Kvinnorna i IS – en del av mordmaskinen

Bild: SVT
  • Lördag 2 Mar 2019 2019-03-02
E-post 4411

Islamiska statens strukturella sönderfall väcker allt fler frågetecken om vad som kommer härnäst. Att strukturen inte innebär att IS är bekämpat känner de flesta till, men en av frågorna som nu uppkommer är vad som skall ske med de 10 000-tals IS-terrorister som med barn befinner sig i olika, främst kurdiska, läger. En akut fråga att svara på är vad IS är för organisation. Och i synnerhet vad kvinnorna har och har haft för roll i mordmaskinen när frågan om framtida familjeåterföreningar kommer upp.

Advokat Mikael Westerlund, och andra, närmar sig ett resonemang där IS skulle likställas med en frihetsrörelse. Andra, främst yazidier, kurder, arabisktalande kristna samt shia-muslimer, d.v.s offren, är av en annan uppfattning.

En jämförelse med nazismen är inte orealistisk. IS och nazismen delar människosyn i form av att de tillmäter inte sina religiösa eller politiska motståndare något som helst människovärde. Av etniska, religiösa, politiska eller kulturella skäl.

I nazismens koncentrationsläger blev detta tydligast genom bland annat dr Josef Mengeles experiment.

Josef Mengele

Josef Mengele, även känd som ”Dödsängeln" var en tysk nazistisk läkare, humangenetiker och människorättsbrottsling. Mengele är mest känd för sin verksamhet i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau, där han företog pseudovetenskapliga experiment på bland annat tvillingar och dvärgväxta.

Utöver de pseudovetenskapliga experimenten genomfördes forskning på hur lång tid det tar innan en människa fryser ihjäl samt hur en kraftigt nedfrusen person skall räddas på bästa sätt. Judar frystes eller kyldes helt enkelt ner och tinades upp i olika temperaturer och hastigheter för att Mengele skulle kunna ta fram metoder och manualer för hur tyska armén skulle hantera köldskador. Och det finns fler exempel än så.

Forskning kring brännskador, skottskador och olika former av stridsgaser följde samma forskningsmetoder.

De bakomliggande orsakerna till att Mengele genomförde sina tortyrliknande experiment på judar var rent praktiska och av kvalitetsskäl. Dels för att tillgången på apor och grisar, som normalt används som försöksdjur när nya mediciner och kirurgiska metoder avsedda för människor, var begränsad under kriget höjdes kvaliteten på Mengeles forskning. Genom att utföra experimenten på samma biologiska sammansättning som människor blir forsknignsresultaten direkt tillämpbara på de renrasiga och renläriga.

Judar hade i Nazityskland inget människovärde trots att de hade människans alla fysiska attribut och funktion. Judar var därmed väl lämpade för forskning. På samma sätt kunde dessa användas för arbete som annars skulle utföras av vad nazisterna ansåg vara olämpligt eller skadligt för människor även fast endast människor kunde utföra det.

Samma synsätt präglar IS när de skall oskadliggöra sina motståndare. De tortyrliknande avrättningarna, som bara det är ett brott mot Genevekonventionen, vittnar om en värdering av människan till noll eller i bästa fall ett nöjesfält för sadistiska lustar. Slavarbetet som kvinnor utsatts för i IS regi liknar det som judiska kvinnor fick uppleva under Förintelsen. Hushålls- eller sexslavar där även IS kvinnliga terrorister, precis som nazistiska kvinnor, bidragit till övergreppen och utnyttjandet. Kvinnorna i IS fångenskap togs ifrån deras människovärde.

Trots detta benämns IS terrorister som allt ifrån “soldater” av professor Ulf Bjereld till “resenärer” eller “engagerade ungdomar” av opinionsbildare på främst vänsterkanten. I SVT och SR benämns de som “krigare”.

Teologie doktor Annika Borg pekar på kvinnans ställning och roll i Nazityskland i en artikel från 2015 i Dagens Samhälle. De kvinnorna var långt ifrån så oskyldiga som de och deras försvarar lät göra gällande vid Nürnbergrättegångarna. Tvärtom var de nyttjare av dessa kroppar utan människovärde. I Nazitysklands fall främst judiska.

Kvinnor var lika delaktiga i den förintelsemaskin som Nazityskland utgjorde som kvinnor är en del av den terrorstruktur och terrororganisation IS utgör. Kvinnorna i Nazityskland var närvarande vid avrättningar och massakrer, de mördade själva, var med och valde ut vilka som skulle skjutas och många var kuggar i det dödens system som innebar noggrann dokumentation. Deras moderlighet sträckte sig inte till judiska barn, inte till romska eller till handikappade. På samma sätt har kvinnorna i IS varit delaktiga i förtrycket av tillfångatagna som fick välja mellan döden, slaveriet eller att tvingas konvertera.

Ingen ska för ett ögonblick tro att dessa flickor och kvinnor inte är aktiva i det som sker och har ansvar för det. En annan aspekt är att det även i denna ideologi (IS, reds anmärkning) finns kopplingar mellan brutalitet och sexualitet; det råa sexslaveri som jihadisterna praktiserar är ett exempel. 

IS är därmed inte bara likställt med Nazityskland – bestialiteten går bortom förnuftet då morden på krigsfångar och religiösa motståndare för tankarna till halal-slakt och ren sadism. Människor av annan religion eller ursprung har inte ett värde i IS ideologi. De står till och med lägre än djuren.

Utöver de vittnesmål som bland annat fredspristagaren Nadia Murad avgivit bland många andra kan andra tecken tyda på att de kvinnliga IS-terroristerna är en del av IS terrorstruktur. Den svenska kvinnan Lisa, som intervjuades av SVT, bär med sig små detaljer som kan tyda på att även hon är en del av detta och inte bara en ”hemmafru”.

Lisas klocka. På sin vänsterhand bär hon en synbarligen värdefull vigselring i guld och på handleden en till synes billig enkel klocka som sticker av från den dyrbara ringen. Klockan är en kopia på en Casio F-91W. Denna klocka delas ut i terrorträningslägren i Afghanistan som drivs av bland annat al-Quaida parat med utbildning om hur klockan tillsammans med några batterier samt explosivämnen kopplas ihop till en IED, Improvised Explosive Device. Klockan är lika mycket en symbol för tillhörihget eller att ha genomfört en utbildning som att den är ett verktyg var och en alltid kan bära med sig för att tillverka ett vapen för att slakta 100-tals civila.

På Guantanamobasen är klockan, och kopior av den, överrepresenterad hos de internerade vid omhändertagandet och förbjuden att ens ta in. Trots den tjugo år gamla tekniken är klockan och dess kopior dessutom fortfarande en storsäljare i främst Mellanöstern.

När nu allt fler opinonsbildare kräver att barnen tas hem kommer förr eller senare mödrarna efter som konsekvens av att Sverige upphöjt FN:s barndeklaration till svensk lag. Med detta följer återförening med mödrarna för, enligt konventionstexten, barnens bästa.

Kvinnor som i allra högsta grad har varit en del av terrorstrukturen och den mordmaskin IS är. Ett maskineri som till förväxling liknar Nazityskland ideologi och praktik. Och där en och annan på handleden bär en till synes enkel klocka. 

Som talisman. Som symbol. Eller som verktyg.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se