Ibn Rushdsfären koppling till brittiska Cage styrkt. Ibn Rushd och MMRK dokumenterat undfallande attityd till jihadism logisk

 • Söndag 6 Jan 2019 2019-01-06
E-post 1314

Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, visar sig ha närmare kopplingar till en sfär som ansetts ligga separerad från Ibn Rushd-sfären. Musa visar sig vara administratör för MMRK, Muslimska Mänskliga Rättighetskomittén, som ytterst företräds av Kitimbwa Sabuni. MMRK har historiskt varit Cage UK, eller Cage Prisoners, representanter i Sverige. Genom hans roll som administratör för MMRK blir Musas historiska uttalanden och ageranden logiska samtidigt som hela Ibn Rushd-sfären kan kopplas ännu närmare Muslimska Brödraskapet och IS samt Al Quaidas icke-stridande supportrar och andra icke väpnade organisatoriska funktioner.

MMRK:s och Afrosvenskarnas Riksförbunds talesperson Kitimwa Sabuni författade 2010 en vitbok tillsammans med Cage UK till förmån för Munir Awad för att fria honom för tidigare misstankar om terroristkopplingar. Bara månaderna efter att vitboken publicerats greps Awad och dömdes senare till tolv års fängelse för förberedelse för terroristbrott mot Jyllandsposten.

Vitboken, som enligt Cage UK är kvalitetskontrollerad in i minsta detalj (men inte av vilka) för att fria Awad från alla misstankar hänvisar bland annat till en ”en av Sveriges mest kända svensk advokater och före detta politiker” vid namn Thomas Butson. Någon svensk advokat med det namnet finns inte, inte heller någon svensk politiker, men beskrivningen passar eventuellt in på förre justitieminister Thomas Bodström. 

Huruvida Bodström är vidtalad att han erhållit namnet ”son av ett a**le” av Cage UK framgår inte. Inte heller hans reaktion på sitt alias i islamistiska kretsar om det nu är han som är citerad i rapporten.

Genom att Rashid Musa visar sig vara administratör för MMRK Facebooksida knyts två sfärer ihop som tidigare upplevts vara parallella. Med denna personunion knyts studieförbundet Ibn Rushd, som är att betrakta som Muslimska Brödraskapet i Sverige, ihop med den brittiska Cage-rörelsen som har en lång historia av att förminska islamistiska terrorhandliglingar för att istället skuldbelägga offren.

Bland det mest uppmärksammade hör Cage försök att friskriva ”Jihadi John” från ansvar för hans minst 24 videodokumenterade genomförda rituella mord på bland annat journalister och syriska soldater. De rituella morden genomfördes genom att ”Jihadi John” skar halsen av sina handfängslade offer.

I premiummaterialet:

 • Presentation av Kitimbwa Sabuni, som idag är processledare anställd vid Länsstyrelsen i Stockholms Län
 • Presentation av Cage
 • Presentation av relationen mellan MMRK och Sabuni samt Cage
 • Exempel på personer som Cage försvarat, såsom Mohamed Emwazi eller “Jihadi John” och Munir Awad
 • Kort sammanfattning av hur Rashid Musa och Mehmet Kaplan passar in i Cage verksamhet
 • Presentation av Sveriges Unga Muslimer, Rashid Musa och Sayyed Issa
 • Presentation av Muslimska Brödraskapet i Sverige: Ibn Rushd, Sveriges Unga Muslimer samt Islamiska Förbundet i Sverige 
 • Presentation av relationen Muslimska Brödraskapet i Sverige (AKA Ibn Rushd) och Socialdemokraterna
 • Cage´s vitbok över Munir Awad
 • Magnus Sandelins utredning av Sveriges Unga Muslimer

I premiummaterialet kan du ta del av allt ovan. Denna artikel kommer att utgöra en bas för vidare presentation och analys av dels Muslimska Brödraskapets svenska verksamhet men även de svenska samt europeiska support- och opinonsdrivande enheter som har direkta kopplingar till IS och Al Quaida samt Al Shabab och Boko Haram.

Stöd fortsatt granskning av dessa miljöer genom att bli premiumkund (prenumerant) eller

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se