Annie Lööfs politiska vinst – kommunernas ekonomiska förlust

Välfärdstrappan. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Tisdag 9 Jul 2019 2019-07-09
E-post 2453

I Sverige kommer 110 kommuner gå minus redan under 2019, skulderna ökar och cirka 40 väntas höja skatten. Kommun efter kommun larmar nu om svidande sparpaket med risk för nedlagda skolor, äldreboenden och varslad personal. Men det värsta kommer inte i år även om det börjar redan i höst. Sveriges kommuner varnar redan nu för att situationen kan bli ännu värre när tidigare icke kända parametrar nu börjar vägas in i prognoserna. 

Parametrar som kan härledas till ett enda parti. Centerpartiet.

Centerpartiets politiska vinst i Januariavtalet blir nu kommunsektorns ekonomiska förlust. Som ingen kalkylerat med. En kommunsektor där skolbarnen på sikt kommer få vara glada om de ens får filmjölk till skolmåltiderna.

I premiumunderlaget:

  • SKL rapport från den 24 juni som tidigare inte ingått i vare sig prognoser eller budgetunderlag
  • Kommunerna redovisar dramatiska effekter som effekt av snabbomläggningen av arbetsmarknadspolitiken
  • 50 procent av Sveriges kommuner varnar för ökad långtidsarbetslöshet för främst nyanlända som effekt av Centerpartiets framförhandlade förändringar
  • Mer än hälften av Sveriges kommuner varnar för kraftigt ökade kostnader för ekonomiskt bistånd och annan omsorg som effekt av snabbomläggningen av arbetsmarknadspolitiken
  • Hos övriga kommuner vilar en stor osäkerhet och oro hur Centerpartiets reformer kommer slå.

Bli prenumerant, ta del av artikeln, källmaterial och stöd Ledarsidorna.se fortsatta granskning av kommunernas ekonomi.

Du kan bli provprenumerant för14 dagar för endast en krona.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.