Rötan i Liberalerna djupare och allvarligare än tidigare känt

  • Fredag 8 Mar 2019 2019-03-08
E-post 737

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) hotas av avgångskrav under helgens partikonferens. Men nu får hon stöd av tunga L-profiler. Rötan i Liberalerna ser därmed ut att ha nått längre och djupare än tidigare känt samt att dagens opinionssiffror mycket väl kan vara på tok för höga.

Liberalernas tidigare partiordförande Maria Leissner tycker att Cecilia Wikström utsätts för en attack.

– Det är självklart att om en förtroendevald riskerar att hamna i en jävsituation, så måste man pausa sin uppdrag, men att ha ett uppdrag i ett bolag är inte en jävsituation.

Även riksdagsledamot Robert Hannah (L) skriver om Cecilia Wiktröm på Facebook.

”Cecilia måste självklart toppa våran lista i maj! Hon är en stor tillgång till Liberalerna, Sverige och Europa”, skriver han.

Vad som inte framgår är att såväl Leissner som Hannah nu träder fram som helt oförstående om hur Wikström nu ger två börsnoterade företag, som har EU som marknad, en positiv särbehandling i EU-parlamentet. Wikström har själv sagt att hon solidariserar sig med bolagen. Bolag som i sin tillväxt är betjänta av kontakter på den europeiska toppnivån.

Hannah menar att det är allvarligt att “uppgifter läcks” utan att reflektera över att Wikström och partiet vägrar bistå media i granskning av annars offentliga handlingar.

Det ingen av dem heller reflekterar över är att Cecilia Wikström inte vill medverka till genomlysning av hennes parlamentariska uppdrag och om hennes styrelseuppdrag inkräktar i kalendertid på åtaganden hon har i Europaparlamentet. Wikström har, trots påminellser, i likhet med Liberalerna vägrat lämnat ut hennes kalender och reseräkningar. För att eventuellt få ut reseräkningarna från parlamentet skall först parlamentet göra en utredning om en person eller en organisation är behörig att begära ut och ta del av dessa.

Utredningen kan ta upp till femton dagar.

Svaret från EUP på begäran av Cecilia Wikströms kalender och reseräkningar.

 

Det är ur reseräkningarna det eventuellt kan framgå dels vilka dagar hon är frånvarande från parlamentet, var hon tillbringar sin veckovila (vilket bör vara i Sverige eller i valkretsen) samt om det är någon annan som betalat för hennes resor till och från styrelsesammanträdena. Bolagen Elekta och Beier Alma hänvisar till lagen om företagshemligheter och behöver inte lämna ut någon information alls. Inte ens när styrelsesammanträdena äger rum eller vilka som är närvarande.

Liberalerna är nu i fritt fall. Riksdagsledamoten Robert Hannah är bara en av flera folkvalda som inte visar någon som helst förståelse för vilka lägsta krav som kan ställas på en parlamentariker. Som att medverka till granskning av uppdraget eller visa full transparens i sina kalendrar.

Den partikultur som Liberalernas folkvalda, som framtidsnamnet Robert Hannah, visar upp tyder på att de senaste opinionssiffrorna, 2,5 procent enligt Sentio, mycket väl kan vara i frikostigaste laget.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.