Regeringen Löfven genomförde officiellt besök i Turkiet. Försökte sopa igen spåren efter sig

  • Onsdag 20 Feb 2019 2019-02-20
E-post 1932

Ledarsidorna.se kan  avslöja att den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, genomfört officiellt besök som företrädare för Sverige utanför det officiella programmet och det diplomatiska protokollet. Resorna har dolts genom ombokningsbara biljetter och att någon annan betalat för resorna till och från Ankara. De enda spår som lämnades var de fototillfällen som genomfördes i Turkiet där Mehmet Kaplan presenteras som svensk minister på officiellt besök och med en av president Erdogans medarbetare som presskontakt och formellt sett officiell medlem i den svenska delegationen.

Regeringen Löfven I plågades av återkommande problem med säkerhetsmedvetandet. I vissa fall blev säkerhetsmedvetandet för högt i relation till svensk lag. Utrikesdepartementet lät skapa en administrativ arbetsyta utanför ordinarie diariesystem i form av ett ”Darknet” där all information om kampanjen till FN Säkerhetsråd skapades och lagrades. Riksdagens utrikesutskott har fortfarande inte fått del av materialet trots att flertalet propåer framförts.

Mer läsning: Ledarsidorna avslöjar UD “Darknet”

I andra fall för lågt. Ett av flera tecken på ett slappt förhållningssätt till den nationella säkerheten är turerna kring Transportstyrelsen där två ministrar och statsministerns egen statssekreterare fick gå från sina ämbeten som direkt konsekvens. En av dessa, Anders Ygeman, är nu tillbaka i regeringen med ansvar för den myndighet, Svenska Kraftnät, där hot mot nationens säkerhet uppdagats. Ygeman kan själv inte lastas för det som uppdagas men den tidigare ansvarige ministern Ibrahim Baylan, som befordrats till departementschef och näringsminister, har klarat sig utan ingående frågor om vilken information han fått löpande innan DN:s avslöjande av missförhållandena och på vilka grunder han själv rekryterade in Svenska Kraftnäts nu avskedade generaldirektör.

Miljöpartiet är dock det parti i regeringsunderlaget som sticker ut. Inte bara har miljöminister Isabella låtit anställa personer som stämplat till brott mot Säkerhetsskyddslagen som stabschef och ansvarig för strålskyddslagstiftningen, det finns tecken på att regeringen Löfven I genomfört två olika utrikespolitiska linjer. En som redovisats för riksdagens utrikesutskott, och en parallell utrikespolitik i relation till Turkiet där nästan alla spår sopats bort.

Den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, har genomfört officiellt besök som företrädare för Sverige utanför det offentliga och formella protokollet. Resorna har dolts genom ombokningsbara biljetter och att någon annan betalat för resorna till och från Ankara. De enda spår som lämnades var de fototillfällen som genomfördes i Turkiet där Mehmet Kaplan presenteras som svensk minister på officiellt besök och med en av president Erdogans medarbetare som presskontakt och formell medlem i den svenska delegationen.

I premiummaterialet kan du ta del av hur regeringen Löfven I genom Mehmet Kaplans ombokningar av biljetter kunde dölja de officiella statsbesök som genomfördes till Turkiet. Besök där president Erdogans representant i Sverige företräder Sverige i de olika formella sammanhangen.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se