Känd ”influencer” breddar åsiktskorridoren

Alex Schulmann. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Fredag 19 Apr 2019 2019-04-19
E-post 1581

Alex Schulman överraskade alla med att under det att katedralen Notre Dame i Paris stod i lågor dela en bild med detta prydd med ordet ”äntligen”. Med detta rev Schulman tabun och vidgade åsiktkorridoren. Det är nu sannolikt bara en tidsfråga innan vi får se kända och populära ”influencers” och opinionsbildare komma undan med samma tilltag vid publicering av brinnande moskéer och synagogor. 

Artikeln som ljudfil:

Under måndagskvällen när Notre-Dame-katedralen i Paris stod i lågor, reagerade flertalet opinionsbildare och medieprofiler med bestörtning. Händelsen blev en världsnyhet och många världen över sörjer att den ikoniska byggnaden nu kan vara förstörd.

En som var av annan uppfattning är Alex Schulman som under måndagskvällen la upp en bild på den brinnande byggnaden tillsammans med texten ”Äntligen” på sin Instagram. Schulman har inte i efterhand kommenterat vad han åsyftade trots att flertalet redaktioner sökt honom. 

Även om Alex Schulman har ett eget varumärke är han associerad med Bonnierägda Expressen där han är en av tidningens mer profilerade krönikörer. Hans krönikor och betraktelser av Sverige presenteras i Expressen på lördagar. Om Schulman tar tillfället i akt att i lördagens tidning utveckla sitt ”Äntligen” med bilden på ett Notre Dame återstår att se.

”Alex är en extremt begåvad skribent och skarp iakttagare av samtid och mänskliga relationer”,

skrev SVT:s Jan Helin till Medievärlden när Helin var chefredaktör på Aftonbladet efter att Schulman pressat opinionen vid ett tidigare tillfälle. 

Det intressanta är att Schulman trots allt kommit ganska enkelt undan med att håna en hel religion, den katolska, och ett helt kulturarv, det franska. Håna, och implicit kanske även hetsa mot andra nedbränningar av religiösa symboler. Stormen har lagt sig men samtidigt öppnar Schulman för en vidare debatt om hur långt en person kan gå utan att bli av med sinpublik. Om Schulman kan få fortsatt förtroende och Expressen eller annan etablerad media kan tänka sig att släppa in krönikörer som på sin fritid pryder sina konton på sociala medier med bilder på brinnande synagogor och moskéer med ordet ”äntligen”.

Schulmans åsikter korresponderar med den välmående medeklassens yngre vilket kan mätas med hjälp av hur många och vilka som följer honom på sociala medier. Han är känd för att kunna fånga trender i denna röst- och konsumtionsstarka grupp och sätta ord på dessa strömningar. Som ordet ”äntligen” när en kyrka blir lågornas rov.

Schulman driver även en av Sveriges mest populära poddar med runt 400 000 lyssnare och där en annonsplats enligt uppgifter i bland annat Aftonbladet kostar 110 000 kronor. Under våren firar podden sju år och alla som vill få förmånen att se hur den spelas in live kan se detta för en kostnad på mellan 275 och 785 kronor på bland annat Cirkus i Stockholm. Schulman är i allra högsta grad en opinionsbildare som når en bred krets bland unga vuxna.

Oaktat vad har Alex Schulman nu brutit ny mark för det fria ordet genom att publikt utrycka sin lättnad när en av kristendomens mest mytomspunna symboler blir lågornas rov. Utan att i någon egentlig mening ha blivit kritiserad för det vilket säger en hel del om toleransen mot en form av utfall som bara för något år sedan skulle inneburit deplattformering.

Om det nu, i det nya debattklimatet med den vidare åsiktskorridor som Schulman skapat, blir han själv eller någon annan som kommer tillåtas att utbrista ett ”äntligen” vid åsynen av en brinnande moské, buddistiskt tempel, synagoga eller annan symbol återstår att se. Som till exempel när Ku Klux Klan roar sig med korsbränning.

Schulman har rivit väggarna i åsiktskorridoren som nu borde medge att de mest bisarra åsikter kan uttryckas utan några konsekvenser. Han har helt enkelt brutit ny mark på ett sätt ingen kunde förutse.

Med allt vad det kommer innebära för oss andra. Kristna. Judar. Muslimer.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se