Muslimska Brödraskapet del sex – Den teologiska konflikten och terrorn i Guds namn

  • Torsdag 20 Jun 2019 2019-06-20
E-post 555

Den islamiska staten (IS) må vara det senaste försöket att skapa ett Kalifat, men deras, och andra islamisters idéer bottnar i tankar som är fast förankrade i islams grundtexter. Våldet och terrorn i guds namn har en logisk förklaring i de medeltida intellektuella strider om relationen mellan gud och människa som rasade inom islam.

I granskningen av de svenska Muslimska Brödraskapet återpublicerar Ledarsidorna.se flera av de tidigare artiklar som dr Magnus Norell skrivit. Som tidigare beskrivits i den femte artikeln om Muslimska Brödraskapet i Sverige utgör Brödraskapet och Islamiska staten en form av kommunicerande kärl. Där Muslimska Brödraskapet är våldsapologetiskt å sin sida och den Islamiska Staten är våldsbejakande å den andra sidan förenas de i ett gemensamt ideologiskt överlapp vilket öppnar dörrarna för att medlemmar i främst Brödraskapet glider över gränserna mellan det våldsapologetiska och det våldsbejakande och våldstillämpande.

I botten på detta ligger en mer än tusen år gammal teologisk konflikt där föregångarna till dagens islamister gick segrande ur. Konflikten om människan har en fri vilja eller för var tid är underkastad Guds vilja.

Som premiummedlem eller prenumerant kan du ta del av dr Magnus Norells redogörelse för den teologiska plattformen och det ideologiska överlappet.

Bli prenumerant och stöd fortsatt granskning av Muslimska Brödraskapets etablering i Sverige.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se