IS-anhängare dömd till mer än 11 års fängelse i Norge. I Sverige hade han varit en fri man

  • Onsdag 8 Maj 2019 2019-05-08
E-post 3161

I måndags dömdes en statslös palestinier, en 35 år gammal man, till 11,5 års fängelse för att ha deltagit i Al Nusra-fronten i det syriska inbördeskriget. Det var när mannen sökte asyl som hans deltagande i striderna vid bland annat Idlib som hans deltagande avslöjades. I Sverige hade han gått fri.

Artikeln inläst som ljudfil:

Mannen, och hans försvarare, menade att i första hand faller de eventuella brotten inte under norsk domsaga då de begåtts i Syrien rapporterar den norska nättidningen Document.no. I andra hand menar den tilltalade att de bildbevis, där han uppträder beväpnad, visar att han endast spelade med för att själv slippa bli avrättad av sina befälhavare. Trots det dömdes han till 11,5 års fängelse då domstolen ansåg det styrkt att han haft en roll som befälhavare i bland annat slaget om Idlib. Al Nusrafronten ingick i Fath-armén som genomförde den etniska rensningen på kristna i Idlib – av 1 300 kristna överlevde endast två.

Domstolen kunde inte styrka att mannen gjort sig skyldig till folkrättsbrott som kunde givit livstids förvar utan dömde mannen endast på att han deltagit i en terrororganisation.

al Nusrafronten Jabhat Fateh al-Sham

Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känd som Jabhat al-Nusra eller Nusrafronten är en salafistisk, jihadistisk rörelse i Syrien som bekämpar Bashar al-Assads regering i det syriska inbördeskriget. Gruppen är en gren av al-Qaida och är terrorstämplad av USA och svartlistad av FN:s säkerhetsråd.

Gruppen består av de mest stridsvana av de syriska rebellerna och är dessutom välbeväpnad, välorganiserad och välfinansierad.

Mannen dömdes enligt den norska lag som gällt sedan 2013 med kompletteringar införda senare och som gör det förbjudet att delta eller på annat sätt stödja terrororganisationer som till exempel Al Qaida, Islamiska Staten, Boko Haram, Al Shabab eller andra jihadistiska rörelser. 

Den svenska motsvarande lagen, som försenats då lagrådet underkände regeringens förarbeten, hade om den kunnat tillämpas givit maximalt sex års fängelse med villkorlig frigivning efter fyra år. Justitieminister Morgan Johansson har ännu inte återkommit till när en svensk lag kan komma på plats och även om den kan komma på plats kommer den inte kunna tillämpas på motsvarande svenska fall.

Det finns annars parallella svenska fall. Med svenska medborgare.

Den nu döde svenska medborgaren Tarif al-Sayyed Issa var öppet medlem i rörelsen det Muslimska brödraskapet och 2015 gick han med i någon av enheterna i Fath-arménsom deltog i den väpnade offensiven för att ta kontroll över Idlib 2015. Med var också fraktioner med kopplingar till al-Qaida samt Fria syriska armén. Fath-armén var delaktig i den etniska rensningen och folkmordet på kristna i Idlib.

”Vi gratulerar vår broder Tarif martyrskapet som han önskade och som han strävade efter”,

skrev Muslimska brödraskapet på Twitter efter att al-Sayyed Issa avlidit på ett turkiskt sjukhus. al-Sayyed Issa dog i sviterna efter att ha blivit utsatt för en bilbomb i Idlib.

Den svenske medborgaren Tarif al Sayyed Issa. Foto: Muslimska Brödraskapet

 

I den efterföljande nekrologen som presenterades i Sverige beskrevs Tarif al Sayyed Issa som biståndsarbetare men andra källor, vilket bilderna på al-Sayyed Issa pekar på och som Muslimska Brödraskapet lade ut, hade al Sayyed Issa samma roll som befälhavare som den nu i Norge dömde statslöse palestiniern. 

Mer läsning: Tarif al Sayyed Issa´s kopplingar till Ibn Rushd-sfären

Nu börjar domarna falla i våra grannländer mot de som återvänder eller på annat sätt lämnar den Islamiska Staten. Den norska domen på 11,5 år ligger i linje med vad norska väljare förväntar sig som straffutmätning något som är omöjligt i Sverige idag. Hade Sverige haft den föreslagna lagen på plats hade påföljden dessutom endast nått mellan en tredjedel och hälften av det som norska domstolar nu utdömer.

Om det kända svenska exemplet, Tarif al Sayyed Issa, överlevt bilbomen hade han idag kunnat återvända som en fri man utan skuld för folkmordet i Idlib.

I Norge hade han dömts till mer än 11 års fängelse.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se