En röst mot extremism är en röst för mycket för Socialdemokraterna

  • Tisdag 12 Feb 2019 2019-02-12
E-post 2718

Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborgsområdet kommer att kalla till en extra kongress för att försöka få bort Ann-Sofie Hermansson från makten. Det meddelade ordföranden Anna Johansson vid en presskonferens på måndagen. Beskedet kom efter att Ann-Sofie Hermansson meddelat att hon inte tänker avgå efter distriktsstyrelsens beslut att rikta misstroende mot henne. Konflikten mellan Hermansson och Johansson har dock fler dimensioner och rötter. Rötter som går utanför partiet och in i studieförbundet Ibn Rushd.

– Det var ett av de absolut tyngsta beslut jag har behövt fatta hittills i mitt liv, sa Anna Johansson vid en pressträff på måndagseftermiddagen.

Johansson låter förstå att det är samarbetsproblem, eller problem med Hermanssons ledarskap, som är upprinnelsen till beslutet. En anklagelse som är svår att bemöta då den är personligt utformad och inte vilar på vare sig en objektiv eller professionell grund. Samarbetsproblem brukar nyttjas som skäl när inga sakskäl finns.

Att konflikten mellan Hermansson och Johansson har andra bevekelsegrunder än Hermanssons ledarstil är uppenbart.

Anna Johanssons enda karriärmöjlighet efter att hon fick lämna regeringen är att återta positionen som Kommunstyrelseordförande.  Johansson kommer inte kunna räkna med att göra samma “come-back” som Anders Ygeman lyckats göra efter att ha blivit i praktiken avskedade som ministrar under förra mandatperioden. Hon kommer aldrig igen kunna ingå i en regering. Johansson fick gå efter att som ansvarigt statsråd inte agerat på något sätt för att förhindra IT-skandalen på Transportstyrelsen som kom att utvecklas till ett nationellt hot mot ett antal samhällsfunktioner. Hennes egen ledarskapsprestation kantades i regeringen dessutom att hon tillät sin statssekreterare Erik Bromander att utnyttja resereglementet väl extensivt samt genom att stoppa bygget av Västra Länken i Stockholm tillfälligt en ökad kostnad på 700 MSEK för skattebetalarna. Projektet gick inte att stoppa alls då Alliansen i Stockholms län inte ville omförhandla avtalet vilket var klart från början. Trots detta tog Johansson beslut om en merkostnad på 700 MSEK och en försening av infrastrukturprojektet.

Det är ingen hemlighet i partiet att Anna Johansson velat att Ann-Sofie Hermansson skall tona ner sin kritik mot hederskultur och radikal islamism. Att detta framförts explicit till Hermansson som vägrat hörsamma det. Vare sig Anna Johansson eller Socialdemokraternas Verkställande Utskott såg heller med blida ögon på när Hermansson fick stöd av bland annat Nalin Pekgul, före detta ordförande i S-kvinnor, och Socialdemokraternas tydligaste profil mot islamism i valrörelsen 2018. Överlag var och är stödet till Hermanssons engagemang mot islamism ljumt från hela partiledningen valrörelsen igenom.

Trots det ljumma stödet från partiledningen lyckades Hermansson ta Socialdemokraterna i Göteborg från att bara vara tredje största parti i opinionen i Göteborg när hon tillträdde som gruppledare och första namn  till att bli största parti i valet 2018. En remarkabel prestation.

Att Anna Johansson är nära vän med studieförbundet Ibn Rushd ordförande Zana Muhammed är något som terrorforskaren vid FHS Magnus Ranstorp för fram som ett närliggande skäl. Det som då komplicerar situationen ytterligare är dels att Zana Muhammed är anställd i Göteborgs kommun som verksamhetsledare för ett integrationsprojekt, mentorprogrammet Vägvisaren, dels att Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, talespersoner för Muslimska mänskliga rättighetskommittén, i ett enskilt åtal stämt Hermansson för förtal. MMRK är en av de civilsamhällesorganisationer som ingår i Ibn Rushd-sfären.

Bland annat har Hermansson skrivit att i “Göteborgs Stads värdegrund finns det ingen plats för extremister” samt att Doubakil och Abdullahi “försvarat terrorister”. Som grund har Hermansson bland annat hänvisat till medieuppgifter som gör gällande att den organisation de båda företräder bjudit in dömda terrorister till sina aktiviteter under 2010. MMRK är den organisation inom det muslimska civilsamhället som tydligast tagit ställning för Munir Awad. Munir Awad dömdes tidigare till 12 års fängelse för förberedelse till terrorbrott mot Jyllandsposten och frigavs dagarna efter jul 2018 efter 2/3 av verkställighetstiden.

Munir Awad är svärson till Helena Hummasten Benouda som i sin tur är en av Zana Muhammeds föregångare på posten som ordförande till Ibn Rushd.

Stämningen mot Hermansson har även sitt utrsprung i att hon lät stoppa flmen Burka songs 2.0.Anna Johansson å andra sidan har ett starkt stöd för sitt agerande i partiledningen, ytterst Stockholms Arbetarekommun och i Tro och Solidaritets ordförande Ulf Bjereld. De vill inte ha en enda oppositionell röst som kan provocera islamister eller Ibn Rushd-sfären. Göteborg är Ulf Bjerelds hemkommun varför han även har en personligt intresse att få bort Hermansson även på lokal nivå.

Johanssons agerande mot Hermansson har därmed stöd in i det Verkställande Utskottet där Bjereld är ständigt inadjungerad.

Hermansson har passerat samma gräns som Nalin Pekgul en gång passerade. En stark och tydlig röst mot islamistisk extremism, etnoreligiös fascism och hedersförtryck är en röst för mycket för socialdemokraternas partiledning.

 

 

Redaktörens kommentar:

En röst mot islamister, identitetspolitik och hedersförtryck tolereras inte av det socialdemokratiska partiet.

Tro mig. Jag vet. Jag har personlig erfarenhet..

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se