Erdogan sitter orubbad kvar vid makten trots valförlusten – med svenskt stöd

Utgången i 2019 års lokal- och regionalval i Turkiet.
  • Tisdag 25 Jun 2019 2019-06-25
E-post 606

Valutgången i juvelen i den turkiska kronan, Istanbul, förändrar inte något i sak för den turkiske medborgaren och den turkiske journalisten. Turkiet har fortfarande enorma ekonomiska problem baserat på en tidigare allt för expansiv ekonomisk politik samtidigt som stödet för president Erdogan fortfarande är starkt på den turkiska landsbygden. Han kan även, med svenskt stöd, fortsätta hålla befolkningen i ett järngrepp med andra medel utan att omvärlden har något att sätta emot.

Artikeln som ljudfil:

Med drygt 99 procent av rösterna räknade hade Ekrem Imamoglu, från sekulära CHP, samlat 54 procent av väljarstödet. Att jämföras med 45 för Binali Yildirim från konservativa AKP, som president Erdogan tillhör, skriver den turkiska nyhetsbyrån Anatolia på sin sajt.

– Det är ett svidande nederlag. Inte bara för AKP:s kandidat utan också för Erdogan själv. Han har själv en gång sagt att den som förlorar Istanbul förlorar också landet. Han har skapat en politisk superstjärna i Ekrem Imamolu. Han utgör nu ett reellt politiskt hot mot Erdogan på sikt, säger Paul Levin, föreståndare för Institutionen för Asien- Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Ett hot. Men knappast något som president Erdogan inte kan hantera.

Sista dagen för att överklaga det här resultatet är idag. Men både internationella och nationella bedömare tror att Erdogan kommer att låta bli den här gången och lyfter främst hans behov att visa att han tror på demokrati.

Ett svidande nederlag – det är de flesta bedömare överens om. Och nederlaget beror främst på det allt större missnöjet med hur Turkiets ekonomi utvecklats. Med en ungdomsarbetslöshet på 24 procent, en lika hög statslåneränta, en inflation som ligger runt 30 procent och många andra reella hot som att både företag och stat är högt belånade i framför allt amerikanska dollar balanserar i praktiken hela statsapparaten på konkursens rand eller skulle behöva genomföra en större rekonstruktion. 

Men trots den ekonomiska situationen håller president Erdogan och AKP med sitt nationalfascistiska stödhjul i form av MHP emot utanför storstäderna där de fortfarande har en överväldigande majoritet i kommuner och regioner.

President Erdogan har samlat allt mer makt till presidentämbetet varför även om Istanbul, som svarar för hälften av värdet av exporterade produkter av Turkiets samtliga exportintäkter så kommer borgmästaren i Istanbul inte göra den skillnad, annat än symboliskt, för de turkiska väljarna. Han har även infört bland världens hårdaste medielagar. President Erdogan är dessutom inte bara en mycket hårdför statschef i relation till turkisk media, Erdogan har visat sig vara en avsevärt mycket skickligare politisk spelare än vad omvärlden insett. Och med avsevärt hårdare nypor, om detta kan mer än 180 turkiska journalister vittna om som idag sitter i fängsligt förvar. Om de nu en dag kan komma att berätta sina historier.

Förutom en mycket effektiv säkerhetsapparat, med omfattande lagstiftning som stöd, kontrollerar president Erdogan på olika sätt de för en yttre betraktare de oberoende mobiltelefonoperatörerna för att kunna avlyssna och spåra bland annat journalisters samtal. En av de mobiltelefonoperatörer som visat sig vara mest lojala till president Erdogan är bolaget Türkcell som ägs till 24 procent av svenska Telia. Huvudägare i Telia är den svenska staten med 37,7 procent.

Styrelsens ordförande är Ayrıca Akça men mer intressant är den oberoende ledamöten Mehmet Hilmi Güler. Güler var fram till 2011 minister i Erdogans regering efter att ha tjänstgjort i bägge Erdogans regeringar som energiminister. Som lojal till president Recep Tayyip Erdogan bevakar Güler att Türkcell lever upp till de krav som presidenten kan ställa på en annars helt privat komersiell aktör.

Türkcell har visat sig vara ett mycket viktigt instrument för Erdogan vid kuppförsöket 2016. Att Türkcell, trots ägandet, utgör presidentens förlängda arm i oroliga tider vittnar om vilka utrensningar övriga teleoperatörer fick genomgå efter kuppförsöket. Inte en enda person var tvungen att lämna Türkcell som jämförelse. Ett tecken på lojalitet.

Idag är 98 journalister dömda till fängelse, 90 är fängslade i väntan på rättegång och ytterligare 167 är efterlysta för olika brott mot medielagarna enligt den senaste uppdaterade listan från Stockholm Center for Freedom. Sedan 2016 har 193 tidningar eller redaktioner stängts ner enligt Deutche Welle. Den turkiska staten står för mer än hälften av alla anmälningar till bland annat Twitter för olämpliga konton och olämpligt användarinnehåll och ligger bakom den absoluta merparten av kontostängningarna eller borttaget innehåll enligt Comittee to Protect Journalists sammanställning. I vissa fall står Turkiet ensamt för dubbelt eller tre gånger så många som fler än hela resten av världen tillsammans att beordra borttagande eller censur av innehåll på sociala medier.

Den svenska politiska parallellen med en direkt förbindelse från Rosenbad till bland annat Facebooks kontor, vars existens vitsordas av justitieminister Morgan Johansson, känns relevant om än i mindre skala. Ledarsidorna.se fick efter avslöjandet av 261-listan på Utrikesdepartementet uppleva hur bland annat Facebook omöjliggjorde spridning och delning av nyheten om den politiska aktivismen på UD där politiskt lojala tjänstemän satte sig själva över regeringsformen.

Mer läsning: UD:s personal uppmanar till politisk olydnad – sätter sig över regeringsformen

Erdogans makt når dessutom långt utanför de turkiska gränserna. Om det kan om inte annat den svenske journalisten Hamsa Yalcin vittna vilket bland annat Ledarsidorna.se kunnat rapportera om. 

Det finns idag inga tecken på att valutgången i Istanbul skulle vända landets ekonomi i något avseende. Trots att Istanbul utgör en så pass stor del av Turkiets ekonomi. President Recep Tayyip Erdogans maktbas, i glesbygd och landsbygd, är fortfarande intakt. 

Precis lika intakt som hans grepp om såväl säkerhetsapparat som telekomoperatörerna där de senare tjänar som effektiva verktyg att bevaka hans och Muslimska Brödraskapets politiska allierade AKP och de senares allierade den etnofascistiska organisationen Grå Vargarnas intressen.

De Grå Vargarna är inte helt okända heller i det svenska politiska systemet. Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har eller har haft representanter som uppvisat nära förbindelser med den fascistiska organisation som idag står president Erdogan nära och som bland annat försökte mörda påven Johannes Paulus II.

Mer läsning: De grå vargarna – En terroristorganisation i svensk politik

President Recep Tayyip Erdogan är kanske något skakad efter valutgången i Istanbul, men i praktiken och i alla andra avgörande hänseenden är annars hans och AKP makthegemoni intakt. Erdogan kommer att behålla makten med benäget bistånd från bland annat Teliaägda Türkcell. Ett till del svenskägt bolag som kommer med andra ord stå tyst vid sidan av och se på, och kanske framför allt lagra och lyssna in, om vad som sker. För att villigt sända denna informatione vidare till presidentpalatset eller säkerhetsapparaten som idag fängslat 100-tals journalister som preventiv åtgärd.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se