Centerpartiet anordnar en konferens tillsammans med folkmordsapologeter

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Lördag 11 Maj 2019 2019-05-11
E-post 2116

EDIT 2019-05-12 kl 17:50:

Sedan artikeln publicerats har Abir Al-Sahlalani, Centerpartiet, tagit beslut om att ställa in sin medverkan i konferensen med hänvisning till MMRK deltagande.

SLUT EDIT

 

Att Centerpartiet och Vänsterpartiet är en naturlig del av regeringsunderlaget blir med tisdagens konferens om afrofobi och islamofobi i Riksdagshuset uppenbart. Partierna delar exakt samma problem, eller värdegrund, som regeringsbildaren med folkmordssapologeter.

Artikeln som ljudfil:

Tisdagen den 15 maj anordnas Konferens om afrofobi och islamofobi i Riksdagshusets förstakammarsal. Som värdar står Centerpartiet i samarbete med Vänsterpartiet avslöjade opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell. Konferensen arrangeras på initiativ av Malcolm Jallow (V) och Abir Al-Sahlani, C, i samarbete med ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Afrosvenskarnas Riksorganisation, Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, ArA- Antirasistiska Akademin och TryckAbir Al-Sahlani är Centerpartiets andra namn vid sidan av Fredrik Federley i valet till Europaparlamentet.

Två av intitiativtagarna eller talarna är kända sedan tidigare i islamistiska eller antisemitiska sammanhang.

Afrosvenskarnas Riksförbund är inte okända. År 2011 talade den internationellt kända antisemiten Yvonne Ridley på konferensen Antiterrorindustrin – måltavla förorten arrangerad av just Afrosvenskarnas riksförbund.  

Yvonne Ridley

Yvonne Ridley kidnappades av talibaner i Afghanistan i samband med att hon arbetade där på uppdrag av Sunday Express. Efter sin frigivning konverterade hon till islam. Yvonne Ridley är aktiv inom Respectpartiet.

År 2011 talade Ridley på konferensen Antiterrorindustrin - måltavla förortenarrangerad av Afrosvenskarnas riksförbund.[1] Samma år blev hon inbjuden på en konferens i Sveriges riksdag av riksdagsledamot Mehmet Kaplan (mp).

Under de muslimska familjedagarna som anordnades 2013 av Islamiska förbundet i Sverige, studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges Unga Muslimer talade bland andra Yvonne Ridley. Enligt tidskriften Expo skall hon ha haft samröre med antisemiter, och hon skall även ha framfört antisemitiska åsikter på sin hemsida.

Ridley har beskrivit judendomen som en dödskult vars syfte är att erövra världen. Hon har också gett uttryck för att borde spåra och döda sionister, samt att Israel "utnyttjar" Förintelsen.

Café Pan Africa på Södermalm, som drivs av Afrosvenskarnas Riksförbund, med Kitimbwa Sabuni som främste företrädare och som är en av talarna vid konferensen, bjöd vid två tillfällen in en antisemitisk konspirationsteoretiker, som bland annat upplyste om att 

”Libyen var ett av de då fem länder som inte hade en centralbank som ägdes av familjen Rothschild [och som därför invaderades av USA]. Familjen Rothschild är de som kontrollerar Federal Reserve i USA”.

Först efter kritik, där Afrosvenskarna i förlängningen riskerade rätten att erhålla bidrag, togs den video ner som dokumenterade föreläsningen. Den andra initiativtagaren är Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK.

Maimuna Abdullahi, MMRK, är en av de föranmälda talarna. Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén har drivit opinion för att den svenska terroristlagstiftningen skulle vara en sorts ”raslagar” riktad mot muslimer. En vidare presentation av MMRK av journalisten Magnus Sandelin, Stiftelsen Doku.nu, publicerades i GP i september 2018. Stiftelsen Doku.nu granskar den jihadistiska miljön i Sverige.

Maimuna Abdullahis menade i en debattartikel om att de från Sverige som rest till Syrien för att ansluta till Islamiska staten och liknande grupper endast var att betrakta som ”politiserade muslimer”. Debattartikeln, publicerad i februari 2015, ligger i sin retorik under den tidsperiod när Rashid Musa och Mehmet Kaplan bara ett halvår tidigare i Almedalen menade att muslimer som anslöt sig till Islamiska Staten bara var ”engagerade undgomar” som i sak inte gjorde något annorlunda än när svenska frivilliga anslöt sig till Finska vinterkriget. 

Dessa uttalanden, från Abdullahis, Kaplan och Musa, sammanfaller i tid när bland annat Michael Skråmo med sin hustru Amanda, sin svärmor Umm Hamza samt deras vid den tidpunkten sex barn, Skråmos fyra respektive Umm Hamzas två, emigrerade till den Islamiska Staten.

Mer läsning: Umm Hamza – barnen Skråmos mormor – vem är hon? 

Maimuna Abdullahis menar att Sverige adopterat ett problematiskt och populistiskt synsätt på politiserade svenska muslimer som strider utomlands. Det är, enligt Abdullahis, populistiskt. Trots att Sverige anammat de i särklass svagaste anti-terrorlagarna och ligger sist i EU att finna ett strukturerat nationellt lagrum för att bekämpa företeelser som den Islamiska Staten.

Att Centerpartiet sedan lång tid tillbaka har en apologetisk och förlåtande inställning till jihadistiska miljöer är ingen nyhet. Det som kan förvåna något är Centerpartiet lyfter fram detta seminarium i Riksdagshuset just vid den tidpunkt när en annars lam EU-valrörelse går in i en slutfas samtidigt som bland annat den Islamiska Statens bestialitet debatteras och regeringspartnern Socialdemokraterna plågas av en granskning av antisemitismen i främst sidoorganisationerna.

Ett seminarium med arrangörer som visat att de inte har något som helst problem att låta antisemiter förmedla antisemitiska vanföreställningar i sina lokaler för sina medlemmar eller anser att IS-anhängare och terrorister mest är att betrakta som ”politiserade muslimer”.

Att Centerpartiet och Vänsterpartiet är en naturlig del av regeringsunderlaget blir med tisdagens konferens uppenbart. De delar i varje fall exakt samma problem, eller värdegrund, som regeringsbildaren med bland annat att engagera folkmordssapologeter i valspurten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se