Socialdemokrater och Sverigedemokrater på samma sida i historien

Skärmavbildning Terese Lindbergs Facbooksida från den 24 september 2018. Kayhan nummer tre från höger.
  • Måndag 7 Jan 2019 2019-01-07
E-post 415

Riksdagsledamoten (S) Sultan Kayhans Flashback-konto användes för att lösa en situation där en otrogen kvinna skulle kastas ut från Sverige. Aftonbladet kan knyta Kayhan till kontot – själv hävdar hon att hon gett lösenordet till en kompis. Under den tid, 2012, som Kayhans konto användes av en kompis till henne var Kayhan anställd på en statlig myndighet.

Sultan Kayan menar att 2012 tog det flera dagar att öppna ett Flashbackkonto som skäl till att hon lånade ut kontot till en anonym vän. Idag tar det tre minuter och Flashback har inte gjort några avgörande förändringar i sin konfiguration varför påståendet bör falla på sin orimlighet.

Sultan Kayhan delar därmed förklaringsmodell med bland annat Sverigedemokraternas Jonas Millard som avgick efter att kompisar till honom använt hans Flashbackkonto.

Kayhan har dock mer som förenar henne med Sverigedemokraterna. Bland annat har Kayhan haft en tydlig etnokulturell politisk profil. Helt i strid mot socialdemokraternas kongressbeslut samt fattade riksdagsbeslut underkänner socialdemokraternas riksdagsledamot Sultan Kayhan erkännandet av det Armeniska folkmordets legitimitet. En åsikt som harmonierar mer med det turkiska regeringspartiet AKP samt de Grå vargarna.

De Grå Vargarna har samma grundidéer om etnokulturellt rena och rensade områden som nazisterna hade. Det enda som skiljer är att de Grå Vargarna strävar efter en sunnimuslimsk turkisk överhöghet och inte en germansk arisk.

Armeniska folkmordet

Armeniska folkmordet var ett folkmord på och svår förföljelse av den armeniska befolkningen i dåvarande Osmanska riket mellan 1915 och 1917, samtidigt som första världskriget pågick (1914–1918). I samband med detta begicks även folkmord på assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker inom riket. Huvudansvariga för folkmorden var den ungturkiska rörelsen.

På de Svenska Socialdemokraternas 36:e partikongress, den 29 oktober 2009, antogs en motion om erkännande av folkmorden. Socialdemokraterna skall enligt kongressbeslutet verka för att Sverige, EU och FN ska göra detsamma.

Sveriges Riksdag beslutade 11 mars 2010 att erkänna massakrerna på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker under 1915 klassas som ett folkmord. Bara det Pontiska folkmordet bedöms ha skördat 1 miljon dödsoffer. Den armeniska befolkningen krympte under tidsperioden med mellan 75 och 90 procent.

Riksdagsbeslutet kom till en stånd med röst övervikt. Det var den rödgröna oppositionen som föreslagit att massakrerna ska betraktas som folkmord. Något som Sultan Kayhan (S) motsatt sig och sedan drivit opinon mot.

På tvåårsdagen av riksdagbeslutet att erkänna folkmorden, den 11 mars 2012,  anordnade Kayhan, styrelseledamot och ungdomsansvarig i Turkiska Riksförbundet tillsammans med Azerbajdjzanska Riksförbundet ett anti-folkmordsmöte på Mynttorget utanför Riksdagen.  Detta beskrevs inte i svensk media utan huvudsakligen i turkiska tidningar som Haberler två dagar senare, 12 mars 2012.

I turkiska medier citerades varken Kayhan eller de övriga talarna. I Turkiska Riksförbundets tidskrift Yeni Birlik (nummer 2/2012, sidorna 8-9), som redigerats av styreledamöterna, inklusive Kayhan står följande:

”I sitt tal fastslog Sultan Kayhan, styrelseledamot i Turkiska Riksförbundet, att hon inte accepterar Riksdagens (folkmords) beslut  av en modellstaten Sverige ifråga om de mänskiiga rättigheterna, och Sverige bör genast dra tillbaka (folkmords)beslutet innan det skapar ännu större problem, innan den turkiska  minoriteten i Sverige drabbas av diskriminering och tragedier.” 

Kayhan läste senare upp det protestbrev som författats till talmannen i Sveriges Riksdag. Kayhan har vid flera tillfällen senare, enligt uppgifter till Ledarsidorna.se, deltagit i anti-armeniska möten.

Sultan Kayhan visar därmed upp alla kliniska symptom med att ha mer gemensamt med Sverigedemokraterna än vad som tidigare varit känt. Inte bara förklaringsmodellerna kring hennes närvaro på Flashback liknar den nu sparkade Sverigedemokraten Jonas Millard. Även de etnokulturella dragen i hennes politiska övertygelse och opinionsbildning ligger närmare Sverigedemokraterna.

Sultan Kayhan har varit framgångsrik i sin opinionsbildning då Sverige officiellt ännu inte erkänt det armensika folkmordet. Trots att en majoritet i riksdagen fattat ett sådant beslut.

 

Det här djupet får du inte i någon annan media. Stöd redaktionens utveckling genom att bli prenumerant eller 

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Extramaterial:

Faksimil av artiklarna från turkisk media med Sultan Kayhan.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se