EXTRA: Donald Trump bjuder in Viktor Orban till Vita Huset

  • Torsdag 2 Maj 2019 2019-05-02
E-post 557

USA:s President Donald Trump har bjudit in Ungerns premiärminster Viktor Orban till Vita Huset den 13 maj rapporterar den Ungerska tidningen Origo.

Mötet beskrivs som ett arbetsmöte och kommer avhandla energisäkerhet, försvarssamarbete, bilaterala förbindelser och regionala säkerhetsfrågor. Ungerns geostrategiska läge, med sin närhet till Ryssland och Turkiet samt i direkt anslutning till Balkan-rutten är ett av de bakomliggande skälen men främst handlar mötet om att få Viktor Orban att ”komma tillbaka” till en relation med USA istället för de allt tightare banden med Moskva rapporterar Foreign Policy i en första analys.

Mötet kommer med en sannolikhet gränsande till visshet komma att användas i den ungerska valrörelsen till EU-parlamentsvalen i slutet på maj. Orban kommer att framstå som den ende europeiske ledare som Donald Trump tar på allvar. Lika säkert kommer svensk etablerad media explodera i en rapportering om händelsen som sådan.

Det kan inte uteslutas att detta möte i Washington DC kommer prägla de sista två veckorna av valrörelsen till EUP även i Sverige. Att det kommer sätta avtryck i Bryssel, Paris, London och Berlin är höjt utom allt rimligt tvivel.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se