Nederländerna har fått en ny politisk stjärna

  • Lördag 30 Mar 2019 2019-03-30
E-post 392

Den nederländska högern har fått ett ny stjärna i den 36 årige juristen Thierry Baudet som nu är på väg att bli en fara för den sittande regeringskoalitionen och den liberale premiärministern Mark Rutte. Baudet, karismatisk och doktor i juridik har framgångsrikt utmanat inte bara Rutte utan även den högernationalistiske Gert Wilders och lockar nu till sig en välutbildad medelklass.

Med ett latiniserat och filosofiskt språkbruk har han på kort tid gått från obskyr konservativ intellektuell till en politiker som alla måste förhålla sig till. Hans tre år gamla parti Forum för Demokrati, blev nyligen största parti i regionvalen och fick 86 av samtliga 570 mandat.

När jag läser nederländska tidningar och texter från akademiker såväl som proffstyckare går samma mönster igen. Baudet kallas för fascist, främlingsfientlig, islamofob, rasist och som alltid detta betydelselösa ord: populist.Thierry  Baudets centrala budskap är att eliten i Nederländerna har lett samhället in på en väg som slår sönder det sociala och nationella kitt som håller landet samman. Han menar att det för holländarna väntar en avgrund som bara kan undvikas genom att åter ge folket makt .

Detta genom mer direktdemokrati och genom att den gamla eliten byts ut. Domedagslikt, javisst men det finner också gehör i breda lager. Han är inte den enda som talar på detta sätt. Både Gert Wilders och före honom Pim Fortyn har/hade liknande budskap. Att folket måste vara i centrum. Att politiken har blivit ett skådespel där man leker krig men ingen någonsin blir skadad. Vad spelar det för roll, är frågan de har ställt, för den stora majoriteten av befolkningen vem ur ett av de ledande partierna som blir statsminister? 

För att dra en parallell,kan vi idag i Sverige säga att det skulle vara särskilt stor skillnad mellan en Löfvén eller en Kristersson? Vänstern vinner valet och regerar till höger och vice versa. 

Thierry Baudet ses av många som en frisk fläkt mot detta eliternas status quo. Han är samtidigt betydligt mer valbar för den holländska välutbildade medelklassen. Nej till obegränsad invandring, nej till EU-förmynderi, nej till att bli skambelagd för att älska sitt land och sin kultur. Ja till folklig makt, ja till nationen och ja till självbestämmande. Detta har lockat väljarna samtidigt som mediaetablissemanget sätter invektiv och nedsättande etiketter på honom samtidigt som det undviker att ens försöka diskutera hans politiska förslag.

Nederländerna, liksom Sverige och en rad andra europeiska länder, står inför ett skifte. Det gamla partiväsendet har redan dömts ut i till exempel Italien och Frankrike. Nu verkar andra länder gå i samma riktning.

De gamla industrisamhällena skapade socialismen, en ideologi som svarade på den tidens problem. Dvs djup ojämlikhet och sönderslagna bysamhällen. Ur industrialiseringen skapades behovet av gemensam identitet och klassmedvetenhet. Men denna rörelse, född ur en ekonomisk tolkning av verkligheten, börjar bli alltmer irrelevant. Dagens nya rörelse, som Baudet representerar, säger sig vilja förklara och finna andra lösningar på problemen som finns här nu. Man menar att den förhärskande liberala ordningen som kommit att accepteras som lag också den måste ifrågasättas. Folket ska vara suveränt men, lyder kritiken, får bara välja mellan alternativ där den stora skillnaden är färg på loggan. 

Nederländerna har under efterkrigstiden präglats av stark invandring. Först från den tidigare indonesiska kolonin varifrån stora grupper av molucker flydde efter ögruppens självständighet. Därefter kom turkiska och marockanska gästarbetare på femtio och sextiotalen. De återvände inte till sina forna hemländer som myndigheterna räknat med utan det blev istället en omfattande och svårhanterlig familjeåterförening i Nederländerna.

Till skillnad från i Sverige har man registrerat etnisk eller nationell bakgrund när det gäller kriminalitet. Hos första generationen är den 2,5 gånger högre än hos befolkningen i allmänhet, i andra generationen 7,5 gånger högre. Terrorattentatet på en spårvagn i Utrecht nyligen spädde på de invandringskritiska känslorna bland väljarna och anses delvis ha bidragit till Baudets stora seger.

 

Chris Forsne

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.