Migrationsminister Heléne Fritzon toppar Socialdemokraternas EU-lista

  • Torsdag 17 Jan 2019 2019-01-17
E-post 114

Förstanamn på Socialdemokraternas lista till EU-parlamentsvalet i maj presenterades idag klockan 14. Socialdemokraternas toppkandidat blir Heléne Fritzon. 

Fritzon var tidigare kommunalråd i Kristianstads kommun där hon ledde en politisk majoritet bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Hon var, fram till dess hon blev statsråd, ledamot av styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting och var också ordförande i SKL:s Förhandlingsdelegation.

Heléne Fritzon innehar också styrelseuppdrag i Fjärde AP-fonden och sitter sedan många år tillbaka i Socialdemokraternas partistyrelse och var ledamot av partistyrelsens verkställande utskott 2001–2013. Hon var ordförande för Skånes partidistrikt 2003–2013. Hon är sedan 2013 ledamot av Regionkommittén inom Europeiska unionen.

Fritzon har inte gjort några mer avgörande avtryck från sin roll som statsråd undantaget Gymnasielagen, den amnestilagstiftning anpassad för främst de myndiga afghanska ensamkommande män som saknar asylskäl. Inledningsvis förhöll Fritzon sig neutral till lagstiftningen men efter att Centerpartiet gjort gemensam sak med Miljöpartiet och socialdemokraternas sidoorganisation Tro och Solidaritet blev trycket för stort på regeringen som helhet.

Det kan inte uteslutas att Fritzon hade presterat bättre om hon fått en annan ministerportfölj som till exempel civilminister på Finansdepartementet med ansvar för kommunala frågor. Idag innehas den portföljen av Ardalan Shekarabi som i allt väsentligt saknar kommunal och regional erfarenhet på Fritzons nivå.

Vilka omstöpningar som Stefan Löfven kommer göra i övriga regeringen är okänt men att ett flertal statsråd förväntas lämna, som Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke, är förväntat.

Med Fritzon tillförs den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet en politiker med djup regional kompetens istället för att som tidigare varit en svensk slutstation för främst tidigare riksdagspolitiker.

Då EU fråmst är en federation för regional utveckling är valet av förstanamn psykologiskt viktigt. Inte bara är signalvärdet starkt in i EU-parlamentet, signalvärdet till Sveriges kommuner och regioner är tydligt med valet av Fritzon. Att partiet tar kommunernas och regionernas intressen och varningssignaler på allvar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se