De turkiska lokalvalen – ett val som påverkar Sverige

  • Torsdag 14 Feb 2019 2019-02-14
E-post 245

Turkiets president Erdogan’s regerande Freds- och Rättviseparit (AKP) är nervösa inför de kommande lokalvalen I Turkiet den 31 mars. Valet förväntas bli jämt framför allt i huvudstaden Ankara och en förlust där skulle bli en stor motgång för Turkiets president och förändra det politiska klimatet dramatiskt.

Den 31 mars genomförs ett val som i allra högsta grad kommer att påverka europas framtid. Ett val som inte alls rapporterats om i egentlig mening. De turkiska lokalvalen. Totalt skall 81 provinser, 30 storstäder och 1 351 mindre städer eller regioner välja borgmästare samtidigt som över 21 000 region- och lokalfullmäktigeledamöter skall väljas. Valet är en värdemätare på Erdogans stöd som idag är långt ifrån självklart. 

Ekonomin är att beteckna i fritt fall och statsförvaltningen genomkorrumperad. Från att ha rankats som nummer fem av tillväxtmarknader befinner sig nu Turkiet i botten på Bloombergs ranking med en tillväxt på 0,9 procent och en förväntad inflation på mer än 25 procent för 2019 rapporterar Financial Times.

Idag domineras det turkiska politiska livet och samhället av AKP. Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP har sedan 2002 haft total dominans över Turkiets politik och omdanat landet från grunden. AKP:s regeringsinnehav har drivit motsättningarna mellan religiösa och sekularister till sin spets och blottlagt stark polarisering i samhället.

AKP går till val i en allians med Nationella aktionspartiet, MHP, som är ett högerextremt utlranationalistiskt parti med fascistiska inslag. MHP:s ungdomsorganisation är de Grå vargarna som även har sympatisörer och engagerade i Sverige. AKP och MHP går till lokala val med gemensamma kandidater. Vid valupptakten 2018 var Erdogans budskap samma som MHP:

 

“En nation, en flagga, ett hemland, en stat”

Samtidigt gör president Erdogan tecknet för de Grå vargarna istället för hans vanliga Rabia-hälsning som annars symboliserar det Muslimska Brödraskapet.

Trots att AKP och dess president Recep Tayyip Erdogan dominerar den turkiska politiken är han inte ohotad. Den militärkupp som slogs ned tidigare resulterade i tiotusentals gripna och när rättegångsprocesserna nu är slutförda och undantagstillståndet som infördes 2016 hävt fler än 2 000 livstidsstraff utdömda. När 2018 gick mot sitt slut bekräftade ”the Committee to Protect Journalists” (CPJ) att Turkiet utan egentlig konkurrens idag behåller positionen som världens enskilt största nation för tredje året i rad av antalet fängslade journalister.

Att Turkiet förväntar sig protester och oroligheter vittnar säkerhetsförberedelserna om med över en halv miljon säkerhetspersonal i tjänst på valdagen. Inrikesminister Süleyman Soylu berättade inför ett möteom säkerheten runt valet att 553 000 ur säkerhetsstyrkorna kommer att vara i tjänst för att säkerställa säkerheten. Soylu sade att kommer ligga på de11 provinser och 12 distrikt där kurder dominerar för att “skydda mot PKK: s hot mot folks rösträtt”.

Under den innevarande mandatperioden har regeringen avsatt i praktiken alla borgmästare som tillhört den kurdiska minoriteten.

Även om turkiska medborgare i Sverige bara har rösträtt i endast nationella val kommer valresultatet i allra högsta grad påverka Sverige i någon mån. Flera svenska muslimska civilsamhällesorganisationer har nära relationer med AKP och en del företrädare även med MHP och de Grå vargarna. De Grå vargarna är närmast att beteckna som en terrororganisation och dess svenska motsvarighet skulle vara NMR, Nordiska Motståndsrörelsen.

De Grå vargarna

De Grå vargarna har cirka 1700 filialer, med cirka 200 000 medlemmar och mer än En miljon öppna anhängare. Sedan 1980-talet har gruppen utbildat tusentals personer för strid som används för att utföra våldshandlingar mot grupper som armenier, kurder eller politiska partier med oönskade ideologier.

De Grå Vargarna ligger bakom den mordvåg som drabbade främst kurder, armenier och vänstersympatisörer under 1980-talet med nära 700 mord samt ett mordförsök på påve Johannes Paulus II. Det senaste terrordåd som förknippas med organisationen är bombningarna i Bankok 2015 med mer än 100 dödsoffer.

De Grå vargarnas svenska motsvarighet är Nordiska Motståndsrörelsen som delar ett etnokulturellt elitistiskt perspektiv men från en annan position. Bägge har ett bevisat våldskapital syftande till att skapa fruktan och anpassning.

De Grå vargarnas ideologi bygger på att det turkiska folket förenas till en enda homogen turkisk sunnimuslimsk statsbildning som sträcker sig från Balkan till Centralasien. De inspireras av det osmanska rikets historia vars utsträckning innefattade territorier i Asien, Europa och Afrika.

Den turkiska regimen, i praktiken AKP, är representerat i Sverige genom Rafet Candemir. Sedan 2013 har Turkiet riktat in sig på att knyta utvandrade turkiska medborgare närmare staten. Genom att stötta dem till framgång och höga positioner i samhället hoppas de kunna dra fördel av dem. De kan påverka andra länders inställning till Turkiet. I Sverige är Rafet Candemir sutsedd att jobba för Turkiet i rådet för turkiska medborgare utomlands kunde SVT tidigare avslöja.

När Rafet Candemir startade upp sin verksamhet i Sverige höll han ett möte 2013  i Handens moské utanför Stockholm, han informerar om sitt uppdrag och arbete. Bredvid honom stod då under hela presentationen den blivande bostadsministern Mehmet Kaplan.

Andra organisationer i Sverige som är associerade med AKP är Sveriges Unga Muslimer som genomfört möten och studieresor till AKP i Turkiet. På en av resorna märks deltagare som Omar Mustafa, idag förbundsrektor för studieförbundet Ibn Rushd, och Yasri Kahn, tidigare Miljöpartiet men idag representant för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa. Muslimer för Fred och Rättvisa och SUM förenas i Mehmet Kaplan som grundat eller har varit med och grundat bägge organisationerna.

Även om det talas tyst i annan svensk media är detta val ett val som i allra högsta grad kommer påverka inte bara EU utan även Sverige. Stora delar av det muslimska civilsamhället, som SUM, studieförbundet Ibn Rushd och inte minst nätverket av turkiska kulturcenter och moskéer, är intimt förbundna med AKP och dess allianspartner MHP samt de Grå vargarna.

Skulle valet innebära en förlust för Erdogan kan Sverige förvänta sig en utökad aktivitet hos AKP-lojala redan nu inför valen 2023 där även exilturkar får rösta.

Eller förväntas rösta. På Erdogan. Vilket är såväl SUM:s som Rafet Candemirs uppdrag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se