Moderaternas idéprogram – Ulf Kristerssons bunker

  • Måndag 1 Apr 2019 2019-04-01
E-post 282

Moderaterna lanserade idag sin grupp för framtagandet av nytt idéprogram. Ett initiativ från partiledningen som snabbt möttes av interna reaktioner. Flera högt uppsatta moderater samt tidigare moderata politiker på riksplanet pekar på parallellerna med Gunnar Hökmarks ”bunker”. En liten grupp personer som låste in sig i ett rum på riksdagen för att senare leverera ett politiskt program som endast förhöll sig till Socialdemokraternas.

Konceptet som presenterades vid en presskonferens i Stockholm idag liknas vid, enligt elaka tungor, mer vid en arbetsmarknadspolitisk åtgärd med starka sociala inslag för Ulf Kristerssons politiskt nervösa inre och mest lojala krets.

Artikeln som ljudfil

Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu och ett tjugotal andra ska ingå i den grupp som ska ta fram Moderaternas nya idéprogram. Förutom Teodorescu ingår flera kända M-profiler som nuvarande EU-parlamentarikern Christofer Fjellner och MUF:s ordförande Benjamin Dousa men även andra namn som till exempel den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson och Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons.

Sett till gruppens sammansättning är det klar övervikt av Ulf Kristerssons gamla kompis-gäng med vissa avstickare som Benjamin Dousa som kontrollerar en tredjedel av partiet som MUF-ordförande. Även om Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö samt Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot från Skåne, kan sägas representera något annat än Stockholm så är det ett nervöst Stockholmsperspektiv som kommer dominera Moderaternas nya idéprogram som vilar på Ulf Kristerssons närmaste krets.

I direktiven för arbetsgruppen försöker Moderaternas partiledning friskriva sig från den kritik som nu riktas mot gruppen internt. Gruppens  medlemmar representerar bara sig själva vilket dessvärre förstärker bilden av att Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer bara plockat personer från sin närmaste krets och inte tagit något som helst intryck av det stora flertalet väljare som finns utanför Stockholm. Bara att komma på tanken att utestänga Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, från framtidsarbetet kan komma att bli dyrbart redan på kort sikt. Sonessons stöd har ökat i moderaterna för sin självständiga och pragmatiska linje medan stödet för Ulf Kristersson har sjunkit.

Även om långt ifrån alla moderata kommunpolitiker håller med Sonesson om hans politik och politiska lösningar ses hans pragmatism och konservatism som ett föredöme i partiet. Att stänga politiker med Sonessons profil utanför, oavsett om han själv tillfrågats eller inte att delta, ökar inte bara avståndet mellan Staffanstorp och Stockholm, det ökar sprickan i Moderaterna mellan stad och land.

Sist Moderaterna gjorde ett så pass omfattande reformarbete var ganska precis 15 år sedan. Ett arbete som byggde på att den dåvarande partisekreteraren Sven Otto Littorin och de övriga ingående i det arbetet befann sig mer ute på vägarna för att träffa lokalpolitiker än att sitta på partihögkvarteret i Gamla Stan. Det arbetet byggde de ”Nya Moderaterna” som baserades på en samhällsanalys, problembeskrivning samt politiska programförslag – framtagna i exakt den ordningen – som bottnade i lokalsamhällets och väljarnas behov vilket resulterade i såväl ett idéprogram som dessutom omsattes i ett konkret handlingsprogram.

Kombinationen som byggde grunden för valsegern 2006.

Gruppens arbete skall ledas av Christoffer Fjellner som de senaste tio åren i EU-parlamentet arbetat med politikutveckling inom snus och köttklister samt Alice Teodorescu, som är en erkänt skicklig skribent och opinonsbildare men som inte har någon tidigare partipolitisk eller partiorganisatorisk erfarenhet. 

Att Christoffer Fjellner fick uppdraget baseras på att han nu måste ges en arbetsuppgift fram till valet 2022 då han lämnar sin plats i Bryssel efter tio år.

Flera högt uppsatta moderater samt tidigare moderata politiker på riksplanet pekar på parallellerna med Gunnar Hökmarks ”bunker”. En liten grupp personer som låste in sig i ett rum på riksdagen för att senare leverera ett politiskt program som endast förhöll sig till Socialdemokraternas.

Moderaternas behov ligger inte i en grupp som kan författa vackra ord som det politiska landskapet utvecklats. Moderaternas behov är en ny Anders Borg – så som han var 2005, och en ny Mikael Sandström. Hybrider mellan politiker och statsjänstemän som kan ta fram, och framför allt räkna på, innovativa skarpa politiska förslag.

Antalet personer som kan formulera vackra ord, som bland annat baseras på en politisk erfarenhet av köttklister, kan idag räknas tretton på dussinet. Att då sätta dessa som ansvariga i en ny bunker, istället för att gå den andra vägen med sakpolitisk skarp kompetens – färdigräknade och klara – kommer bli en dyrköpt läxa för Moderaterna. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.