Turkiets markoffensiv kompletteras med opinionsbildning, övervakning och gripande av oppositionella

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Torsdag 17 Okt 2019 2019-10-17
E-post 555

Turkiets president Recep Tayip Erdogan visar inga tecken på att ge upp sina territoriella ambitioner och visar sig inte bara nyttja sin kontroll över sociala medier och mobiltelefonoperatörer för att kväsa opinionen på hemmaplan. Turkiet driver, via ombud, opinion för sin sak även i länder som Sverige för att på alla sätt legitimera sitt anfallskrig.

Under onsdagen rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån Tass att ryska trupper i form av militärpolis nu etablerat sig i den syriska staden Manjib. Manjib återtogs av syriska styrkor i samband med att USA drog sig tillbaka. Den den ryska närvaron uppges ha stoppat striderna mellan turkar och kurder.

– När den ryska flaggan dyker upp upphör striderna. Varken turkar eller kurder vill skada oss, säger den ryska militärpolisen Safar Safarov till Tass. 

Recep Tayyip Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media.

-De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila. Vi kan aldrig utlysa vapenvila, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gäller tills Turkiet har rensat gränsen från ”terrororganisationen”, och syftar på den kurdiska YPG-milisen.

-Regimens intåg i Manbij är inte en så väldigt negativ utveckling för oss. Varför? För att det är deras eget land, sade han och lade till att det viktiga för Turkiet är att få bort den kurdiska milisen.

Turkiets försvarsminister, Hulusi Akar, har även låtit lägga upp en karta på sociala medier där han ger uttryck för vad Turkiets territoriella ambitioner i praktiken innebär med markoffensiven. Turkiets territoriella anspråk på det som är ”kärn-turkiet” innefattar inte endast buffertzonen i norra Syrien utan även delar av Irak och Grekland inklusive hela Cypern. Akar bedöms vara en av Erdogans abslolut lojalaste ministrar som under kuppförsöket 2016 även under dödshot vägrade skriva på en order om undantagstillstånd i sin roll som arméns stabschef när han tillfångatogs av kuppmakarna.

Skärmavbild Hulusi Akars Facebook. Facebookinlägget raderades under natten mellan onsdag och torsdag.

 

Samtidigt har 186 personer frihetsberövats av turkiska myndigheter efter att ha spridit kritik mot den pågående turkiska offensiven mot kurder i nordöstra Syrien. 24 av dem har delgivits misstanke för att ha ”provocerat allmänheten till hat och fientlighet” och ”verkställa propaganda för en terrororganisation”. Myndigheterna kallar det för ”svart propaganda”. Sedan offensiven började har Turkiet inlett hundratals utredningar mot personer som framfört kritik. Bland dessa finns även kurdiska politiker rapporterar tidningen Haaretz.

Turkiets markoffensiv och anfallskrig mot Syrien har mindre att göra med att skapa en buffertzon än det har med Erdogans regionala stormaktsambitioner och att slutligen göra upp med kurderna. Eller, för att citera Erdogan själv när han under 2018 uppvaktade den iranska regimen, lösa det kurdiska problemet permanent.

Fängslandet av oppositionella till markoffensiven ger även ytterligare en indikation på att Turkiet rör sig i snabb takt mot att bli en allt mer totalitär stat. Att den demokratiska utvecklingen under längre tid gått i fel riktning med idag 176 fängslade journalister, en av de högsta siffrorna i världen, och ytterligare 167 internationellt efterlysta visar sig endast bara vara början. De nu ytterligare 186 fängslade har kommunicerat via främst sociala medier och det kan inte uteslutas att Erdogan nyttjar sin kontroll av den Teliaägda mobiltelefonoperatören Turkcell för identifiering och övervakning av de 300 ytterligare personer som utreds för att sprida ”svart propaganda”.

Utvecklingen borde aktualisera en vidare frågeställning om Sveriges relation till Turkiet i allmänhet men framför allt om statligt delägda Telia skall fortsatt vara en av Turkcells större ägare. För även om Sverige nu inför ett vapenembargo riktat mot Turkiet fortsätter Sverige att med andra medel, som i fallet med Turkcell vara Erdogan och hans allierade behjälpliga på olika sätt.

Att Erdogan har stöd för sin kurdofobiska politik i Sverige är tydligt när även Yasir al Sayed Issa i SvD menar att kurderna är de som skall lastas för den syriska konfliktens utveckling. SvD valde att komplettera Yasir al Sayed Issas artikel med en faktaruta med uteslutande Turkiet-vinklade källor efter artikeln. Även om Yasir al Sayed Issa av SvD presenterades som ”Syrien-kännare” av statsunderstödda SvD och därmed i stor omfattning i ekonomisk beroendeställning till den svenska regeringen företräder al Sayed Issa som associerad till Muslimska Brödraskapet i Sverige en Erdogan-lojal politik vilket Ledarsidorna.se tidigare har redovisat. SvD:s publicering av Yasir Sayed Issa´s artikel, inklusive den faktaruta som ligger utanför artikeln, bör ses i en vidare kontext som ett av flera av Erdogans verktyg att driva opinionen i väst. SvD faktaruta tar bland annat upp Wikipedia som källa.

Att som SvD redaktionellt publicera faktarutor utanför opinionsbildande texter med kraftigt vinklat urval av källor bör betecknas som ett redaktionellt ställningstagande i den pågående konflikten. 

Det går inte att utesluta att Erdogans grepp om de turkiska diaspororna i främst Tyskland och Sverige nu hårdnar. Turkiet finansierar idag flera moskéer i Sverige där imamerna är anställda av den turkiska myndigheten Diyanet som regeringstjänstemän. Turkiet har även andra organisationer för att ta tillvara turkiska intressen i Sverige.

Den turkiska regimen, i praktiken AKP, är representerat i Sverige genom Rafet Candemir. Sedan 2013 har Turkiet riktat in sig på att knyta utvandrade turkiska medborgare närmare staten. Genom att stötta dem till framgång och höga positioner i samhället hoppas de kunna dra fördel av dem. De kan påverka andra länders inställning till Turkiet. I Sverige är Rafet Candemir sutsedd att jobba för Turkiet i rådet för turkiska medborgare utomlands kunde SVT tidigare avslöja. När Rafet Candemir startade upp sin verksamhet i Sverige höll han ett möte 2013  i Handens moské utanför Stockholm, han informerar om sitt uppdrag och arbete. Bredvid honom stod då under hela presentationen den blivande bostadsministern Mehmet Kaplan.

Andra organisationer i Sverige som är associerade med AKP är Sveriges Unga Muslimer som genomfört möten och studieresor till AKP i Turkiet samt studieförbundet Ibn Rushd där Yasir al Sayed Issa idag är anställd.

På en av resorna märks deltagare som Omar Mustafa, tidigare förbundsrektor för studieförbundet Ibn Rushd, och Yasri Kahn, tidigare Miljöpartiet men idag representant för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa. Muslimer för Fred och Rättvisa och SUM förenas i Mehmet Kaplan som grundat eller har varit med och grundat bägge organisationerna.

Skärmavbild Yasrik Khans Twitter-konto

 

Turkiets president Recep Tayip Erdogan visar inga tecken på att ge upp sina territoriella ambitioner och visar sig inte bara nyttja sin kontroll över sociala medier och mobiltelefonoperatörer för att kväsa opinionen på hemmaplan. Han driver, via proxy, opinion för sin sak även i länder som Sverige via “Syrien-kännare” med uppenbar koppling till det Muslimska Brödraskapet för att på alla sätt legitimera sitt anfallskrig. Utöver det verktyg Erdogan har i svenskägda Turkcell på hemmaplan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se