Muslimska Brödraskapet del sju – Etableringen i staten

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Söndag 23 Jun 2019 2019-06-23
E-post 1790

Detta är den sjunde artikeln i granskningen av det Muslimska Brödraskapet i Sverige. Ledarsidorna är idag ensamt om att granska denna rörelse som i grunden delar teologisk och ideologisk plattform med Islamiska Staten och al Qaida. Det som skiljer dessa organisationer eller rörelser åt är att Muslimska Brödraskapet inte är explicit våldsbejakande utan mer våldsförlåtande och har som strategi att verka genom värdländernas demokratiska institutioner för att uppnå sitt mål – ett Kalifat styrt med sharialagar.

Det Muslimska Brödraskapet gör anspråk på att företräda ett islam och en majoritet av svenska muslimer vilket är felaktigt. Islam är en av de mest diversifierade abrahamitiska religionerna. samtidigt som det Muslimska Brödraskapet i Sverige är i minoritet men har lyckats med att organisera sig så att det skapar illusionen av att vara en majoritet. Och har idag etablerat sig i delar av den svenska statsförvaltningen.

Artikeln som ljudfil:

Det Muslimska Brödraskapets etablering i Sverige följer helt och hållet den nordamerikanska strategin och har i vissa fall nått längre. Den akademiska miljön är ett sådant exempel. Inom akademien, där det Muslimska Brödraskapet började etablera sig för 20 år sedan i Sverige har det fått omfattande konsekvenser i form av forskningsinriktning. Sverige är ett av de få länder som inte bedrivit någon som helst forskning om Brödraskapets styrketillväxt. Även inom staten, framför allt departementen, har Muslimska Brödraskapet etablerat ett nätverk som kan driva på eller justera lagstiftningsarbete och fördelning av till exempel folkbildnignsanslag eller stödet till trossamfund.

Som premiummedlem eller prenumerant kan du ta del av hela den inlästa artikeln i skrift men med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation.

Ljudfilen tillgänglig för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Bli prenumerant och stöd fortsatt granskning av Muslimska Brödraskapets etablering i Sverige.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se