Den franska identitetskrisen

Photo: Paul Keller on Flickr
  • Lördag 12 Okt 2019 2019-10-12
E-post 1347

Efter morden på de fyra poliserna befinner sig Frankrike i en allt tydligare identitetskris. President Emmanuel Macrons retorik blir allt mer tydlig i oron mot islamism. Men en fråga, om är islam kompatibelt med ett kulturellt kristet Europa och som allt fler ställer, får inget svar idag.

-Vi måste bygga ett samhälle där det råder vaksamhet om vi vill stoppa den islamistiska hydran.

– I skolor, på arbetsplatser, vid bönelokaler, i vår närmiljö…vi måste se upp med de små förändringarna som visar på ett avståndstagande från vår republiks värderingar.

Knivmorden på fyra personer vid polishögkvarteret i Paris för snart två veckor sedan skakade om Frankrike.

Kameror hade placerats på taket till La Préfecture de Police när Emmanuel Macron höll ett minnestal till de fyra mördade vars kistor med trikoloren ställts upp på polishögkvarterets innergård. Bara ett hundratal meter längre bort, skymtade den sargade katedralen Notre Dame. Än idag har man inte kunnat fastslå vad som orsakade den förödande branden. Men just nu pågår en rättegång mot personer som greps något år tidigare när de ställt en bil fullastade med sprängmedel strax intill katedralen.

Frankrike är skakat. Efter en rad fruktansvärda terrordåd, vid satirtidningen Charlie Hebdo, konsertlokalen Bataclan och uteserveringarna i närheten, vid lastbilsattacken i Nice på nationaldagen, mordet på en präst i en kyrka nära Rouen, en mordvåg vid julmarknaden i Strasbourg… så har det nu gått så långt att polisen attackeras inne i sitt högkvarter i Paris.

Emmanuel Macron gick längre i sitt  fördömande och sina varningar för ett radikaliserat islam än någon av sina föregångare. Frågan är om presidenten, som tidigare snarare haft en mjuk inställning i migrationsfrågor har svängt. Flera uttalanden den senaste tiden tyder på det. Ett speciellt telefonnummer Stoppa jihadismen finns redan inrättat sedan flera år. Gratisnumret  0800 005 696 dit man kan ringa om man misstänker att någon ”radikaliserats” och kan utgöra en fara för samhället aktualiseras nu åter.

I Frankrike med sitt koloniala förflutna har man länge försökt lägga skulden för terrordåd på enskilda radikaliserade muslimer. Traumat från  Algerietkriget ligger också alltjämt djupt hos många ledande intellektuella inom vänstern. Men nu håller något på att hända, under stora våndor, i det franska samhället.

I franska parlamentets två kammare diskuterades i veckan invandring och integration. Tidningsartiklar och böcker beskriver hur hela förorter lyder under en allt strängare tolkning av koranen. Fransmän känner sig tvingade att flytta ut och stadsdelar islamiseras.

Om svenska politiker varit mer uppmärksamma så hade de kunnat förutse det ungdomsvåld som nu florera i en rad svenska förorter. Frankrike drabbades av just detta ett tiotal år före Sverige.

Vad som händer i Frankrike nu däremot är en allt skarpare polarisering mellan en höger som vill visa klart och tydligt på vad den ser som en i högsta grad farlig religiös radikalisering i Frankrike och en vänster som vill vara ”god” och censurera denna farliga debatt. Man är, betonas det, de mänskliga rättigheternas högborg.

Men verkligheten talar nu ett annat språk. Marine Le Pen och hennes parti har i decennier varnat för islams utbredning i Frankrike men har setts som en vulgär främlingsfientlig rörelse av det  välutbildade Frankrike. Idag finns det en rad franska intellektuella som ställer sig öppet och fördömer den förvandling Frankrike och Europa genomgår. Men inte utan protester och motreaktioner.

Strax före polismorden drabbades den frispråkiga författaren och journalisten Eric Zemmour av allvarlig censur. Zemmour har, liksom flera av sina kollegor, drivits allt längre ut i en radikalisering och islamkritik. I ett föredrag inför en konservativ grupp bestående av personer från tidigare Front National men också det Republikanska partiet gick han till hätskt angrepp  mot den muslimska invandringen till Europa och talade om en omvänd kolonisering.

Reaktionerna från etablissemanget blev våldsamma, liksom från en rad människorättsorganisationer och journalistkollegor. Över 400 anmälningar gjordes till CSA, den franska motsvarigheten till Granskningsnämnden. Det halvtimmeslånga talet plockades ner från Youtube och en rad stora företag sade upp sina annonsavtal med de privata franska TV-kanaler som bjudit in Zemmor och vägrade låta sina annonser ligga i närheten av dessa diskussionprogram. Från att ha varit kontroversiell blev han non grata. Talet ligger fortfarande kvar på Zemmours hemsida.

Mannen som knivmördade tre poliser och en polisanställd på polishögkvarteret kom från den franska ön Martinique. Han var gift med en marockanska, bägge var dövstumma och hade träffats på detta sätt. Familjen bodde i Gonesse, en av dessa rätt nedslitna förorter till Paris med långa pendlingsavstånd. Det var ingen hemlighet att han låtit omvända sig till islam för tio år sedan, inte heller att han börjat frekventera salafistiska miljöer.

Ändå kunde han fortsätta som dataexpert på Polisprefekturens speciella säkerhetsavdelning. Man hittade ett USB-minne med extremt känslig information i hans hem. Ingen vet hur mycket topphemlig information han kunnat förmedla vidare och i om det haft och kommer att ha påverkan på terrorbrott.

160 specialutbildade poliser har satts att gå igenom allt som berör Mickael Harpon såväl via hans arbete, IT kunskaper som hans personliga relationer.

President Emmanuel Macron visade i sitt tal en öppen oro för infiltration av religiösa extremister inom den franska administrationen. Hans oro sprider sig. Allt färre artiklar skrivs nu om mångkultur och franskt ansvar för sitt koloniala förflutna. Allmänheten känner sin egen personliga säkerhet ifrågasatt.

Så visar statistik att mellan april 2014 och november 2018 så tog tipsnumret emot 62 011 samtal och 5781 anmälningar gjordes via internet. Detta ledde till att över 5000 personer sattes under närmare granskning och 2556 är fortsatt under sträng bevakning.

Frankrike  befinner sig i en  identitetskris. Av tradition har man varit ett stort invandrarland. Ryssar efter revolutionen, polacker i generationer. Portugiser, spanjorer, italienare. Men frågan som Eric Zemmour ställde och som väckte så starka reaktioner: 

Är islam kompatibelt med ett kulturellt kristet Europa, får inget svar idag.

 

Chris Forsne

Foto: Paul Keller

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se