Årets politiska strateg och opinionsbildare – Mikael Damberg

Mikael Damberg. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Fredag 6 Sep 2019 2019-09-06
E-post 1708

En del av resultaten av regeringens ambitioner att bryta gängkriminaliteten är kända redan innan samtalen är avslutade. Mikael Damberg har lyckats med att ge Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna en unik trumf på hand. Oavsett utgång av samtalen kan Jimmie Åkesson utropa sig till höstens politiska vinnare – utan att ens behöva lyfta ett finger. Inrikesminister Mikael Damberg har gjort jobbet åt honom.

Artikeln som ljudfil:

Gängkriminaliteten och den växande otryggheten är återigen i centrum av debatten. För väljarna är frågan om lag och ordning den fjärde viktigaste – efter sjukvården, invandringen och skolan – men efter förra veckans dåd är det rimligt att anta att den kommer öka i betydelse igen och med det våra folkvaldas behov av att visa handlingskraft. Samtalen på justitiedepartementet igår eftermiddag var ett led i den ambitionen skriver Elisabeth Marmorstein på SVT. 

Regeringen går in i ett underläge där de endast kan bedömas ha ett medelhögt eller högt förtroende i två av väljarnas fyra viktigaste frågor. Samtidigt har det parti som har högst förtroende i väljarnas näst viktigaste fråga, invandringen, stängts ute från den nationella samling mot våldet som regeringen nu försöker sträva efter.

Läget var redan innan samtalen kom igång förenat med ett självskadebeteende från regeringens och inrikesminister Mikael Dambergs sida. Sverigedemokraterna kan inleda hösten med att återigen vara i offerposition men samtidigt är läget annorlunda denna gång. Moderaterna har sökt svar på hur Sverigedemokraterna ställer sig till moderaternas kravlista och fått ett mer eller mindre medgivande. Moderaterna kliver därför in i förhandlingarna nästan dubbelt så starka som de annars skulle vara. 

Samtidigt så har Mikael Damberg bjudit Jimmie Åkesson på en ”safe ride” genom hösten. Skulle det åtgärdspaket som förhandlas fram visa sig misslyckas kan Åkesson återigen konstatera att Sverigedemokraterna inte kan läggas till last. Skulle det visa sig att åtgärdspaketet får en prägel av moderaternas och kristdemokraternas förslag och sedan lyckas kommer Jimmie Åkesson kunna luta sig tillbaka och säga att det var med hans vakande hand över processen som Sverige kunde börja möta det ökande våldet.

Regeringen har genom Mikael Dambergs försorg återigen bjudit Jimmie Åkesson på en gratisresa i opinionen, oavsett utgången av samtalen. 

  • Lyckas de sju partierna med sin föresats – Jimmie Åkesson kan hänvisa till att hans vakande hand har vilat över moderaternas krav.
  • Misslyckas de sju partierna med att bryta trenden – Jimmie Åkesson kan med viss trovärdighet säga att det inte är Sverigedemokraterna som skall lastas för samhällsutvecklingen eftersom de inte fick chansen vara med.

Alldeles oavsett vad de sakpolitiska förslagen sedan mynnar ut i och alldeles oavsett vad den enskilde väljaren anser om Sverigedemokraterna som parti i allmänhet  och deras företrädare i synnerhet blir det Sverigedemokraterna som kommer dra de politiska vinsterna av samtalen. Inte regeringen.

Det kan därmed inte uteslutas att Mikael Damberg i ensamt majestät och utan egentlig konkurrens tilldelas utmärkelserna att bli både Sverigedemokraternas ”Årets opinionsbildare”  och ”Årets politiska strateg”. Prisceremonin borde kunna genomföras lagom till jul där Mikael Damberg ur Jimmie Åkessons hand får ta emot pokaler och bio-checkar när riksdagen stänger för juluppehåll. 

De glädjescener som kommer att utspelas vid prisceremonin, om den nu blir av, kommer om inte annat bli historiska.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.