Närvarande i regeringskansliet: Morgan Johansson, justitieminister

  • Lördag 16 Mar 2019 2019-03-16
E-post 712

Perioden 2010 till den 24 november 2015 byggdes flyktingssituationen i Sverige upp till att bli systemhotande ute i alla Sveriges kommuner och landsting. Den inleddes redan under Reinfeldt II som var beroende av dels stödet från Miljöpartiet men även att den regeringen var helt i händerna på riksdagens justitieutskott. Justitieutskottets ordförande under mandatperioden 2010-2014 var Morgan Johansson (S) som i allt väsentligt var delaktig i alla de beslut som fattades av Reinfeldt II.

Det största systempåverkande politikområde som ligger under justitiedepartementet är ansvaret för migrationspolitiken. Det fanns ett antal varningssignaler som lyst rött och larmat under en längre tid och som lämnades i ”arv” till Stefan Löfvens första regering efter regeringen Reinfeldt II.

I premiummaterialet:

En förteckning över alla de avgörande beslut – och ickebeslut – som fattades av regeringen Reinfeldt II samt Löfven I. Som gemensam nämnare i samtliga skeenden, utom den migrationsöverenskommelse som ledde till ett tillfälligt stopp den 24 november 2015, återfinns justitieminister Morgan Johansson.

Migrationsöverenskommelsen 2015 var ett direkt resultat av en korridorförhandling mellan två andra personer. Elisabeth Santesson (M) och Ylva Johansson (S) enligt flera av varandra oberoende källor som var närvarande de dramatiska dagarna i november 2015.

Det står nu dessutom klart att migrationspolitiken i allra högsta grad fortfarande styrs även av Maria Ferm, MP, statssekreterare i statsrådsberedningens samordningskansli. Ferm var samtida i justitieutskottet under Alliansen II, 2010-2014.

Den senaste veckan har hon fattat ett avgörande beslut som kommer få effekter på Sveriges ställning i Europa samt som kommer få långtgående effekter på samtliga Sveriges kommuners ekonomi.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.