Ungern och Turkiet- en ohelig allians

Viktor Orban och Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hungarynews
  • Torsdag 16 Maj 2019 2019-05-16
E-post 219

Turkiets Recep Tayyip Erdoğan och Ungerns Viktor Orban syns allt oftare tillsammans, och verkar trivas väldigt bra i varandras sällskap. För en yttre betraktare en omöjlighet med tanke på hur rapporteringen i maktberoende media utformar den. Men verkligheten, och historien, är inte som övrig media framställer den som. Turkiet och Ungern har mer som förenar än som skiljer dem åt.

Det turkiska tyranniet vi kände, som varje i frihet född nation fruktar”

ur den ungerska nationalsången Himnusz från 1844 (från engelsk översättning)

Artikeln som ljudfil

Genom Ungerns historia löper en blodröd tråd av förlorade slag mot en fruktad stormakt. Och det största traumat i det kollektiva minnet är det för Ungerns öde helt avgörande slaget vid Mohacs 1526. För på fälten utanför den lilla staden Mohacs, idag belägen i södra Ungern nära den kroatiska gränsen, krossades drömmen om ett självständigt kristet ungerskt kungadöme. Efter en blodig kamp mot sultan Süleyman den magnifike och hans, i ordets rätta bemärkelse,  grymt effektiva osmanska armé, stupade den ungerska kung Ludvig II och riket försvagades så till den grad, att man från den stunden skulle leva i än den ena än den andra stormaktens grepp ända fram till 1989.

Trots kraften i “Mohacs traumat” har inte bara blod utan också  mycket vatten hunnit flyta under Donaus broar (och genom de många badhus turkarna lämnade efter sig i Budapest) sedan den 150 år långa osmanska ockupationen av Ungern tog slut 1699. Turkiet är idag ett av de länder bortom EU:s gränser, där Ungerns premiärminister Viktor Orbán under sina snart tio år vid makten lagt mest krut på att skapa ett starkt bilateralt partnerskap.

Detta trots att det inte sällan är just de turkiska osmanernas framfart i Europa under medeltiden och det ungerska folkets “erfarenhet” av att leva under muslimskt styre, som framförts som en huvudförklaring till det starka ungerska motståndet mot ökat muslimskt inflytande i Europa.

Om Turkiet ses som en historisk ärkefiende, är Orbán mån om att presentera det muslimska landet som en trogen vän och nödvändig del av lösningen på Ungern och Europas utmaningar av idag. Viktor Orbán kallade nyligen migrationen för den viktigaste frågan för varje Europeiskt land i det stundande EU-valet. Under ett anförande på det Transylvansk-ungerska universitetet Sapientia i Rumänien samma dag, sa han att den Europeiska politiska mentaliteten har delats i två grenar – medan man i väst försöker lösa “hur man ska leva tillsammans”, är Centraleuropéer fokuserade på vad förebygga att man ens behöver leva tillsammans. 

Turkiet agerade värdland åt flest flyktingar år 2017. Enligt UNHCR befann sig 3,5 miljoner flyktingar i Turkiet under det året. Sedan ett kontroversiellt och mycket kritiserat migrationsavtal slöts mellan EU och Turkiet 2016, minskade antalet migranter som korsade Egeiska havet med 97 procent, från 10 000 på en enda dag i oktober 2015 till 80 migranter per dag (april 2018).

När Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan träffade Orbán i Budapest i oktober förra året, kommenterade han att Ungerns säkerhet är direkt kopplad till stabilitet i Turkiet och att Ungern behöver ett starkt och stabilt Turkiet som kan hämma flöden av illegala migranter som vill ta sig in i Europa.

Det finns ett uttalande som kanske bättre än något annat summerar Viktor Orbáns utrikespolitiska inställning, inte minst gentemot Turkiet. På en fråga från Italienska dagstidningen La Stampa om varför han  så aktivt söker bilaterala partnerskap i bl.a Kina, Ryssland och Turkiet, svarade han: 

“I Europa finns en tendens att använda utrikespolitik till att försöka exportera värdesystem, och att bevisa västvärldens moraliska överlägsenhet när det gäller demokrati och humanism. Jag ogillar den inställningen. Varthän det än prövats, har alla försök att skicka demokrati på export misslyckats… För mig är utrikespolitik ett instrument som kan användas till att öka intresset hos andras länder för mitt land – och som kan ge oss vänskaper, och kan göra viktiga länder intresserade av att det går bra för Ungern.”

I den andan har också ekonomiska samarbeten hamnat i centrum av Orbáns utrikespolitik. Senast härom veckan tog han och den ungerska utrikesministern Peter Szijjarto emot Turkiets utrikesminister Mevlü Cavusoglu. Förutom migration diskuterade de två ländernas stora satsningar på bilateral handel. I slutet av förra året ritade man upp upp en ekonomisk plan med målet att fördubbla Ungern och Turkiets bilaterala handelsvolymer 2019. Orbán presenterade också en plan för hur särskilda ekonomiska bidrag ska uppmuntra turkiska företag att etablera sig i Ungern. I diskussionerna tog man också upp ökat militärt partnerskap och försvarssamarbete.

Turkiets presidenten Recep Tayyip Erdoğan och Viktor Orban syns allt oftare tillsammans, och verkar trivas väldigt bra i varandras sällskap. Bådas impopularitet bland liberala EU-länders ledare har ökat de senaste åren, och attribut såsom “skurkstat” och “diktatorfasoner” duggar tätt om bådas styre. Nu senast i och med det nyval Erdoğan i dagarna utlyste i Istanbul, efter att hans parti förlorat valet till borgmästare där, och anklagat det vinnande oppositionspartiet för valfusk.

Bland lummiga kullar på statshalvan Buda på västra sidan om Donau i den ungerska huvudstaden, ligger ett av världens kanske vackrast belägna och  mausuleum. Här ligger den populära turkiska poeten Gul Baba begravd. Han dog i Budapest i inledningsfasen av den osmanska ockupationen. Platsen är än idag en pilgrimsplats för muslimer, och restaurerades nyligen. På invigningen infann sig både Erdoğan och  Orban. En utmärkt symbol för Ungerns kluvna förhållande till Turkiet. 

 

Anna Carrizales Albien
Ledarsidorna.se Anna Carrizales Albien

Anna Carrizales Albien är skribent och bosatt i Budapest, Ungern sedan fem år tillbaka.

Hon har tidigare bland annat jobbat som reporter och researcher på Kunskapskanalen, SVT samt producent, reporter och copy director på filmbolaget Stark i Göteborg.

Anna har en Bachelor of Science i Internationella Relationer från the London School of Economics i London, samt en Masters i Internationell Journalistik från City University, också i London. är skribent och bosatt i Budapest, Ungern sedan fem år tillbaka. Hon har tidigare bland annat jobbat som reporter och researcher på Kunskapskanalen, SVT samt producent, reporter och copy director på filmbolaget Stark i Göteborg.

Anna har en Bachelor of Science i Internationella Relationer från the London School of Economics i London, samt en Masters i Internationell Journalistik från City University, också i London.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se