Terroristdömd aktiv i Mehmet Kaplans nya muslimska biståndsorganisation

  • Torsdag 24 jan 2019 2019-01-24
E-post 3113

Migrationsminister Amanda Lind har sedan hon tillträdde som kulturminister låtit förstå att Miljöpartiet grundligt låtit utreda om Miljöpartiet haft några islamister som företrädare eller motsvarande kopplingar. Lind har försäkrat att några sådana kopplingar inte funnits och inte finns. Verkligheten pekar dock i en annan riktning.

Linds företrädare, Anders Wallner och partistyrelsens ordförande Jon Karlfeldt kom 2016 fram till att Miljöpartiet var utan medlemmar med sådana kopplingar eller åsikter. Det som inte framgått är huruvida Mehmet Kaplan ingick i den granskningen men att han har haft en roll i Miljöpartiet sedan hans avgång 2016 vitsordas av det ena språkröret Gustav Fridolin vid ett flertal tillfällen sedan Kaplans avgång som bostadsminister.

Mehmet Kaplan är idag engagerad i välgörenhetsorganisationen Muslim Aid. Muslim Aid är en parallell välgörenhetsorganisation till det mer kända Islamic Relief med samma grundare.

Muslim Aid och Islamic Relief

Muslim Aid är en brittisk NGO, Non Govermental Organisation, med säte i London. Den grundades 1985 och leds sedan våren 2018 av en nyinsatt ledning efter att ha riskerat tvångslikvidation och åtal efter omfattande förskingring av bidrag samt kopplingar till Hamas. Muslim Aid ingår i Muslim Charities Forum som leds av Hany al Banna.

Hany al Banna är även grundare till Islamic Relief som anses vara Muslimska Brödraskapets biståndsorganisation och även om han inte själv redogör för släktskapet med Muslimska Brödraskapets grundare Hassan al Banna medger han att Muslimska Brödraskapet är hans livsluft i en intervju i Emel.

Muslim Aid, med Mehmet Kaplan, är i praktiken syskonorganisation med Islamic Relief där Omar Mustafa idag är vice ordförande för den svenska delen.

Mer läsning: Mehmet Kaplan bygger upp Muslim Aid Sverige

Muslim Aid svenska gren, Muslim Aid Sverige, har sin huvudsakliga verksamhet  i Kista och grundades 2014 av blanda annat Kajs Atallah som utöver sitt arbete är aktiv i SUDC, SUDC, Swedish United Dawah Center, som representerar en salafistisk tolkning av Islam. Muslim Aid i Sverige samarbetar med Kista folkhögskola som var tänkt att härbärgera Sveriges första Imam-akademi finansierad med skattemedel. Planerna ställdes dock in efter att Ledarsidorna.se avslöjande detta i maj 2016. 

Mer läsning: Ledarsidorna.se avslöjar: Skattefinansierad imamutbildning startar vid Kista Folkhögskola

En av de aktivt engagerade i Muslim Aid, Ahmad Qadan, är känd från andra sammanhang. Qadan var den förste att dömas enligt de sedan 2016 införda terroristlagarna. Han döms för att offentligt ha uppmanat till terroristbrott och att ha bett andra att ansluta sig till terrororganisationerna och att skänka pengar som skulle användas för att köpa vapen. Qadan överklagade tingsrättens dom till hovrätten som fastställdes i november 2017 till sex månaders fängelse. Qadan hade ingen egentlig bevisning utom sina egna ord för att han skulle vara oskyldig.

Miljöpartiet har sedan 2011/2012 drivit opinion mot den form av lagstiftning som tillämpades vilket Ledarsidorna.se kunnat beskriva i tidigare artiklar. Maria Ferm, statssekreterare i Statsrådsberedningens samordningskansli, drev tillsammans med Mehmet Kaplan en linje där sympatier och stöd till IS skulle klassas som åsiktsbrott och därmed omöjligt att förbjuda.

Enda egentliga skälet att Sverige överhuvud taget kom att införa en lagstiftning var att det annars hade varit omöjligt att kandidera till FN:s säkerhetsråd.

En lagstiftning som konsekvent försenats och lakats ur under justitieminister Morgan Johanssons ledning dels under förra mandatperioden men även sedan 2010 då han var ordförande för riksdagens justitieutskott. Sverige har fortfarande den svagaste lagstiftningen i EU mot terrorbrott.

Mer läsning: Så svag är den svenska terrorlagstiftningen.

I premiummaterialet kan du ta del av

  • de delar av domen mot Ahmad Qadan som är relevanta
  • Muslim Aids senaste årsredovisning
  • de Facebookinlägg som knyter honom till Muslim Aids verksamhet samt
  • hur Kista Folkhögskola och Muslim Aid samarbetat vid muslimska högtiden Eid al Fitr.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se