Irak höjer tempot i lagföring av IS-anhängare

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Tisdag 16 Jul 2019 2019-07-16
E-post 587

Iraks utrikesministerium skriver i ett pressmeddelande att landet har deporterat finländska barn vars föräldrar är medlemmar i Islamiska staten.  Det kan inte uteslutas att en och annan svensk medborgare som enrollerat sig i den Islamiska Staten nu åker med när Irak nu höjer tempot i utrensningen av tidigare anhängare till den värsta mördarsekt världen skådat.

Ministeriet skriver att landet har deporterat 473 barn med olika medborgarskap. Barnen har medborgarskap i följande länder: Finland, Ryssland, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Tyskland, Frankrike, Georgien, Vitryssland, Ukraina och Turkiet. Enligt meddelandet har Irak nyligen deporterat 33 ryska barn i samarbete med ryska myndigheter.

“Utrikesministeriet ber alla stater intensifiera sina insatser för att ta emot Islamiska statens medlemmars barn” skriver Iraks utrikesministerium.

Omhändertagandet, eller deportationen av barn som nu skiljs från sina föräldrar eller vårdnadshavare, öppnar nu för en dramatisk händelseutveckling på kort sikt. Irak är, i likhet med andra länder som fått uppleva Islamiska Statens brutalitet, av samma uppfattning som flera av de internationella experter i psykiatri och psykologi som Ledarsidorna.se varit i kontakt med. Dessa barns enda hopp ligger i att de skiljs från sina föräldrar och det hat samt fanatism som präglar de överlevande IS-anhängarna. Att dessa föräldrar fortfarande är ”true believers” och hatar västvärlden över allt annat vittnar om inte annat de många intervjuer som genomförts med kvinnor i al Hol-lägret på syriskt territorium.

Iraks mycket handfasta agerande ger en indikation på att de nu tröttnat på med vilken senfärdighet som de olika ländernas regeringar agerar i hur att ta hand om, eller bemöta, de överlevande IS-anhängarna. Ledarsidorna.se källor i bland annat Erbil och Bagdad vittnar om att tålamodet nu tagit slut med IS-anhängarna men även EU:s senfärdighet som förvärrats genom att IS-anhängarna använder sina barn som skydd mot straffutmätning.

Utan barn som sköldar är det nu inget som hindrar Iraq att i snabb takt avkunna de domar de anser relevanta för straffutmätning av de fortsatt fänglsade föräldrarna. Föräldrar som har haft olika roller att fylla i den Islamiska Staten.

Det kan inte uteslutas att en och annan svensk medborgare som enrollerat sig i den Islamiska Staten nu åker med när Irak nu höjer tempot i utrensningen av tidigare anhängare till den värsta mördarsekt världen skådat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se