Barnen Skråmo har landat i Sverige – Nu börjar en osäker framtid

  • Onsdag 15 Maj 2019 2019-05-15
E-post 1448

Michael Skråmos sju barn har nu anlänt till Göteborg via Frankfurt efter sin evakuering från al Hol – lägret. Nu väntar socialtjänstens utredning och med denna var vårdnaden och eventuell umgängesrätt skall ligga den närmaste tiden. Om Umm Hamza, barnen Skråmos mormor, kommer få vårdnad eller ens umgängesrätt bör vara ifrågasatt. Umm Hamza pekas nu ut som befälhavare i den Islamiska Statens religiösa polis.

Artikeln som ljudfil

Idag på förmiddagen anlände Patricio Gonzales med IS-terroristen Michael Skråmos sju efterlevande barn till Göteborg och möttes av polis och socialtjänst för vidarebefordran till annan ort.

En annan person som hunnit träffa barnen Skråmo är Umm Hamza. Umm Hamza, vilket är hennes arabiska namn, är Skråmo-barnens mormor är en av de svenska kvinnor som tidigt anslöt sig till IS-kalifatet i Syrien. Detta efter att hon 2007 tillsammans med sin dotter Amanda Gonzales konverterat till islam och radikaliserats, och dottern gift sig med den kände Göteborgs-jihadisten Michael Skråmo. När Michael Skråmo och Amanda Gonzales i augusti 2014 tog med sig sina då fyra barn och flyttade till Raqqa i Syrien valde mormodern att följa med. Umm Hamza bodde i terrorsektens huvudstad i två år innan hon 2016 beslutade sig för att flytta tillbaka till Sverige.

Mer läsning: Umm Hamza – barnen Skråmos mormor – vem är hon (Ledarsidorna.se var först med att rapportera detta)

Umm Hamza är nu tillbaka i Sverige.  Efter att Expressen avslöjat att hon rest till barnbarnen i Erbil i norra Irak valde hon att omedelbart lämnad Irak och landade på tisdagsmorgonen på Arlanda.  Under sitt besök i Irak höll hon sig inne på barnens hotellrum – och vid minst ett tillfälle tog hon fram sin telefon och spelade upp islamistiska sånger för barnen.

Nu följer en socialtjänstutredning om barnens framtid. Det är inte osannolikt att både Umm Hamza och Patricio Gonzales kommer göra anspråk på vårdnaden om barnen och som lägsta nivå begära umgängesrätt.

Om Umm Hamza kommer det fram mer och mer information. Bland annat att, via säkra källor, att det var genom Umm Hamza som hennes dotter, Michael Skråmos hustru Amanda, radikaliserades. Det är känt att Hamza under hennes två år i Raqqa arbetade som rekryterare och äktenskapsförmedlare av utlänska IS-anhängare.

Vad som inte framkommit är att Umm Hamza pekas ut i Daily Mail som en av ledarna till Al Khansa-brigaden. Al Khansa-brigaen är en religiös polis och religiös verkställighetsenhet i den Islamiska Staten. IS tjänstemannen Abu Ahmad beskrev Al Khansaa brigadens uppgifter 2014 som att

“Vi har etablerat brigaden för att öka medvetenheten om vår religion bland kvinnor och att straffa kvinnor som inte följer lagen”.

Hamza, och de andra kvinnorna “Jihadettes” uppgavs ha varit ständigt beväpnade med piskor, elpistoler samt automatvapen under sina niqaber eller burkor för att kunna upprätthålla den religiösa ordningen.

Även om Göteborgs socialförvaltning försäkrar att de har en vana vid att ta hand om traumatiserade barn och familjer i kris vittnar bara Umm Hamzas historia om att det som nu rullas upp saknar motstycke i svensk historia. Ingen kan rimligen ha varit beredd på den situation som nu väntar inte bara barnen och deras morfar utan även alla de poliser och socialtjänstsekreterare, psykologer och psykiatriker för att inte tala om alla framtida grannar, lärare och klasskamrater som på ett eller annat sätt kommer komma i kontakt med barnen Skråmo.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se