Den dolda pensionsskulden – Framtidens skattebomb

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 22 Okt 2019 2019-10-22
E-post 1932

Den stora invandringen från länder med låg utbildningsnivå riskerade att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet. Det visade tidigare beräkningar som Pensionsmyndigheten gjort på uppdrag av regeringen. Den inkomstbaserade pensionen, som ligger utanför statsbudgeten, berördes inte i den utredningen. Men nu flyter en annan bomb upp till ytan. De kommunala och regionala tjänstepensionerna som i stor utsträckning visar sig sakna finansiering.

Artikeln som ljudfil:

Som premiummedlem eller prenumerant kan du ta del av hela den inlästa artikeln i skrift men med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation.

Ljudfilen tillgänglig för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Bli prenumerant och stöd fortsatt granskning av Sverige.

Ledarsidorna.se har, likt andra tidskrifter utgivningsbevis samt är anslutet till det pressetiska systemet. Dock gör regeringens regelverk det omöjligt för oss att söka offentlig finansiering i form av presstöd. Detta stöd, som egentligen är en form av lönebidrag är exklusivt för bland annat Bonnier och Schibstedt att söka. SvD, för att ta ett exempel, får varje år det maximala beloppet om 40 miljoner kronor för att kunna fortsätta existera.

Stöd oss genom att bli prenumerant eller om du bara vill ge en tillfällig uppmuntran på vägen genom SWISH 123 535 62 82.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se