Pressad Erdogan inleder inrikespolitiska avledningsmanövrar

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Lördag 20 Apr 2019 2019-04-20
E-post 189

Den turkiska regeringen i Ankara meddelande att den turkiska polisen har arresterat två palestinier som anklagas för att spionera för Förenade Arabemiraten, UAN, räkning. Detta drag har beskrivits av experter på Turkiet som en “avledande manöver” som syftar till att distrahera uppmärksamhet från Erdogan sjunkande popularitetssiffror. Samtidigt har de som målsättning att utöva påtryckningar på Förenade Arabemiraten på grund av dess motstånd mot Turkiets främjande av extremism i regionen. Det är en pressad president Erdogan som nu tar till varje möjlighet han har för att konsolidera och säkra en missnöjd nationalistisk opinion.

Turkiska myndigheter sade att de har kvarhållit två palestinier sedan i måndags med misstankar om att de spionerar mot Turkiet för den Förenade Arabemiraten räkning.

Källor i Istanbul identifierade de två arresterade palestinierna som Samir Samih Shabaan och Zaki Yousef Hassan. Regionala experter reagerar på tidpunkten för arresteringen och tillkännagivandet av arresteringen väcker frågor om turkiska myndigheters motiv för att göra meddelandet nu och att ger detaljerade uppgifter som kommunicerats till media.

Den statliga nyhetsbyrån Anadolu rapporterade att de misstänkta ställdes inför de möjliga brotten ”politiskt- , militär- och internationellt spionage”.

“Det här ser ut som ett klassiskt avledande drag av Ankara efter så många månader av fruktlösa påtryckningar på den amerikanska administrationen och Saudiarabien samt i kölvattnet av motgångar för Erdogan hemma”, sa en arabisk analytiker som följer utvecklingen i Turkiet från Beirut.

”För Erdogan har de senaste opinionsundersöknigarna och det följande valresultatet inneburit en stor prestigeförlust. Att betona, till och med förstärka och lyfta fram de nationella hoten kan förhoppningsvis konsolidera de nationalistiska valkretsar som han vill behålla och fokusera på andra frågor än de som förorsakat Erdogans motgångar,” tillade han.

Ankaras tillkännagivande kommer mitt i en ekonomisk avmattning av konjunkturen som bidrog till ett för Erdogan överraskande nederlag för AKP: s partikandidater i lokalvalen den 31 mars. I större städer som Ankara och Istanbul uppfattades AKP:s valförlust som en personligt riktad kritik av president Erdogans ledarskap eftersom han drev kampanj direkt för AKP-kandidaterna.

Turkiska tjänstemän sade att de hade de två nu gripna palestinierna under bevakning i ungefär sex månader men uppgav inte varför de arresterades i först i förra veckan. Turkiska myndihger uppger även att de misstänkta kan eventuellt kopplas till mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi vid det saudiska konsulatet i Istanbul förra året. Turkiska myndigheter påpekade särskilt att en av de två männen anlände till Istanbul strax efter döden och den andra något senare.

President Recep Tayyip Erdoğan och högre turkiska tjänstemän har systematiskt försökt utnyttja mordet på Jamal Khashoggi genom officiella uttalanden och systematiska läckage till medier. Allt detta bedöms syfta till att driva USA: s regering för att vidta åtgärder mot Saudiarabien. 

Dessa ansträngningar har inte givit några konkreta resultat eftersom Washington insisterat på att upprätthålla goda relationer med Riyadh, även om president Trump kom överens med Saudiarabien om att hålla de personer som beordrat eller varit delaktiga i mordet på Khashoggi ansvariga.

Turkiska tjänstemän har tidigare anklagat Förenade Arabemiratens myndigheter att stödja Saudiarabien i Khashoggi-fallet. De vill inte heller kännas vid den kritik som Förenade Arabemiraten framför att regeringen i Ankara implicit och ibland explicit stödjer islamiska extremistiska grupper.

Att avslöja så mycket information till allmänheten i ett ”spionfall” eller en fråga om nationell säkerhet och multilaterala relationer är ett ovanligt drag från de turkiska myndigheternas sida.  Underrättelseinformation hålls av tradition och praxis undan rapportering till media utom när regeringen försöker skapa en hävstångseffekt från händelserna för att stilla en kritisk hemmaopinion i andra frågor.

Detta drag av president Erdogan vittnar något om vilken press han nu befinner sig under efter det klena resultatet i lokalvalen.

 

Nicholas Oname

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se