IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi död – Europas problem har bara börjat

Abu Bakr al- Baghdadi. © Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Måndag 28 Okt 2019 2019-10-28
E-post 1136

Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi rapporterades död under gårdagen men dödsfallet förändrar ingenting i sak. De finansiella strukturerna och ledningsfunktionerna är intakta samtidigt som Turkiet inte i egentlig mening deltar i kampen mot terror- och mördarmaskineriet som kallas för Islamiska Staten. Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi må vara död. Men Europas, och det fria västs, problem har bara börjat. 

Artikel som ljudfil:

Flertalet medier rapporterade under gårdagen om att Islamiska Statens  ledare IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi ha dödats av USA. Men rörelsen kommer återuppstå som ett ”IS 3.0”, bedömer terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det finns fortfarande en struktur som lever vidare i skuggorna, säger terrorforskaren till Aftonbladet.

Denna bedömning fick stöd av allt fler experter i regionen under söndagskvällen.

Och Europas problem har bara börjat. Och även om det finns opinionsbildare som anser att president Donald Trumps nedsättande ord efter al-Bahgdadis död om honom som person var opassande så finns det med stor sannolikhet en baktanke med att kalla  al-Bahgdadi för en hund. Genom att använda samma språk om sin motståndare som salafister och islamister visar USA:s president att han inte kommer ge efter utan tvärtom stå fast i sitt motstånd och sin övertygelse att bekämpa IS. Men IS är inte dött. Långt ifrån.

Internationellt erfarna kris- och konfliktexperter kallar det “hack i skivan – men inget avgörande skifte”. Europa agerar nu för att tvärtom importera följdproblem. IS-anhängarnas familjer. Som med stor sannolikhet inte kommer att låta al-Baghdadis död passera obemärkt.

Daily Mail lät under gårdagen avslöja att Storbrittaniens premiärminister Boris Johnson överväger att repatriera brittiska barn till IS-anhängare och dess mödrar till Storbrittanien. Totalt rör det sig om ett 60-tal barn. Förslaget har stöd från utrikesminister Dominic Raab men möter motstånd från försvars- respektive inrikesministeriet. Bland de som sägs stå inför en repatriering nämns Tooba Gondal, 25, som över tid blev en av Islamiska Statens chefsrekryterare av kvinnliga IS-anhängare. Försvarsministeriet är motståndare då de menar att de måste ansvara för repatrieringen. Inrikesministereriet motsätter sig beslutet då  övervakningen av de repatrierade kommer behöva allokera allt för stora resurser för lång tid framöver. En av de som Tooba Gondal rekryterade var Shamima Begum som lämnade de brittiska öarna endast 15 år gammal för att ansluta sig till Islamiska Staten.

Det tidigare brittiske medborgaren och IS-anhängaren Shamima Begum säger att hon inte kommer kunna ha ett normalt liv förrän hon kommer tillbaka till Storbritannien – men hennes medborgarskap har blivit upphävt vilket gör det omöjligt. Och Shamina Begum gestaltar mycket väl de uppgifter som Ledarsidorna.se som ensam media kunnat rapportera om. Ointresset från övrig media att rapporter om vad Islamiska Staten egentligen är för maskineri bör betecknas som anmärkningsvärt. 

Bara att alla som anslöt sig till den Islamiska Staten, IS hade en uppgift att fylla för att få mordmaskineriet och IS att fungera. I våras informerades den brittiska regeringen av underrättelsetjänsten om att Shamima Begum i Syrien ska ha sytt fast bombvästar på självmordsbombare så att de inte kunde tas av utan att sprängladdningen detonerade. Begum skall även ha varit medlem i ”hisba”, eller Islamiska Statens moralpolis. Dessa såg till att kvinnorna klädde sig i heltäckande svarta kläder, till sin hjälp hade de beväpnats med bland annat piskor och AK-47:or, även kallade Kalasjnikovs.

Som Ledarsidorna.se tidigare kunnat rapportera om blir bilden av kvinnornas roll nu allt tydligare. De var inte, som SVT påstår primärt bärare av kommande generationer jihadister utan hade i allt väsentligt en avsevärt mycket viktigare roll att spela. NY Times utrikeskorrespondent Rukmini Callimachi har sedan 2014 samlat in dokumentation från bland annat al Qaida i Mali och framför allt på senare år från Syrien och Islamiska staten. Genom åren har Callimachi samlat ihop en unik informationsdatabas från insidan på den Islamiska Staten omfattande mer än 15 000 dokument som nu analyseras tillsammans med Lorenzo Vidino vid George Washington University i USA. Forskningsprojektet går under namnet “The ISIS Files“. De första resultaten av dessa analyser presenterades vid seminarier i London och Haag under förra veckan. Dessa fynd visar att IS mycket väl kan ha en överlevnadspotential långt bortom  al-Bahgdadis död.

Vid genomgången av de första analyserna som Rukmini Callimachi och Lorenzo Vidino kunnat göra framgår att den Islamiska Staten var allt annat än en hord med lössläppta barbarer. Tvärtom visar det sig att den Islamiska Staten uppfyllde alla kriterier för att kunna definieras som en stat förutom på en punkt; Islamiska Staten erkändes aldrig av sin omvärld. Men de finansiella strukturer som byggdes upp är i allra högsta grad fortfarande intakta. Och fyllda med amerikanska dollar.

Några av dess anhängare återvänder nu till bland annat Storbritannien där de kommer utgöra ett akut problem genom radikalisering av sin omvärld. För även om al-Bahgdadi är död är ideologin i allra högsta grad vid liv. De svenska erfarenheterna är liknande där Umm Hamza, Michael Skråmos svärmor, uppges fortsätta sprida terrorsektens evangelium efter återkomsten till Göteborg.

Islamiska Staten är en mordmaskin som i alla avgörande delar visat sig vara en kopia av Nazi-Tyskland. Där allt noga reglerades med kuslig precision. Och administrationen finns trots al-Baghdadis död kvar i framför allt Syrien och Irak. De byråkrater som var satta att administrera folkmordet lever än och går till sina arbetsplatser varje dag. Men IS  strukturer finns även etablerade i andra länder. Turkiet är ett av dessa, Sverige ett annat. Sverige med de 150 IS-anhängare som självrepatrierats sedan 2017 och som nu bidrar till radikaliseringen i bland annat Örebro vilket polisen rapporterat om tidigare.

Det som tillkommer är den styrketillväxt och förändring av strategi som Islamiska Staten genomförde senast  al-Bahgdadi förklarades död. IS utvecklades då till ett hybridformat av den tidigare Islamiska Staten och Boko Haram samt al Qaida in Mahgrib som bägge svurit trohet till den Islamiska Statens kalifat. De organisationerna, det vill säga skiktet under, är fortfarande intakt och visade även innan de gick upp i IS att de kunde mobilisera en styrketillväxt.  al-Bahgdadis roll var aldrig strategens vilket Foreign Policy beskriver. Han var symbolen.

Det bör även anses bevisat att Turkiet på olika sätt, både aktivt och passivt över tid möjliggjort den Islamiska Statens existens. Den så kallade ”Jihadi Highway” över den turkisk-syriska gränsen för utländska IS-anhängare stängdes först 2016 men skadade IS-anhängare och bödlar gavs vård i Turkiet långt in i 2018. Ett exempel är den svenske medborgaren Tarif al Sayyed Issa som deltog i al Nusrafronten men skadades svårt i början på 2018 av en bilbomb i Idlib. Al Nusrafronten bestod av Fath-armén samt al Qaida och genomförde den etniska rensningen av kristna i Idlib där endast två av 1 300 kristna överlevde. Al Sayyed Issa dog av sina skador på ett sjukhus i just Turkiet.

Al Baghdadi dödades dessutom i ett område där han befunnit sig under en längre tid. Som kontrollerats av Turkiet. Turkiets roll ifrågasätts nu av allt fler, bland annat av Seth Frantzman, “writing fellow”  vid Middle East Forum samt grundare av Middle East Center for Reporting & Analysis.

Stora delar av IS intäkter har dessutom möjliggjorts av Turkiet där president Erdogans svärson själv varit en av möjliggörarna av oljeexport. Även om en hel del av detta samarbete idag är nedlagt finns fortfarande omfattande finansiella och personella resurser kvar för att möjliggöra en snabb återväxt av IS. En styrketillväxt som till stor del hänger samman med det ideologiska överlapp och gemenskap som finns med det Muslimska Brödraskapet. Vilket ger ytterligare skäl till att fortsätta ifrågasätta Sveriges och Telias engagemang i och relationer till Turkiet.

Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi är nu död för andra gången i sitt liv. Men Europas, och det fria västs, problem har bara börjat.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se