Krisen på UD – Som en dokusåpa

Patric Nilsson. Foto: Regeringen.se
  • Onsdag 20 Feb 2019 2019-02-20
E-post 1645

Ledarsidorna.se källor på Utrikesdepartementet, UD, vittnar om en pressad situation i hela organisationen. Kabinettssekreterare Annika Söder upplevs enligt uppgift som ”forcerad” och flera enheter, bland annat kommunikationsenheten, är under hög belasting. Andra medarbetare på UD beskriver situationen som en ”show”, ”dokusåpa” eller ”cirkus”. Med tanke på den senare beskrivningen är UD med valet av presschef väl rustat för alla situationer.

Häromdagen sade utrikesminister Margot Wallström att regeringen nu försöker minimera skadeverkningarna av det möte Pekingambassadören Anna Lindstedt höll i Stockholm med en kinesisk affärsman bland annat för att försöka få den svenske medborgaren Gui Minhai frigiven.

Gui Minhais dotter Angela Gui var också med på mötet och beskrivit det som att hon hotades att hålla tyst för att hennes far skulle friges. Ekot bad utrikesminister Margot Wallström förklara vad skadeverkningarna är.

– Det är aldrig bra när det blir en diskussion av det slag som har följt. Vi måste se till att det finns förtroende för allt UD gör säger Margot Wallström till Ekot.

Men UD är väl rustat. Presschefen Patric Nilsson  gick segrande ur dokussåpan Villa Medusa 2005 kunde Hallands Nyheter rapportera tidigare men han är idag 14 år senare presschef på UD. Men Nilsson har inte lämnat artistbranschen helt. Samtidigt med sin tjänst på UD driver Nilsson en agentfirma för kända kulturpersonligheter via det egna aktiva företaget Snipe Management. Snipe är ett managementföretag som representerar några av Sveriges mest framstående kulturpersonligheter, bland annat Susanne Reuter och tidigare även Runar Sögaard och schlagerartister som Jan Johanssen som slog igenom med schlagern ”Se på mig”.

Snipe Management brukar anordna sina events på andra sidan gatan från UD sett. På det kanske mer för allmänheten kända “Café Opera”. Att utrikesminister Wallström godkänt Patric Nilssons bisyssla är uppenbart då hon själv så sent som i maj 2018 var en av Snipe Managements hedersgäster vid det årliga sommarminglet.

Snipe Managements Faceboksida

 

Den mediala pressen på UD kommer inte avta innan Säpo´s utredning av ambassadör Anna Lindstedt är klar. UD har lämnat motstridiga och inte koherenta svar. För erfarna diplomater är det en gåta att kabinettssekreteraren och ministern hållits ovetande om utvecklingen i de svensk-kinesiska bilaterala relationerna. Tvärtom bör såväl utrikesrådet för politiska frågor som enhetschefen för konsulära frågor ha varit fullt informerade om ambassadörens göranden och låtanden. 

När Utrikesråden blir informerade är det liktydigt att åtminstone kabinettssekreteraren fått ärendet föredraget. Det är dock långt ifrån säkert att utrikesministern får det på sitt bord i syfte att skapa utrymme för ”full deniability” för ministern som skall skyddas till varje pris.

Och som frontsoldat i främsta ledet i dokusåpan om UD står nu Patric Nilsson. Ingen kan sannolikt vara bättre rustad för situationen med tanke på hans aktiva sidoverksamhet.

Rätt man för att hantera en situation som mer och mer urartar och, för att citera utrikesminister Wallström, Nilsson skall nu säkerställa att det finns förtroende för UD.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se