Liberalerna i EU-parlamentet vallöfte: Anslut Afrika till EU

  • Fredag 8 Mar 2019 2019-03-08
E-post 1754

Detta är INTE ett tidigt aprilskämt. Läs hela artikeln och se videon från ALDE:s valupptakt med de afrikanska liberala partierna i Kapstaden den 2 mars. Liberalernas förslag är mycket populärt. I Afrika.

 

Liberalerna var en av två stora förlorare när Europaportalen nyligen presenterade årets första svenska opinionsundersökning kring hur svenskarna tänker rösta i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Partiet tappade dryga sex procentenheter av rösterna och måste vända trenden med en offensiv och progressiv EU-politik. Vilket man gör. Partigruppen ALDE, dit Liberalerna och Centerpartiet tillhör i EU-parlamentet, går till val på att lova att ansluta hela Afrika till EU.

Liberalerna föll från 9,91 procent i EU-valet 2014 till 3,8 procent och landade under fyraprocentsspärren, enligt Sifo som utförde studien på uppdrag av Europaportalen. Liberalerna skulle därmed ha åkt ur parlamentet, om det hade varit val i dag, liksom Feministiskt initiativ.

– Jag har väldigt svårt att se att vi kan åka ur för vi är ju det parti som har den mest genomtänkta Europapolitiken säger Liberalernas förstanamn Cecilia Wikström till Europaportalen. 

Wikström fick under torsdagen ett ultimativt krav från Liberalernas partiledning att avsluta sina externa styrelseuppdrag alternativt avträda sin kandidatur. Den radikala tvärvändningen från partiledningen har sin bakgrund av den omfattande kritik som bland annat kommit från riksdagsgruppen och lokalföreningarna ute i landet.

Liberalernas möjlighet att överleva som parti är en effektiv EU-valrörelse, något som Jan Björklund redan inlett genom att försäkra att framtiden ligger i mer av EU i Sverige, inte mindre. Med mer av EU för svenskarna följer med viss logik även mer av Liberalernas politiska hemvists politik i EU. Partigruppen ALDE´s politik. ALDE är den parlamentariska grupp som Liberalerna och Centerpartiet tillhör i EU-parlamentet.

ALDE

Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE-gruppen) är en politisk grupp i Europaparlamentet bestående av 68 ledamöter från liberala och socialliberala partier.

I gruppen ingår bland annat ledamöterna från tyska FDP, franska Demokratiska rörelsen, svenska Centerpartiet och Liberalerna samt finländska Svenska folkpartiet och Centern i Finland.

Gruppledare och officiell talesperson är Guy Verhofstadt sedan den 14 juli 2009.

ALDE lanserade den 2:a mars ambitionen att utvidga EU till att omfatta hela den afrikanska kontinenten, en fråga som ALDE nu kommer driva i valrörelsen i hela Europa. Budskapet presenterades av Guy Verhofstadt, ALDE:s ordförande och parlamentets BREXIT-koordinator vid ALDEPAC konferens i Sydafrika. 

ALDE vill nu integrera ett Afrika i EU som idag kännetecknas bland annat av:

  • att 24 procent av världens flyktingar är lokaliserade till Subsahara,
  • att enligt Världsbankens rapport ”Poverty in Rising Africa” ökade den extrema fattigdomen i Afrika från 100 miljoner människor 1990 till att omfatta 330 miljoner 2012,
  • att 43 procent av Afrikas befolkning lever på mindre än två USD per dag,
  • att sju av världens tio minst jämlika länder ligger i Afrika
  • att utbildnignskvaliteten i Afrika är låg, 75 procent av alla sjätteklassare i Malawi och Zambia saknar förmåga att läsa sammansatta meningar
  • att 14 procent av den vuxna befolkningen är analfabeter,
  • att söder om Sahara är varannan kvinna analfabet.

Med ett ALDE som går framåt, efter en valframgång i Sverige för Centerpartiet och Liberalerna, kommer EU ta ett stort steg i sin utvidgning till en enhetlig gemensam inre marknad bestående av dagens EU samt hela den afrikanska kontinenten. Där varor och tjänster kan röra sig helt fritt över gränserna.

Där Medelhavet inte längre kommer vara en flyktingrutt utan en fri transportväg för människor, varor och tjänster i den nya inre marknaden.

 

Extramaterial för premiumkunder:

  • Värlsdabankens rapport ”Poverty in Rising Africa

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se