själv risken att bli en av “Gyttjans folk”.

 

Skärmavbildning Annie Lööfs tweet “Under din sten” från den 13 april 2018.

 

Stöd alternativ media genom att bli prenumerant eller

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.