Algeriet en geopolitisk bomb efter Bouteflikas avgång

  • Onsdag 3 Apr 2019 2019-04-03
E-post 136

Kejsaren är död – länge leve…..

Men det finns ingen  tronpretendent som kan väljas och hyllas. På tisdagskvällen meddelade den strokedrabbade 82- årige algeriske presidenten Abdelaziz Bouteflika att han avgick med omedelbar verkan. Detta efter att miljoner algerier under månader protesterat på gatorna mot att Bouteflika tänkt ställa upp för ett femte mandat som president trots att det varit uppenbart att han är oförmögen och sköta sitt uppdrag.

Det blev, som så ofta i Algeriet, militären som, nu i form av arméchefen GaÏd Salah, satte ner foten och tvingade fram avgången.

Men – vad händer framöver? Den verkliga prövningen kommer nu. Bouteflikas hårda tjugoåriga styre har inte lämnat något utrymme för en effektiv opposition. Den algeriska militären har allt sedan självständigheten i början av sextiotalet haft en mycket stark roll och kommer inte längre tolerera att de klaner som hittills styrt landet och berikat sig via en oerhörd korruption kommer att få fortsätta. FLN, partiet – eller idag snarare maktgrupperingen – från självständighetskampen, kommer inte heller lämna ifrån sig sin priviligierade position.

Landet måste till varje pris klara övergången till ett demokratiskt styrelsesätt utan våld. Så sent som på nittiotalet skakades Algeriet av ett blodigt inbördeskrig med islamistiska inslag. Över 150 000 människor dödades.

Algeriet har levt högt på sina olje- och gastillgångar som stått för nittio procent av exporten. Men oljefyndigheterna kan, enligt utländska bedömare, vara slut om tjugo år. Det under den franska tiden så blomstrande jordbruket är djupt vanskött och matimporten omfattande. Detta i ett land där hälften av befolkningen är under 30 år och arbetslösheten omfattande. 

I de stora ökenområdena i södra Algeriet, direkt sammankopplade med orosområdena i Sahelområden i Libyen, Niger och Mali har islamistiska grupper, nu förstärkts avs iS- återvändare vuxit sig starka.

Med Bouteflikas avgång har Algeriet seglat upp till att bli en geopolitisk bomb som  hotar att explodera om den inte kan desarmeras. Och hur det skulle gå till är det ingen som har svaret på idag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se