Centerpartiet godkänner sexuella trakasserier så länge de håller sig inom partiet

  • Tisdag 12 Mar 2019 2019-03-12
E-post 486

Centerledaren Annie Lööf hävdar att partiledningen sedan november förra året försökt förmå den tidigare landsbygdsministern att lämna sin riksdagsplats. Ändå fick han sitta kvar som vice ordförande i EU-nämnden, skriva debattartiklar och krönikor – och delta i partiets evenemang rapporterar Niklas Svensson, Expressen.

Centerpartiledaren Annie Lööf påstår idag i Expressen att Centerpartiets partiledning sedan i november försökt förmå Eskil Erlandsson att lämna sin riksdagsplats. Det var Expressen som först berättade om den förre landbygdsministerns ”olämpliga uppträdande tafsande på kvinnliga riksdagsledamöter i Moderaterna.

“Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas”, säger Annie Lööf till SVT.

Det är i SVT:s intervjuprogram Mats möter svarar Annie Lööf på frågor om Eskil Erlandssons agerande och hans avgång. Och hon menar att partiet har agerat både snabbt och kraftfullt mot Eskil Erlandsson efter anklagelserna.

“Vi agerade omedelbart. Det här började i höstas då Moderaterna tog kontakt med oss och redogjorde för oacceptabla beteenden av Eskil Erlandsson. Redan några dagar senare uppmanade Centerpartiets gruppledare Eskil Erlandsson att avgå”, säger Annie Lööf.

Anders W Jonsson, vice ordförande och gruppledare menar att han ända sedan början av december upprepade gånger har uppmanat Erlandsson att avgå. Men eftersom riksdagsledamöterna sitter på personliga mandat kunde han vägra.

Men att Centerpartiet skulle agerat resolut från början stämmer inte utan är en efterkonstruktion från Annie Lööf. Anders W Jonsson är självkritisk i dag och menar i en intervju i Aftonbladet att mer borde gjorts redan 2017, när han första gången fick kännedom om Erlandssons beteende.

Det går inte att kombinera uttalandena att man agerat snabbt och resolut idag samtidigt som man är självkritisk till att man inte agerat kraftfullare när man fick reda på det för två år sedan. En annan variant på att det skulle vara en regelrätt lögn från Annie Lööfs sida är att det är bara när centerpartister kladdar på andra än partikamrater som kraven på att lämna sina uppdrag kan resas. Och att det är endast när andra partiers medlemmar blir utsatta för sexuella trakasserier som partiledningen behöver agera resolut.

Så länge det bara är en centerpartist som kladdar på en annan centerpartist är det helt inom regelverket.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se