Venezuela – Socialismens sista strid

Muralmålning av Hugo Chavez i en av de fattigaste delarna av Caracas. Foto: Annika Hernroth-Rothstein
  • Tisdag 29 Jan 2019 2019-01-29
E-post 1132

Under de första darrande dagarna av 2019 så reste sig folket i Venezuela mot en regim som hållit dem nere i över 20 år. Tiotusentals demonstranter samlades på gatorna i huvudstaden Caracas för att protestera mot presidenten Nicolas Maduro som just inlett en omstridd andra mandatperiod efter vad som endast kan ses som ett skendemokratiskt val. 

”Vi vill ha frihet” skrek demonstranterna medan polis och militär mötte upp med vattenkanoner och vapen, och världen om hörde exilvenezuelaner deras samlade röst och började hoppas på det omöjliga, ännu en gång. 

En som också hörde ropet var oppositionspolitikern och ledaren för den nyinrättade nationalförsamlingen, Juan Guaidó, som den 23e januari utropade sig själv till interimspresident till den ansamlade massans jubel, där han lovade att bringa det sargade landet ut ur den humanitära krisen och undvika en väpnad konflikt och mer blodspillan. 

När man ser den akuta politiska och humanitära kris som Venezuela nu befinner sig i är det svårt att föreställa sig det hopp som omgav landet för bara drygt 20 år sedan. 1998 kom Hugo Chavez till makten i Venezuela genom demokratiska val men snart därefter började han nedmontera landets demokratiska institutioner och stärka greppet kring vad som av likasinnade brukade ses som det sista ljuset i den socialistiska tunneln. 

Venezuela var en gång det rikaste landet i regionen, med långt större oljetillgångar än såväl Norge som Saudiarabien, men efter att Chavez låtit statsapparten expropriera landets mest framgångsrika industrier så föll oljeproduktionen och sedermera även oljepriserna och istället för att erkänna sitt socialistiska project som misslyckat försökte Venezuelas starke man att upprätthålla fasaden genom att manipulera den nationella valutan tills såväl medborgarnas besparingar som utländska investerare var ett minne blott. 

Hugo Chaves påbörjade Venezuelas förstörelse, men han dog innan han hann se det fullständiga förfall som landet nu står inför, med laglöshet, fattigdom, korruption och mass-svält som en del av det dagliga livet. Chavez efterträdare, Nicolas Maduro, har inte bara förvärrat vad som illa nog var utan innehar också ett ledarskap som saknar demokratisk legitimitet och inte längre kan upprätthålla bilden av ett socialistiskt paradis där svårigheter avvägs mot statlig generositet och idealistisk kamp för en värld utan kapitalets tunga ok. 

Med Maduro har den mask som Chavez skapade fallit, och i fallet dragit med sig varje gnutta av hopp om ett värdigt liv för ett folk som offrat så mycket för drömmen mäktiga män en gång sålde dem. Idag saknar Venezuelas sjukhus grundläggande mediciner, en månadslön ligger på 6-10 USD i månaden med kostnader för basvaror långt över vad en vanlig arbetare har råd med och samhällets intuitioner har slutat fungera – från allmän transport till ett polisväsende härjat av våld och korruption. 

Det är ödesdagar som nu väntar Venezuela. Allt fler länder, däribland USA, Israel och Canada, erkänner nu Juan Guaidó som landets rättmätige president, men Maduro har gjort klart att han inte ämnar acceptera Guaidós erbjudande om amnesti och underlätta en övergång av något slag. Medan Maduro samlar allierade i form av Iran, Turkiet och i viss mån Ryssland, så samlar sig det venezuelanska folket för en sista strid för frihet och värdighet. Rykten florerar om fler massiva protester och, på andra sidan, en regimvänlig militär som avser ta till alla medel för att skydda Maduros korrumperade maktapparat. Oavsett vad man tror kommer ske så är de flesta överens om att händer nu; Lidandet har gått för långt, desperationen blivit för akut för att ignorera. 

Vad vi ser hända i Venezuela är socialismens sista strid, och det är många som investerat mycket i att aldrig behöva se denna dagen komma. 21 år efter att Chavez kom till makten så äter hans folk råttor och sopor för att överleva och de som sade sig komma som befriare slår tillbaka mot folkets desperata skri efter frihet genom utomrättsliga avrättningar, fängslande av aktivister och väpnade garden som tagits ur slummen och betalats för att slåss mot alla som vågar kritisera makten.

Detta är inte bara Chavez eftermäle, utan även socialismens, och när detta hjärtskärande drama spelats ut är det sannolikt många som kommer finna sig på fel sida historien, ännu en gång. 

 

Annika Hernroth-Rothstein

 

Annika Hernroth-Rothstein

Annika Hernroth-Rothstein är en svensk journalist och författare som tidigare skrivit för bland annat Wall Street Journal, Washington Examiner, Jerusalem Post och National Review. I höst utkommer hennes första bok "Like Diamonds - stories from the Jewish Diaspora" på Post Hill press förlag.

Hon befinner sig sedan i söndags i Caracas, Venezuela, för Ledarsidorna.se räkning för att bevaka händelseutvecklingen i realtid.

 

Redaktörens kommentar:

Hernroth-Rothstein och Ledarsidorna.se identifierade i fredags ett tidsfönster att kunna ta sig in i Venezuela för att bevaka händelserna på plats. Händelserna är, som beskrivs, något av socialismens sista strid. Där två system ställs mot varandra. 

Inte utan vissa vedermödor och med en hel del tur på vägen lyckades Hernroth-Rothstein ta sig till Simon Bolivar Airport och in till Caracas. En historia i historien som hon kommer återkomma till. Men inte nu. Caracas är idag en smältdegel av internationella intressen av just detta skäl. Av det skälet finns det ett extra värde att ha egen personal på plats. De kommande två-tre dygnen kommer bli avgörande för händelseutvecklingen riktning.

Givet säkerhetsläge och framför allt tillgången till internet kommer Ledarsidorna.se kontinuerligt hålla läsarna uppdaterade på händelseutvecklingen utan att vara beroende av andra nyhetsbyråer. I Caracas samarbetar Ledarsidorna.se nu på plats med några av världens största nyhetsförmedlare vilket ger primär tillgång till källmaterial och garanterad närvaro vid avgörande händelser.

Det är denna form av journalistik, ofiltrerad, som ni läsare är med och bygger genom era donationer och prenumerationer. 

 

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se