EXTRA: Nya avhopp från Macrons innersta krets

  • Tisdag 12 Feb 2019 2019-02-12
E-post 598

Ytterligare ett avhopp skakar nu Elyséepalatset och lämnar den franska presidenten Emmanuel Macron än mer isolerad.  Macrons närmaste rådgivare, den 31-årige Ismaël Emelien, som brukar beskrivas som ett politiskt underbarn meddelade på måndagen att han tänker avgå.

Svepskälet var att Ismaël Emelien skriver en bok om, som det heter ”progressiv politik”, och att detta inte skulle vara förenligt med ämbetet. Men i själva verket avslöjas nu att Emelien haft täta kontakter med den sparkade och skandalomsusade livvakten Alexander Benalla som är under polisutredning. Emilies avhopp kommer bara att par månader efter det att presidentens talskrivare och kommunikationschef, Sylvain Fort, valde att avgå utan andra skäl än att han tänkte ägna mer tid åt familjen.

Medan stora svenska media ägnar sig dagligen och i detalj åt att beskriva Donald Trumps maktkamp gentemot representanthuset och förmedlar varje tänkbart rykte om den berömda muren och dess finansiering så är det nästan tyst om ett av Europas mäktigaste länder. Ihop med Tyskland har Frankrike en ledarroll inom EU där idag allt fler beslut och lagar fattas som dagligen berör Sverige.

Att den franska presidentmakten nu är i gungning på flera nivåer verkar inte ha nått fram till Stockhomsredaktionerna. Den folkliga proteströrelsen De Gula Västarna fortsätter nu för fjortonde veckan med sina landsomfattande aktioner mot höjda levnadskostnader och bristfällig demokrati. Presidenten har försökt dra uppmärksamheten från demonstrationerna genom att skapa en rad landsomfattande debattforum, med etiketten Den Stora Debatten, ofta med honom själv som huvudtalare . Men det initiativet kritiseras nu allt hårdare och då fler ser det som en utdragen valkampanj inför EU valet.

Ingen av alla de kloka huvuden och kända debattörer som sliter ut TV-sofforna verkar ha något svar på hur det kommer att gå för Frankrike, för Emmanuel Macron  eller för dennes  parti i de stundande valen till europaparlamentet. Den social oron minskar inte, allt fler detaljer om dsen sparkade livvaktens Benallas privilegier och hans ryska maffialiknande kontakter avslöjas nu i media.

Den tidigare ansedde inrikesministern Gerard Collomb lämnade regeringen i oktober och ersattes av en impopulär hårding, Christian Castaner, som anses ha bidragit till det ökande våldet i Frankrike i samband med Gula Västarna demonstrationerna. Den omtyckte miljöministern  Nicolas Hulot slog igen dörren redan en månad före Collomb.

Om  det fortsätter att gå lika knaggligt för Emmanuel Macron som hittills brukar franska presidenter ha en klassisk åtgärd att ta till: byta ut regering och premiärminister. Macrons problem är att det idag är i det närmaste hopplöst att hitta kapabla pretendenter till de jobben.

 

Chris Forsne

 

Redaktörens kommentar Nyhetsprioriteringar

Ledarsidorna.se är en liten redaktion med begränsade resurser som för var tid tvingas prioritera hårt.

Rapporteringen från Venezuela motiveras med att det inte bara handlar om president Maduro eller hans utmanare Juan Guaido. Det är där två olika samhällssystem och tre supermakter möts i en kamp om världsordning. Det handlar dessutom om USA:s roll i den västra hemisfären där de historiskt haft dominerande ställning.

I fallet med USA är dagens rapportering från övrig media irrelevant. EU, och Europa, är inte bara vår största handelspartner. Sverige ingår som bekant i EU vilket gör att rapporteringen från bland annat Frankrike bedöms avsevärt mycket mer angelägen någon annan utrikesrapportering.

Frankrike, för att ta ett exempel ur den europeiska kontexten, är inte bara medlemmar i EU utan en av FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmar samt en av världens kärnvapennationer. Med sin ställning som före detta kolonialmakt är Frankrikes inflytande stort i hela Nordafrika.

Andra fokusområden som Ledarsidorna.se kommer rikta in sig på under 2019 är Afrika med den latenta flyktingsituation som byggs upp, Benelux-länderna, vissa av Visegrad-länderna samt Tyskland och Ryssland. Alla länder som påverkar vår närmiljö och vardag avsevärt mycket mer än muren mellan Mexico och USA.

Av dessa anledningar prioriterar Ledarsidorna.se rapporteringen till annat och utelämnar därmed USA fram till dess att det kan bli relevant igen. Relevant blir det först när det har en direkt påverkan på läsarnas och de svenska väljarnas vardag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.