Vänsterpartiet i Malmö röstar nej till Stefan Löfven – Sverige går mot ett extraval

  • Måndag 14 Jan 2019 2019-01-14
E-post 1297

Vänsterpartiets partistyrelse har fattat ett beslut om partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i onsdagens omröstning, erfar TT. Beskedet kommer att lämnas på måndagsmorgonen av V:s partiledare Jonas Sjöstedt samtidigt som Vänsterpartiet i Malmö redan kommunicerat sitt beslut.

En källa säger att beslutet nu är fattat, men det är fortfarande okänt vad det landade i. Men det finns redan information om vad minst ett partidistrikt har beslutat sig för. Vänsterpartiet i Malmö har enhälligt bestämt sig för att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Ett beslut som fattades under lördagens styrelsemöte men kommunicerades sent igår kväll.

Ur pressmeddelandet:

De partier som träffat överenskommelsen måste ha Vänsterpartiets stöd för att kunna styra, ändå kan vi på dess första sida läsa att “[…] Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.” Att Vänsterpartiet skulle släppa fram en regering vars grund är ett löfte om att just Vänsterpartiet ska hållas utanför inflytande är uteslutet. Vi måste stå upp för vår politik och de väljare som röstat på den.

Vänsterpartiet i Malmö har 3 av 22 ledamöter i Vänsterpartiets partistyrelse;

  • Susanne Björkenheim
  • Pål Brunnström och
  • Biträdande partisekreterare Hanna Gedin. 

I valet till kommunfullmäktige i Malmö samlade Vänsterpartiet 11,1 procent av rösterna, i valet till riksdagen 11,9 procent och bedöms vara ett av de starkaste fästena vars röst väger mycket tungt. Att vänsterpartiet i Malmö är eniga om ett nej kommer vara avgörande för hur partistyrelsen i övrigt ställer sig. Å andra sidan kan publiceringen av beslutet vara ett “spel i spelet” där Malmö vill distansera sig från ett motsatt beslut.

Det som talar emot det senare är att det i sådana fall skulle underminera Jonas Sjöstedts position men Vänsterpartiet har en lång historia av hårda falangstrider och återkommande öppna partisplittringar.

Men därmed faller Liberalernas resonemang om att Januariuppgörelsen skulle vila på en stabil grund och då talman Andreas Norlén redan avgjort när den fjärde och sista voteringen skall genomföras, den 23 januari, är det osannolikt att Annie Lööf och Jan Björklund med trovärdighet skall kunna reparera relationen med Ebba Bush Thor och Ulf Kristersson.

Båda har offentligt låtit förstå att de skulle med Socialdemokraterna kunna driva mer borgerlig politik än de någonsin tidigare gjort med Alliansen. En minst lika grov förolämpning som den som Vänsterpartiet nu utsatts för. Som inte blev bättre av att Liberalernas partiledare under gårdagen både tar Vänsterpartiets stöd för givet genom att påstå att regeringen blir stabil och samtidigt slänger igen dörren åt Stefan Löfven i Vänsterpartiets ansikte.

 

Jan Björklunds dagar som partiledare är dessutom redan räknade. Flera av varandra oberoende källor i Liberalerna har under en längre tid meddelat att Björklund oavsett händelseutveckling kommer avgå under ordnade former vid landsdagarna i höst. En process att välja ny partiledare är tänkt att inledas först efter valet till Europaparlamentet. 

Men den politiska kartan är nu ändrad i grunden. Det kan inte uteslutas att Liberalerna nu straffas av väljarna för det agerande Björklund visat upp och inte bara förlorar riksdagsmandaten vid ett eventuellt extraval i april. Den negativa Björklund-effekten kan mycket väl innebära att Liberalerna även förlorar ett eller bägge mandaten i Europaparlamentet. Kvar blir då ett parti som måste börja om från början med det som finns kvar av kommunal och regional representation och det partibidrag som betalas ut med eftersläpning för riksdagsmandaten.

Vänsterpartiet i Malmö kan ha visat vägen vart Sverige är på väg. 

Mot ett extraval.

 

 

Ledarsidorna.se®
Alltid i opposition

När andra redaktioner sover är vi vakna

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

Extramaterial:

Vänsterpartiet i Malmö beslut som skärmavbildning (om det skulle tas bort nu på morgonen)

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.