Kommunerna ger sig ut på mörka vatten hösten 2019

  • Måndag 29 Jul 2019 2019-07-29
E-post 1670

OECD varnar för effekterna av en allt svagare svensk krona. Varningssignalerna som kommer nu i allt raskare takt är dock inte någon nyhet. Såväl The Economist som Ledarsidorna.se varnade för den utveckling vi ser idag redan 2017 när tid fanns att bromsa en skenande kostnadsutveckling i tid. Den tiden finns inte idag.

Den svenska kronkursen mot dollarn har försvagats med 6,1 procent sedan årsskiftet. Av OECD-ländernas valutor är det bara den turkiska liran som har tappat mer, skriver Dagens Nyheter. SEB:s chefsekonom Roberg Bergqvist säger att kronan är undervärderad med 10-15 procent. Han ser flera nackdelar, bl.a. att exportföretagen invaggas i en falsk säkerhet och får problem när kronan stärks. På längre sikt är nedgången ännu större. En viktig förklaring är Riksbankens lågräntepolitik menar Begqvist.

Som premiummedlem eller prenumerant kan du ta del av hela artikeln.

Bli prenumerant och stöd fortsatt granskning av hur det senaste decenniets migrationspolitik nu påverkar hela det svenska samhället.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se