Europavalet – En våg av proteströster

  • Måndag 27 Maj 2019 2019-05-27
E-post 467

Det drar en våg av protest mot etablissemanget över Europa. Det är det genomgripande svaret på  valresultatet i flertalet EU länder igår. En protest som till övervägande del styrs av två frågor: migration och klimat. 

Artikeln som ljudfil:

Det döljs under olika partibeteckningar och rubriker i de olika medlemsländerna. Men resultatet  står klart efter helgens omröstning. Etablissemangets och medias så föraktade ”populistiska ” strömningar förstärks i en lång rad medlemsländer. Både de som varnar för undergång genom massiv muslimsk migration såväl som den gröna dödskulten med Messias, förlåt jag menar Greta, i spetsen. 

Den största smällen i valet kom från franskt håll där Marine Le Pen och hennes omdöpta parti, Rassemblement National, tidigare Front National, vann EU- valet före president Emmanuel Macrons parti LREM.  Det här är, som på många ställen inom EU, resultatet av arrogansen från de styrande gentemot de grupper som fått ta den hårdaste smällen när migrationen blivit för omfattande och skattetrycket i det närmaste outhärdligt. Trots att inte mindre än 34 partier ställde upp i valet lyckades Emmanuel Macron inte splittra motståndet mot sitt styre tillräckligt för att bemästra Marine Le Pen.

Inte förvånande har svensk mainstream media undvikit att ge en begriplig förklaring till Die Grünes framgångar i Tyskland. Många vill rent av se det som en Greta-effekt. Sanningen är en annan. Framgångarna för Die Grüne i Tyskland måste ses ur ett rent tyskt sammanhang.

Dels är de tyska gröna betydligt mer realistiska än Mp och har klart och tydligt tagit ställning för en mer kontrollerad invandringspolitik.

Dels utgör partiet i detta valet en protest mot de två stora tunga politiska etablissemangspartierna, kristdemokraterna och socialdemokraterna. De första förlorade röster, det andra näst intill halverades. Det är med andra ord en liknande utveckling som i Frankrike där motsvarande partier gjorde katastrofval. Det samma inträffade i Storbritannien där Labour och Conservatives fick ta stryk och väljarna placerade Brexitpartiet på första plats.

I den ekonomiskt starka flamländska delen av Belgien gick ett invandringsfientligt parti Vlaams  Belang starkt framåt. Tillsammans med NV-A ,som även de befinner sig på den nationalistiska högerkanten, har partierna 25 % av rösterna. 

I Danmark, som snart går till ännu ett val, har socialdemokraterna tagit till sig Dansk Folkepartis hårda invandringslinje vilket lockade över en stor del av det senare partiets väljare och talar för socialdemokraternas seger i kommande folketingsval. Ett parti som numera har föga gemensamt med sitt svenska systerparti.

I Italien, Ungern och Polen stärkte de ”populistiska” invandringskritiska partiernas ställning.

Viktor Orbàns Fidesz fick 52 procent av rösterna, Matteo Salvinis Lega slår nya rekord med över 30 procent och får tillsammans med Femstjärnerörelsen över 50 %. Österrikes Kurz fick stöd av runt 35 procent av väljarna trots skandalen med koalitionspartnern nyligen. 

Men till skillnad från tidigare val till Europaparlamentet är detta ett där våra parlamentariker kommer att behöva stå till svars på helt nya sätt. Valresultatet ser ut att tala sitt eget språk. Inget av blocken i parlamentet har egen majoritet. Vare sig höger och socialdemokrater tillsammans eller för den delen någondera av blocken för sig själva. De gamla idéerna om att alltid samarbeta brett kommer nu att ställas på sin spets. Manfred Weber har redan gått ut tydligt och sagt på sitt onyanserade och oraffinerade sätt: EPP är störst därför ska jag bli kommissionsordförande. 

Det är inte direkt den typen av argument som mottages väl från någon som ska bli Europas de facto president. Parlamentet kommer nu att få ta ställning till ett vägval. Ska de hävda sin makt genom Spitzenkandidaten-processen där det största partiet automatiskt väljer kommissionens ordförande eller kommer vi att  åter få se mer nationella politiska mönster där det största blocket, som i riksdagen, väljer statsminister. Detta val är avgörande för den demokratiska utvecklingen i Europa och för hur parlamentet kommer uppfattas av den samlade befolkningen på 508 miljoner EU-medborgare.

Här kan du följa resultaten

 

Chris Forsne

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se