Sverige allt närmare en JÖK

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Torsdag 10 Jan 2019 2019-01-10
E-post 849

Statsmininster Stefan Löfven (S) var först ut att träffa Andreas Norlén, klockan 10. En halvtimme senare var det moderat- och oppositionsledaren Ulf Kristerssons tur att försöka övertyga talmannen. Löfven mötte media på en kort träff efter mötet.

– Jag har rapporterat vid två tillfällen att samtal har inletts, samtal pågår och gör det fortfarande med en uppriktig ambition att se till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering, säger Stefan Löfven.

Mötet med Ulf Kristersson drog ut något över den aviserade tiden men kommenterades av moderatledaren med att det har under helgerna pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier.

Vem som har, eller inte har, fördel i samtalen går inte att bedöma eftersom sekretessen, av förhandlingstekniska skäl, är i det närmaste total. Kristersson fick under presskonferensen frågor om den “anti-sd”-klausul som diskuterats i media.

– Jag tänker inte gå in nånting på delar av det här arbetet blev det korta svaret.

Samtidigt som Sverige haltar vidare, och kommunernas kostnadsmassa växer snabbare än intäkterna, så vill ingen av partiledarna tillstå vad de själva anser vara det största problemet. Relationen med Sverigedemokraterna. Som är den fråga som av olika prestigeskäl låser upp hela riksdagen.

Det är med andra ord ingen slump nu att väljarna tröttnat. Aftonbladet/Inizio undersökning visar att en absolut majoritet av väljarkåren nu anser att Sverige är på väg i fel riktning. Trots det prioriterar såväl Moderater som Socialdemokrater sin relation till Sverigedemokraterna som Sveriges största och mest akuta problem.

Det kan inte uteslutas att vi den kommande helgen landar i en JÖK. Januariöverenskommelse. Den rycker i vart fall närmare. För att en ny regering ska kunna bildas under nästa vecka och därmed ett extraval skall undvikas förutsätter det någon form av JÖK.

Något annat är inte rimligt att anta.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se