Slöjan – Endast toppen på ett isberg av förtryck

Hederskultur. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Onsdag 4 Sep 2019 2019-09-04
E-post 2218

Slöjtvånget som många flickor upplever som en del av ett hedersrelaterat förtryck är endast toppen på ett isberg. Moderaternas krav på en utredning om slöjtvång har skapat många reaktioner. Utbildningsminister Anna Ekström utesluter en sådan utredning helt medan andra, som förespråkar en inskränkning av slöjan relaterar till fakta som visar sig vara rena falsarier vilket försvårar debatten. Bägges reaktioner visar på spänningsfältet och behovet av en förutsättningslös utredning – frågan är svår och det finns inga enkla svar. Inte minst kommer det att kräva att bland annat islam reformerar sig självt och att islamister eller de som ursäktar ett hedersrelaterat förtryck ges ett mindre utrymme att kontrollera debatten än idag.

För inom religionen kommer endast de troende kunna påverka utvecklingen.

Artikeln som ljudfil:

Som premiummedlem eller prenumerant kan du ta del av hela den inlästa artikeln i skrift men med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation.

Ljudfilen tillgänglig för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Bli prenumerant och stöd fortsatt granskning av Muslimska Brödraskapets etablering i Sverige.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se