Terrrorattentatet i Bærum – Extremismen kliver fram i ljuset

  • Måndag 12 Aug 2019 2019-08-12
E-post 943

Det finns inga skäl att inte fördöma, med kraft, det attentatsförsök som genomförts mot en moské i Bærum, Norge. Men attentatsförsöket får inte på något sätt förhindra att Muslimska Brödraskapet och dess politiskt allierade som turkiska AKP:s verksamhet i Sverige fortsatt granskas kritiskt. Attentatet som sådant har nu lockat ut flera i ljuset som försöker vrida strålkastarljuset åt ett annat håll. 

Artikeln som ljudfil:

Polisen stärker bevakningen vid Stockholms moské inför firandet av högtiden Eid al-adha efter gårdagens skottlossning i en moské i Bærum utanför Oslo. Tahir Akan, Sveriges Muslimska Förbund, säger till Dagens Nyheter att han och hans medlemmar är oroade av händelserna i Norge:

– Vi är oroliga.

– Det här är en attack inte bara mot muslimer utan mot hela samhället. Vi har uppmanat föreningsansvariga i respektive förening att ta kontakt med polisen för att utöka säkerheten. Min uppfattning är att polisen hjälper till och är insatt.

Det finns inga skäl att inte fördöma det attentatsförsök som den 20—årige norrmannen försökte genomföra i moskén i Bærum, Norge. Men samtidigt får detta attentatsförsök inte hindra eller på något sätt försvåra fortsatt granskning av de extrema islamistiska miljöerna i Sverige som nätverksorganisationen det Muslimska Brödraskapet representerar. Muslimska Brödraskapet är en minoritetsrörelse bland muslimer generellt men har genom sin organisatoriska förmåga skapat ett moment där de kan agera som en majoritetsrörelse i den svenska politiska kontexten.

Reaktionerna efter attentatsförsöket i Bærum, Norge, utgör inget undantag.

För den politiska nivån, och media, kan det vara värt att veta vem de lyssnar på nu. Fatima Doubakil, som framträdde i TV4 Nyheterna under gårdagen är inte okänd som en av de aktivister som försvarat terrordömde Munir Awad ihärdigast som företrädare för Rättighetskommittén, MMRK. Att klassa MMRK som en extrem organisation, och de personer som aktivt torgför dess åsikter som extremister, är inte fel. Det finns flera fakta som stödjer detta.

Ett av dessa är försvaret av Ali Berzengi som enligt Doubakil och MMRK dömdes för terrorbrott av ”raslagar” specifikt riktade mot muslimer

Berzengi är dömd för terrorbrott i såväl tingsrätt som hovrätt för att ha skickat pengar till Ansar al-Islam, en terrororganisation som i Irak gjort sig skyldig till blodiga bombattentat med hundratals civila dödsoffer. Utöver skriftlig bevisning, bland annat i form av korrespondens mellan Berzengi och en person inom Ansar al-Islam, så pekades han i polisförhör och i tingsrätten även ut av en medåtalad, som också erkände sig skyldig till att ha skickat pengar till gruppen. 

Precis som Ali Berzengi sätter MMRK likhetstecken mellan det som de flesta kallar ”våldsbejakande islamistisk extremism” å ena sidan och islam å den andra. IS-resenärer och anhängare är enligt deras definition inte terrorister, de är ”politiserade muslimer”.

Tahir Akan, som intervjuades av DN, är aktuell som imam i Fryshusets projekt ”Tillsammans för Sverige” men har tidigare varit aktuell i ett annat sammanhang. 

2017 avslöjade bland annat Sveriges Radio men även Dagens Nyheter hur en organisation som Tahir Akan hade kopplingar till. I en inspelning återges hur Özer Eken, ordförande för det turkiska regeringspartiet AKP:s lobbyorganisation Union of European Turkish Democrats, UEDT bedrev flyktingspionage i Sverige. Özer Eken försökte värva en oppositionell som angivare. I ett pressmeddelande från UETD bekräftades i efterhand att det var Özer Eken som hördes på inspelningen som Ekot avslöjade. 

I inspelningen talade Özer Eken med en anhängare av den av Turkiet terrorstämplade Gulenrörelsen som SR kallat för Murat. Özer Eken försökte förmå ”Murat” att ange personer ur rörelsen som sökt asyl i Sverige:

– Ni vet att jag har långa armar. Jag kan träffa premiärministern och presidenten. Så fort de hör ordet Gülenist angriper dom. Det jag vet är att om du hjälper staten så kommer staten att hjälpa dig, sade Özer Eken på inspelningen.

I tidskriften Isvec Gundemi reportage om AKPs lobbyorganisation i Sverige, UEDT från 2015 om organisationen ses bland annat dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) samt ur texten i artikeln framgår att studieförbundet Ibn Rushds dåvarande utvecklingschef Mustafa Tumturk ingick i nätverket kring Özer Eken samt Tahir Akan, Sveriges Muslimska Förbund deltog.

Idag är Union of European Turkish Democrats i praktiken nedlagd. Föreningen saknar styrelse och bedriver ingen verksamhet men är fortfarande registrerad på Özer Ekens bostadsadress i Stockholm.

Tahir Akan kan inte direkt sägas ingå i de nätverk som bedriver flyktingspionage i Sverige och inte kan beläggas med vare sig det eller att han med säkerhet är en del av nätverksorganisationen Muslimska Brödraskapet men han återfinns i dess direkta närhet. Och flyktingspionage är inte bara ett brott, det är ett säkerhetspolitiskt hot då det i allra högsta grad påverkar Sveriges relationer med sin omvärld.

Attentatsförsöket i Bærum får inte på något sätt förhindra att Muslimska Brödraskapet och dess politiskt allierade som turkiska AKP:s verksamhet i Sverige fortsatt granskas kritiskt. Attentatet som sådant har nu lockat ut flera i ljuset när dessa försöker vrida strålkastarljuset åt ett annat håll. Tahir Akan, och det AKP-trogna nätverket som bedriver flyktingspionage i Sverige mot exilturkar som han står nära, är ett sådant exempel.

Ledarsidorna.se kommer inte att upphöra med sin granskning av de islamistiska miljöer som kan utvecklas till att bli i praktiken lika effektiva att radikalisera extrema islamister som det vi sett ske i de identitära rörelserna i Norge. Lika extrema som de miljöer och den kontext som fött attentatsmännen i Christchurch, Nya Zeeland och Bærum i Norge samt Utøya. 

Detta vittnar om inte annat de svenska medborgarna Munir Awad och Tarif al Sayyed Issa om. Som ingick i det Muslimska Brödraskapet i Sveriges nätverksorganisation men gick in i en jihadism utan att Muslimska Brödraskapet höll emot. Detta eftersom dessa delar ideologisk plattform med varandra.

Munir Awad dömdes till tolv års fängelse för att ha förberett en massaker mot Jyllandsposten. Tarif al Sayyed Issa ingick i den al Qaida-allierade Fath-armén samtidigt som den etniska rensningen av kristna genomfördes av denna allians i Idlib, Syrien. Av 1 300 kristna överlevde endast två.

Det finns inga skäl att inte fördöma, med kraft, det attentatsförsök som genomförts mot en moské i Bærum, Norge. Ett attentat riktat mot samma religionsfrihet som finns i den svenska konstitutionen. Rätten att utöva sin religion enskilt eller i grupp. Utan att känna rädsla.

Men för den politiska nivån, och media, kan det vara värt att veta vem och vilka de lyssnar på nu. Alla har sin historia med sig.

Foto: trendingtopics

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se